Avokadai turtingi tokių vertingų maistinių medžiagų kaip mononesotieji riebalai, skaidulos, kalis, folio rūgštis ir vitaminai B6, C ir E. Iš avokadų dažniausiai gaminama gvakamolė arba salotos, bet jų panaudojimas gali būti daug įvairesnis. Avokadai turi išskirtinį, su niekuo nesupainiojamą skonį, kuris dera su daugybe kitų ingredientų.

 

avokadai

Avokadų užtepas sumuštiniams

 

Avokadų tekstūra lyg sviesto ir, pasak mitybos specialistų, jie gali būti sveikesnė šio pieno gaminio alternatyva. Avokadų minkštimas – kreminės konsistencijos kaip ir sviestas, sveikų riebalų šaltinis, tinkantis tiems, kurie nevartoja pieno arba gyvulinių produktų. Duonos skrebutį aptepti trintu avokadų minkštimu, sumaišytu su druska ir pipirais. Taip pat sumuštinį galima pagardinti smulkintomis daržovėmis ir žalumynais. Tai lengvas užkandis rytą arba tada, kai pasijuntate išalkę.

 

Avokadas su keptu kiaušiniu

 

Dažniausiai kepti kiaušiniai valgomi su duona, tačiau ją galima pakeisti avokado riekelėmis. Tai itin gera alternatyva netoleruojantiems ar dėl kitų priežasčių vengiantiems vartoti glitimo turinčius produktus.

 

Įdaryti avokadai

 

Pietų Amerikoje natūraliai auga avokadai, todėl jie dažnai naudojami įvairiems patiekalams. Čia labai mėgstami įdaryti avokadai. Juos įdaryti galima krevetėmis, ryžiais, bulvių, daržovių salotomis ir t. t.

 

Avokadui desertui

 

Sveikatos specialistai saldumynus priskiria prie tų produktų, kurių reikėtų vengti. Tačiau iš kokybiškų produktų pagamintais saldėsiais retkarčiais galima pasimėgauti be jokio kaltės jausmo. Tokiam saldumynui reikės tirpinto juodojo šokolado, gerai prinokusio avokado minkštimo, šlakelio kokosų riešutų aliejaus ir medaus. Viską sumaišyti ir atšaldyti šaldytuve. Papuošti šviežiomis braškėmis.

 

Avokadų vėrinukai

 

Šis patiekalas itin tiks šventei, kai reikia pamaitinti minią žmonių, o tarp jų galbūt yra ir vegetarų. Vėrinukų kompozicijos gali būti tokios, kokios tik ateina į galvą, pavyzdžiui: sūris, pomidoras ir avokadas. Ant viršaus užpilti šiek tiek bazilikų padažo.

 

Makaronai su avokadais

 

Keista, kad avokadai retai naudojami makaronų patiekaluose. Jų kreminė konsistencija itin tinkama kaip makaronų padažas. Ypač, jei jis pagardintas sūriu, razinomis, aitriosiomis paprikomis ir kedrinėmis pinijomis.

 

Avokadų omletas

 

Omletas kulinarui – kaip balta drobė dailininkui. Omletas su  avokadais – šio klasikinio pusryčių patiekalo dar viena interpretacija.

 

Avokadų ir greipfrutų sulčių salotų užpilas

 

Avokado minkštimas gali būti naudojamas kaip produktas salotoms sumaišyti. Jis riebus ir tirštas, todėl gali pakeisti majonezą ir kitus nesveikus salotų užpilus. Kad avokadų masė lengviau pasiskirstytų, ją galima sumaišyti su greipfrutų sultimis, medumi, trupučiu svogūno ir petražolių.

 

Avokadų kokteiliai

 

Kreminė kai kurių kokteilių konsistencija išgaunama dėl krakmolingų vaisių, riešutų sviesto arba jogurto. Kodėl vietoj šių produktų negalėtų būti naudojamas avokadas? Avokadą kokteiliuose galima maišyti su uogomis ir tropiniais vaisiais, pavyzdžiui, ananasais ir mangais, arba daržovėmis, pavyzdžiui, lapiniais kopūstais ir špinatais. Pusė avokado yra maždaug 150 kcal, todėl tokį kokteilį vartoti reikėtų su saiku.