cepelinai

  • Nuo 2014 metų kiekvieną pirmąjį vasario sekmadienį (šįmet išeina vasario 4 d.) švenčiama pasaulio cepelinų sieną. Jos iniciatorius – JAV gyvenantis išeivis iš Lietuvos Jonas Vaičiūnas.
 
  • Patiekalas tokį pavadinimą gavo dėl panašumo į dirižablio, kurį 1900 metais sukonstravo Ferdinandas Cepelinas. Dabar jie beveik nebenaudojami, tačiau iki XX a. šeštojo dešimtmečio tarnavo kaip transporto priemonė ryšių perdavimui, žvalgybai, minų ir povandeninių laivų paieškai.
 
  • Cepelinai gali būti gaminami iš virtų arba žalių, tarkuotų bulvių ir mėsos, varškės arba grybų įdaro.
 
  • Cepelinai Lietuvoje pradėti gaminti prieš 100 – 150 metų. Manoma, kad lietuviai išmoko juos gaminti iš Mažosios Lietuvos vokiečių ir Lietuvos žydų, kurie irgi turi labai panašių bulvinių virtinių pavyzdžių.
 
  • Nors liaudyje labiau paplitęs cepelinų pavadinimas, vis dėlto valstybinė lietuvių kalbos inspekciją pirmenybę skatina teikti didžkukuliams.
 

Tradiciniai lietuviški cepelinai

 
  • 4 kg bulvių
  • Druskos pagal skonį

Įdarui su mėsa:

  • 0,5 kg maltos kiaulienos
  • 2 skiltelės česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Įdarui su varške:

  • 160 g varškės
  • Kiaušinis
  • Druskos pagal skonį
  • Mėtų pagal skonį

Įdarui su grybais:

  • 500 g sūdytų grybų
  • 2 svogūnai
  • Kiaušinis
  • 2 šaukštai maltų džiūvėsėlių
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Bulves nuskusti. 4 bulves išvirti ir sugrūsti. Kitas sutarkuoti ir nusunkti per marlę. Palaukti kelias min. ir nupilti susidariusių skystį, o krakmolą sudėti atgal prie tarkuotų bulvių. Sudėti virtas bulves, įdėti šiek tiek druskos ir viską išmaišyti ir išminkyti. Tada pradėti formuoti didžkukulius: padaryti blyną iš bulvių tešlos, dėti šaukštą įdaro ir užspausti kraštus. Dėti į verdantį vandenį ir, kai vanduo vėl užvirs, dar pavirti 30 min. Patiekti su spirgučių ir grietinės padažu.

Pagaminti mėsos įdarą: maltą mėsą sumaišyti su smulkiai supjaustytomis česnako skiltelėmis, druska ir pipirais.

Pagaminti varškės įdarą: varškę pertrinti, sumaišyti su kiaušiniu, druska ir smulkintomis mėtomis.

Pagaminti grybų įdarą: vandenyje išmirkytus grybus sumalti ir pakepinti su smulkiai supjaustytais svogūnais, kiaušiniu ir maltais džiūvėsėliais ir druska.

 

6 porcijų

100 g apie 195 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti