Midijos gyvena jūrų ir vandenynų pakrančių vandenyse, prisitvirtinusios prie uolų. Maistui dažniausiai naudojami moliuskai juodose arba tamsiai mėlynose geldelėse. Natūraliai šie jūrų moliuskai gali gyventi iki 20 ar net 100 metų ir ilgiau, nors daugelis rūšių išgyvena tik 2 – 5 metus. Midijos specialiai auginamos beveik 800 metų, o maistui naudojamos daugiau nei 20 tūkst. metų. Tai iš tikrųjų yra laiko patikrintas maistas. Midijos yra vienas natūraliausių, organiškiausių produktų, parduodamų šiuolaikinėje prekybos rinkoje. Midijas valgyti yra labai sveika. Jose gausu vitamino B12, taip pat kitų B grupės ir C vitaminų, aminorūgščių, gyvybiškai svarbių mineralų (geležies, mangano, fosforo, kalio, seleno, cinko). Omega 3 riebalų rūgščių yra daugiau negu kituose kiaukutiniuose gyvūnuose ir kur kas daugiau negu bet kurioje kitoje, populiarioje mėsoje. Midijose yra daug mažiau omega 6 riebalų rūgščių negu kitose, populiariose mėsose. Midijos yra nekaloringos, turi mažai natrio, riebalų ir cholesterolio, bet daug baltymų.

 

Troškintos midijos su citrinomis ir vyšniniais pomidorais

 

"Midijos"

  • 900 g midijų
  • 275 g vyšninių pomidorų
  • 480 ml sauso, baltojo vyno
  • 2 valgomieji svogūnėliai
  • 2 skiltelės česnako
  • Pusė citrinos sulčių
  • 0,5 šaukštelio tarkuotų citrinų žievelių
  • 2 šaukštai smulkintų, šviežių petražolių
  • 7,5 g smulkintų, šviežių bazilikų
  • Lauro lapas
  • 5 šaukštai sviesto
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į keptuvę supilti aliejų ir įkaitinti. Sudėti pipirus ir pakepinti dar minutę. Sudėti 4 šaukštus sviesto, smulkintus svogūnėlius ir druskos. Kepti ant vidutinės ugnies, kol svogūnėliai taps permatomi (apie 3 min). Sudėti smulkintą česnaką, pusę bazilikų ir petražolių, tarkuotų citrinos žievelių, lauro lapą ir pakepinti dar minutę ar dvi. Supilti baltąjį vyną ir citrinų sultis ir kaitinti, kol skysčių sumažės. Sumesti nušveistas ir nugramdytas midijas, gerai išmaišyti. Kepti, kol geldelės prasivers (apie 3 – 5 min). Tada sudėti vyšninius pomidorus ir dar kartą viską gerai išmaišyti. Troškinti pakankamai ilgai, bet pomidorų nepervirti. Baigiant troškinti sudėti paskutinį šaukštą sviesto ir likusius žalumynus. Patiekti su traškiomis duonos riekelėmis.

 

4 – 5 žmonėms

100 g apie 136 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Paelija su midijomis

 
  • 500 g midijų
  • 200 g tigrinių krevečių
  • 300 g apvaliųjų ryžių
  • 500 ml vištienos arba žuvies sultinio
  • 250 g baltojo vyno
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • Oranžinė arba geltona paprika
  • 150 g šviežių arba konservuotų žaliųjų žirnelių
  • Šaukštas žemės riešutų aliejaus
  • 1,5 šaukštelio maltos, rūkytos paprikos
  • Šafrano pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Perrinkti midijas, gerai nušveisti ir nugramdyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną, kol šiek tiek suminkštės (apie 4 – 5 min). Sudėti smulkintą česnaką ir pipirus ir patroškinti dar 2 – 3 minutes. Sudėti ryžius ir supjaustytą papriką, maišant virti 1 – 2 min. supilti vyną ir virti dar 1 – 2 minutes, kol skysčių sumažės. Po to įdėti šafrano, supilti sultinį. Viską gerai išmaišyti ir virti dar 10 minučių, kartais pamaišant. Sudėti lukštentas krevetes, žirnelius, nuvalytas midijas, prieskonius, jeigu reikia įpilti dar šiek tiek vandens arba sultinio. Midijos bus išvirusios, kai šiek tiek atsivers geldelės, o krevetės – kai bus įgavusios gražią, rausvą spalvą. Patiekti su traškiomis duonos riekelėmis ir citrinos ketvirčiais.

 

4 žmonėms

100 g apie 159 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Įdarytos midijos

 
  • 1 kg midijų
  • Skilelė česnako
  • 180 g duonos džiūvėsėlių
  • 75 g alyvuogių aliejaus
  • 20 g smulkintų, šviežių petražolių
  • Pusė aitriosios paprikos
  • 15 – 20 g parmezano
 

Gaminimas

 

Perrinkti midijas, gerai nušveisti ir nugramdyti. Užpilti vandeniu, puodą uždengti ir vandenį užvirinti ant didelės ugnies. Virti, kol geldelės šiek tiek atsivers (neatsivėrusias išmesti). Nupilti vandenį. Į keptuvę įpilti 45 ml aliejaus ir maišant pakepinti duonos džiūvėsėlius, kol taps gražios, auksinės spalvos. Sumaišyti su smulkintomis petražolėmis, aitriąja paprika, tarkuotu parmezanu, likusiu aliejumi ir šiek tiek vandens, kuriame virė midijos. Ant moliuskų dėti šio mišinio ir švelniai paspausti, kad tilptų geldelėse. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 2 minutes, kol įdaras šiek tiek paruduos. Patiekti karštas.

 

4 – 5 žmonėms

100 g apie 224 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

Spausdinti