Apelsinai – vieni iš populiariausių citrusinių vaisių. Jie skanūs, sultingi, juose daug maisto medžiagų, būtinų žmogaus organizmui: vitaminų, mineralų, skaidulų. Puikiai tinka įvairiems kokteiliams, salotoms ar kepiniams.

 

 

Maistinė vertė

100 g 47 kcal

Baltymų 1 g

Angliavandenių 12 g

Riebalų 0 g

 
Naudingosios medžiagos 100 g
Vitaminas A 6,75 µg
Vitaminas C 53,2 mg
Vitaminas E 0,2 mg
Niacinas 0,3 mg
Folio rūgštis 30 µg
Cholinas 8,4 mg
Kalcis 40 mg
Geležis 0,1 mg
Magnis 10 mg
Fosforas 14 mg
Kalis 181 mg
Cinkas 0,1 mg
 

Istorijos keliu

 

Manoma, kad apelsinai kilę iš Pietų Kinijos, pradėti auginti 2500 m. pr. Kr. Europą šie vaisiai pasiekė tik XI a. ir iš pradžių buvo vartojami tik gydymo tikslais, nes dėl aitraus skonio valgyti netiko. Saldžiųjų apelsinų rūšis išvesta kiek vėliau. XVI a. pr. Italijos ir Portugalijos prekiautojai atvežė apelsinmedžių į Viduržemio jūros regioną. Aromatingieji vaisiai greitai išpopuliarėjo. Žinoma, tai buvo prabangos dalykas, apelsinų užsiaugindavo tik turtingieji. Botanikas Archibaldas Menziesas per Vankuverio ekspediciją rinko apelsinų sėklas Pietų Afrikoje, laive užaugino daigų ir 1792 m. padovanojo juos keliems Havajų vadovams. Saldieji apelsinai paplito Havajų salose. Jūreiviai šių vaisių nuolat turėdavo laivuose ir reguliariai valgė, kad išvengtų skorbuto.

   

Nauda sveikatai

 

Stiprina širdį. Puikus įvairių maisto medžiagų derinys (ypač paminėtini kalis, magnis, vitaminas C, B grupės vitaminai, skaidulos) padeda palaikyti sveiką širdį ir užtikrinti sklandžią kraujotaką. Valgant užtektinai apelsinų sumažinama insulto, aterosklerozės rizika, palaikoma širdies ir kraujagyslių sveikata. Magnis padeda sureguliuoti kraujospūdį ir sumažina tikimybę susirgti širdies aritmija.

 

Teikia energijos. Apelsinuose daug kalio, jis padeda organizmui palaikyti tinkamą elektrolitų pusiausvyrą ir normalią širdies veiklą. Jei šios medžiagos trūksta, gali kamuoti galvos svaigimas, fizinis ir protinis nuovargis.

   

Stiprina kaulus. Viename vidutinio dydžio apelsine yra 74 mg kalcio. Kalcis –svarbus elementas tvirtiems kaulams ir sveikiems dantims, be to, jo reikia nervinių ląstelių apsaugai.

   

Gerina odos būklę. Vitaminai C ir E padeda išlaikyti gražią ir sveiką odą. Vitaminas E saugo odą nuo raukšlių atsiradimo. Vitaminas C skatina gamintis kolageną – medžiagą, atsakingą už jungiamųjų odos audinių elastingumą.

 

Padeda peršalus. Džiovintų apelsinų žievelių nuoviras lengvina atsikosėjimą, mažina gerklės skausmą. Apelsinų sultys naudingos sergant bronchitu ir astma. Jos mažina gerklės paburkimą ir neleidžia kauptis gleivėms.

 

Saugo nuo ligų. Apelsinai yra puikus vitamino C šaltinis. Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, padeda organizmui neutralizuoti laisvuosius radikalus. Amerikos širdies asociacija, tirdama citrusinių vaisių naudą organizmui, nustatė, kad apelsinai gali sumažinti moterims insulto riziką. Tiriamosioms, kurios valgė daugiausia apelsinų, buvo 19 % mažesnė insulto tikimybė nei toms, kurios valgė mažiau šių vaisių.

 

Gerina virškinimą. Apelsinai sultingi, juose daug ląstelienos, todėl jų valgant sklandžiau virškinama, sumažėja vidurių užkietėjimo rizika.

 

apelsinai (1)

Jogurtinis kokteilis

 

100 ml 65 kcal

4 porcijos

Ruošti 15 min.

 

Gaminimas

 
  • Mangas
  • 2 apelsinai
  • 400 g natūralaus jogurto
  • 200 ml vandens
  • Šaukštas medaus
 

Mangą ir apelsinus susmulkinti, sumaišyti su medumi. Supilti jogurtą, vandenį ir viską gerai suplakti. Galima patiekti papuošus mėtų lapais ir apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

apelsinai (2)

Gaivios morkų salotos

 

100 g 95 kcal

2 porcijos

Ruošti 30 min.

 
  • 3 morkos
  • 2 apelsinai
  • 2 skiltelės česnako
  • 20 g razinų
  • Šaukštas kepintų sezamų sėklų
  • 10 ml citrinų sulčių
  • Šaukštelis medaus
  • Šaukštelis garstyčių
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos
 

Gaminimas

 

Morkas sutarkuoti, apelsinus supjaustyti, česnakus sutraiškyti. Citrinų sultis, medų, garstyčias, aliejų ir druską gerai išmaišyti. Morkas ir apelsinus apšlakstyti padažu, suberti razinas, sezamų sėklas ir česnakus.

 

apelsinai (3)Pyragas su apelsinais

 

100 g 270 kcal

4 porcijos

Ruošti 1 val.

 
  • 300 g miltų
  • Šaukštas kepimo miltelių
  • 200 g sviesto
  • 150 ml pieno
  • 3 kiaušiniai
  • 240 g cukraus
  • 4 apelsinai

 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, supilti ištirpintą sviestą ir šiltą pieną. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir supilti į miltų bei pieno masę, išmaišyti. Nutarkuoti vieno apelsino žievelę. Iš visų apelsinų išspausti sultis ir supilti į tešlą. Suberti apelsino žievelę. Dar kartą lengvai išmaišyti. Pyragą kepti 200 °C temperatūros orkaitėje apie 50 min., kol gražiai apskrus. Galima papuošti keptais apelsinų griežinėliais.

 

Įdomu

 

  • Kalifornijoje neteisėta valgyti apelsinus maudantis vonioje. Manoma, kad apelsinų rūgštis, susimaišiusi su vonios aliejais, gali būti sprogi!
  • Atogrąžose auga tik žali apelsinai, oranžiniai yra vidutinių platumų klimato augalai. Būtent saulės trūkumas apelsinams suteikia oranžinę spalvą.
  • Apelsinų sultys yra 10 tūkst. kartų rūgštesnės nei žmogaus kraujo pH!
  • Apelsinai yra trečiasis mėgstamiausias pasaulio produktas. Pirmieji du – šokoladas ir vanilė.
  • Kristupas Kolumbas per savo antrąją kelionę (1493 m.) atvežė pirmųjų apelsinų sėklų ir daigų į Naująjį pasaulį.
  • Net iš 85 % visų užauginamų apelsinų spaudžiamos sultys.
  • Apelsinmedžių pagaliukai naudojami manikiūrui ir pedikiūrui atlikti.
  • Apelsinai ir jų žiedai laikomi meilės simboliais. Jie dažnai naudojami romantiškoms dekoracijoms sukurti ne tik dėl grožio, bet ir dėl aromato.
  • Ispanijoje auga daugiau nei 35 mln. apelsinų medžių. Pasaulyje suskaičiuojama daugiau nei 600 šių vaisių rūšių.
  • Jamaikoje grindys valomos su perpus perpjautais apelsinais. Jie padeda nesunkiai išvalyti riebalus ir kitus nešvarumus.
   

Specialistės komentaras

Olga Grinskis, asmeninė trenerė

 

Apelsinai – labai skanūs ir žmogaus organizmui naudingi vaisiai. Jie pasižymi įvairių maisto medžiagų gausa, bet daugiausia juose gyvybiškai svarbaus vitamino C. Vos 100 g šių vaisių yra beveik 90 % vitamino C rekomenduojamos paros normos. Apelsinai yra puikus produktas irlabai patogus užkandis. Šiuos vaisius vertėtų rinktis norintiems numesti svorio, nes juose nėra riebalų, be to, 100 g yra vos 47 kcal. Apelsinai taip pat puikiai tinka norint ko nors saldaus ir gali pakeisti šokolado teikiamą emocinį malonumą. Apelsinuose yra maistinių skaidulų (100 g 2,4 g ląstelienos), vitamino A ir mineralų. Taip pat šie vaisiai vertingi dėl flavonoidų ir aktyviųjų augalinių medžiagų, saugančių nuo uždegimo, mažinančių laisvųjų radikalų poveikį, stiprinančių imunitetą.

Spausdinti