Džiovintų pomidorų variacijos (+ 3 receptai)
2016-04-27 16:07Šių metų pomidorų derliaus Lietuvoje dar teks ilgokai laukti, tačiau tai nereiškia, kad pomidorais negalima pasimėgauti jau dabar. Ypač jei pomidorai džiovinti. Su tokiais pomidorais galima paruošti begalę skirtingų ir skanių patiekalų. Šį kartą siūlome išbandyti 3 receptus.
9 įdomūs faktai apie pomidorus:
- Pomidorai – viena populiariausių daržovių žemėje, nors botaniniu požiūriu tai visai ne daržovė, o uoga.
- Pomidorų priskaičiuojama daugiau nei 7500 rūšių. Ir visi jie auginami dėl skirtingų tikslų.
- Pomidorus žmonės pradėjo džiovinti saulėje, nes nebuvo šaldytuvų, šaldiklių ir šiuolaikinių orkaičių. Sudžiovintais saulėje pomidorais vietiniai gyventojai galėjo mėgautis visus metus.
- XVII amžiuje kai kas manė, kad pomidorai turi afrodiziakams būdingų savybių, o prancūzai juos net vadino „Pommes d‘amour“, o tai reiškia: „Meilės obuoliai“.
- Iš 9 kg šviežių pomidorų pagaminama 500 g džiovintų pomidorų.
- Atidarius saulėje džiovintų pomidorų stiklainį vėl galima sandariai uždaryti ir laikyti šaldytuve apie metus. Žemoje temperatūroje aliejus pradeda stingti, tačiau pabuvęs kambario temperatūroje atgauna natūralią konsistenciją.
- Pomidoruose yra didelė A, C ir B grupės vitaminų koncentracija.
- Pomidorai – tai geras mineralų (magnio, fosforo, kalio ir kalcio) šaltinis.
- Pomidorai yra taip pat geras chromo, folio rūgšties bei skaidulų šaltinis.
Makaronai su džiovintais pomidorais
- 100 g džiovintų pomidorų
- 340 g makaronų
- Šviežių bazilikų pagal skonį
- 45 g parmezano
- 2 skiltelės česnakų
- Druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje taip, kaip nurodyta ant pakelio. Džiovintus pomidorus sudėti į elektrinį trintuvą, supilti aliejų, kuriame buvo pomidorai, sudėti česnaką, druskos, pipirų, bazilikų ir susmulkinti viską iki vientisos masės. Tada sumaišyti su tarkuotu parmezanu. Makaronus patiekti su šiuo džiovintų pomidorų padažu.
4 žmonėms
100 g apie 339 kcal
Paruošimo laikas: apie 25 min
Kuskusas su džiovintais pomidorais ir feta
- 25 g džiovintų pomidorų
- 200 g kuskuso kruopų
- 60 g fetos
- 240 ml vandens
- 400 ml daržovių sultinio
- Petražolių pagal skonį
- Šaukštas citrinų sulčių
- Šaukštelis alyvuogių aliejaus
- Druskos, juodųjų, pipirų, raudonėlių pagal skonį
Gaminimas
Džiovintus pomidorus sudėti į dubenį, užpilti vandeniu ir palikti pastovėti 5 minutes. Į verdantį sultinį suberti kuskusą, išmaišyti. Po to nukelti nuo ugnies ir palikti pastovėti 5 minutes, kol išbrinks kruopos. Pomidorus nusunkti ir supjaustyti. Sudėti į kuskusą. Sumaišyti su trupintu fetos sūriu, smulkintomis petražolėmis, citrinų sultimis, raudonėliais ir alyvuogių aliejumi. Galima patiekti tiek šiltą, tiek šaltą.
6 žmonėms
100 g apie 183 kcal
Paruošimo laikas: apie 25 min
Itališki sumuštiniai su kalakutiena ir džiovintais pomidorais
- 3 džiovinti pomidorai aliejuje
- 50 g rūkytos kalakutienos krūtinėlės
- 25 g fermentinio sūrio
- 2 riekės čiabatos duonos
- Šaukštas sviesto
- 0,5 šaukštelio itališkų prieskonių mišinio
Gaminimas
Vieną čiabatos riekių pusę patepti sviestu. Vieną riekę sviestu žemyn dėti ant kepimo skardos. Ant duonos uždėti plonai supjaustytus kalakutienos, sūrio griežinėlius ir džiovintus pomidorus. Paskaninti prieskoniais ir uždengti sumuštinį kita rieke. Kepti sumuštinių keptuvėje arba įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 5 minutes, kol išsilydys sūris ir gražiai apskrus duona. Perpjauti per pusę ir patiekti.
2 žmonėms
100 g apie 264 kcal
Paruošimo laikas: apie 15 min