Apklausos rodo, kad tik 3 % lietuvių visiškai nevalgo duonos. Sveikatos specialistai ragina šio produkto skanauti keletą kartų per dieną, nes jame gausu organizmui naudingų medžiagų. Tačiau net 37 % apklaustų tautiečių renkasi nebrangią duoną. Visgi norint įsigyti sveiką ir kokybišką gaminį, jo kaina neturėtų būti vienas svarbiausių kriterijų.

 

duona

Visagrūdės bemielės duonos nauda sveikatai

 

Angliavandenių šaltinis. Ne paslaptis, kad angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis, suteikiantis organizmui ne tik šilumos, bet ir užtikrinantis sklandžią organizmo veiklą. Anot specialistų, angliavandenių turintys produktai, tarkime, duona, turėtų sudaryti 55 % kasdien gaunamų kalorijų kiekio. Geriausia rinktis tų duonos gaminių, kurie pagaminti iš viso grūdo dalių miltų, papildytų grūdais, sėlenomis arba sėklomis, mat juose itin gausu skaidulų. Pastebėta, kad viso grūdo produktuose yra trigubai daugiau skaidulų nei baltųjų miltų gaminiuose. Šiuos angliavandenius skaido žarnyno mikroflora, todėl viso grūdo produktai neapsunkina virškinimo.

 

Padeda išvengti lėtinių ligų. Visogrūdo produktuose apstu sėlenų. Jose esantys antioksidantai saugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Tad valgant šių produktų mažėja tikimybė susirgti daugeliu lėtinių ligų, tarkime, ateroskleroze arba artritu. Antioksidantai stiprina imuninę sistemą, o tai gali padėti išvengti peršalimo, gripo ir įvairių infekcijų. Be to, iš nerafinuotų miltų pagamintus produktus patariama rinktis ne tik antsvorio turintiems žmonėms, bet ir sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant sėlenų gausių produktų mažojo tankio cholesterolio kiekis kraujyje sumažėja 9–13 %. Taivano mokslininkai pastebėjo, kad viso grūdo produktai nesukelia staigaus cukraus kiekio padidėjimo kraujyje. Jie 12 savaičių tyrė 28 savanorius, sergančius II tipo cukriniu diabetu. Vartojusiems sėlenų gausių produktų gliukozės kiekis kraujyje sumažėjo 14–15 %.

 

Suteikia daug naudingų medžiagų. Viso grūdo miltų duonoje netrūksta ir B grupės vitaminų, vitamino E, folio rūgšties, mineralinių medžiagų: magnio, kalio, kalcio, geležies, seleno. O baltųjų miltų duonoje yra 80 % mažiau naudingųjų medžiagų negu viso grūdo.

 

Padeda išvengti dujų kaupimosi organizme. Statistika rodo, kad 80 % žmonių kamuoja dujų kaupimasis organizme arba sutrinka virškinimas. Viena iš šių negalavimų priežasčių – mielėmis pagardinti baltųjų miltų maisto produktai. Senoliai duonai kepti naudodavo paprastas mieles, o šiuolaikinėje maisto pramonėje dažniausiai naudojamos termofilinės mielės, kuriose gausu sveikatai žalingų maisto priedų. Mitybos specialistų teigimu, valgant purių mielinių gaminių didėja tikimybė, kad žarnyne pradės kauptis dujos, o tai sukels nemalonių pojūčių. Tad mielinių produktų rekomenduojama vengti sergantiems kepenų ir tulžies pūslės ligomis ir alergiškiems žmonėms. Natūraliosios medicinos specialistai teigia, kad mielės žarnyne sukelia puvimo procesus, todėl kenkia žarnyno mikroflorai.

 

Puikiai malšina alkį. Viso grūdo natūralaus raugo duoną rekomenduojama rinktis ir kovojantiems su antsvoriu. Anot dietologų, mielės ir baltuosiuose miltuose esantys „tuštieji“ angliavandeniai skatina greičiau pasisavinti maisto medžiagas, todėl greičiau išalkstama. O štai viso grūdo duona be mielių suteikia sotumo bemaž dvigubai ilgesnį laiką. Be to, pasak medikų, mielių grybelis, patekęs į kraują, naudoja organizmui būtinus vitaminus, mikroelementus ir baltymus, o išskiria toksinus. Šios medžiagos ardo ląstelių plazmos membraną, didina jos pralaidumą, todėl organizmas tampa pažeidžiamesnis bakterijų ir virusų sukeliamoms infekcijoms. Teigiama, kad suvalgius mielinių produktų sumažėja ir darbingumas, jie kenkia ir širdžiai. Tad dar A. Hitlerio valdymo laikais paplitęs posakis, kad vartodami mielių žmonės patys išmirs nuo vėžio, nėra jau toks didelis melas.

 

Sumuštiniai su vytintu kumpiu

 

100 g 170 kcal

4 porcijos

Ruošti 15 min.

   
  • 8 riekės visagrūdės bemielės duonos
  • 8 griežinėliai vytinto kumpio
  • 60 ml natūralaus jogurto
  • Šaukštas raudonėlių
  • Česnako skiltelė
  • 2 pomidorai
  • Avokadas
  • 4 salotų lapai
  • Aliejaus kepti
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kumpio griežinėlius pakepinti. Jogurtą sumaišyti su raudonėliais ir šiek tiek pasūdyti. Česnako skiltelę susmulkinti ir sumaišyti su jogurtu. Pomidorus ir avokadą supjaustyti griežinėliais. 4 visagrūdės bemielės duonos riekes ištepti gautu česnakiniu padažu. Sudėti kumpio griežinėlius, pomidorus, avokadus, plėšytus salotų lapus. Pagardinti likusiu padažu ir užvožti likusias duonos riekes.

 
Spausdinti