Ar mėgstate dilgėles? Kai tik pradeda želti šios piktžolės, daugelis mėgsta virti šviežių dilgėlių sriubą. Tačiau tai ne vienintelis variantas, ką galima iš jų pasigaminti. Štai net 3 naujos idėjos – siūlome išbandyti!

 

Gruziniški dilgėlių rutuliukai (Pkhali)

 

"dilgelės"

  • 1 kg dilgėlių
  • 200 g svogūnų laiškų
  • 100 g maltų riešutų
  • 4 skiltelės česnako
  • 100 g kalendrų lapų
  • 2 šaukšteliai maltų kalendrų
  • Druskos, raudonos paprikos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Granatų sėklų puošti
 

Gaminimas

 

Dilgėles pamirkyti verdančiame vandenyje 5 minutes. Tada nukošti, nusunkti vandens perteklių ir smulkiai supjaustyti. Sudėti riešutus, smulkintus svogūnus ir česnakus, kalendrų lapelius ir maltas kalendras. Viską sumaišyti su sutrinti elektriniu trintuvu, kol gausis vientisa masė. Paskaninti druska ir pipirais. Suformuoti rutuliukus. Galima papuošti granatų sėklomis su apvalkalu.

 

6 žmonėms

100 g apie 72 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Dilgėlių ir pomidorų salotos

 
  • 100 g dilgėlių
  • Raudonasis svogūnas
  • Pomidoras
  • 3 graikiniai riešutai
  • Šaukštas baltojo vyno acto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Cukraus pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Actą, aliejų, cukrų sumaišyti su šaukštu vandens. Paskaninti druska ir pipirais. Verdančiu vandeniu nuplikytus jaunų dilgėlių lapelius sumaišyti su žiedais supjaustyti raudonuoju svogūnu, smulkiau supjaustytais pomidorais ir kapotais riešutais. Salotas apšlakstyti padažu.

 

2 žmonėms

100 g apie 76 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Citrininiai keksiukai su dilgėlėmis

 
  • 100 g dilgėlių
  • 100 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • Pusės citrinos sultys ir žievelė
  • 250 g miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • Pusė šaukštelio druskos

Kremui:

  • 150 g sviesto
  • 300 g miltelinio cukraus
  • 2 šaukštai pieno
  • 2 šaukšteliai džiovintų, maltų levandų
 

Gaminimas

 

Dilgėles sudėti į verdantį vandenį ir palaikyti 2 – 3 minutes. Nuplauti po šaltu vandeniu, nusunkti vandens perteklių ir elektriniu trintuvu sutrinti, kol gausis vientisa masė. Cukrų ištrinti su sviestu, kol gausis lengva ir puri masė. Nuolat plakant po vieną įmušti kiaušinius. Toliau plakant sudėti dilgėles, vanilę, citrinos žievelę ir citrinos sultis. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska ir atsargiai sumaišyti su dilgėlių mase. Tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotas keksiukų formeles. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 15 minučių arba kol į keksiuko vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas, bus sausas. Kai šiek tiek atvės, išimti iš formelių. Paruošti kremą. Sviestą ištrinti iki purios masės. Sudėti miltelinį cukrų, levandas ir išplakti. Supilti pieną ir plakti, kol gausis tiršto kremo konsistencija. Kremu aptepti keksiukų viršų. Galima papuošti šviežiomis arba šaldytomis uogomis.

 

12 žmonių

100 g apie 367 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

Spausdinti