Ankstų rytą dauguma žmonių pradeda nuo puodelio karštos kavos. Išgėrus šio gėrimo net ir pusryčių nebesinori. Kava yra sveikas gėrimas, bet gali slopinti apetitą, todėl kai kurie asmenys ją vartoja kaip maisto pakaitalą. Tačiau tai nėra labai gerai. Štai keletas patarimų, kaip padaryti kavos gėrimą dar sveikesniu ir neprarasti apetito jos išgėrus.

 

kava

8 patarimai tam, kad kava būtų sveikesnė:

 
  • Vengti dirbtinių saldiklių ir rafinuoto cukraus. Pati kava yra sveikas gėrimas. Tačiau ji tampa nebesveika ir net gali pakenkti žmogaus organizmui, į ją pridėjus daug cukraus. Daugelyje populiarių kavos gėrimų yra pilna dirbtinių saldiklių arba rafinuoto cukraus. Dėl didelio fruktozės cukruje kiekio, geriant tokią kavą, didėja nutukimo ir diabeto rizika. Jeigu natūrali kava atrodo per karti, ją pasaldinti rekomenduojama tokiu natūraliu saldikliu kaip stevija.
 
  • Rinktis kokybę, o ne kiekybę. Kavos kokybė gali skirtis ir tai priklauso ne tik nuo kavos ruošimo, bet ir nuo to, kaip kavos pupelės buvo auginamos ir skrudinamos. Daugeliu atvejų dėl poreikio masiškai auginti kavą ir dėlto, kad, norint pagaminti 4,5 kg kavos, kavamedžius reikia auginti 5 metų, kai kurie ūkininkai kavamedžius purškia pesticidais ir kitais chemikalais, kurie niekada nebuvo skirti žmonių vartojimui. Šie chemikalai pagreitina kiekvieno medelio augimą, bet jų poveikis žmonių sveikatai vertinamas labai prieštaringai. Todėl rekomenduojama pirkti ekologiškai užaugintas kavos pupeles ir rinktis patikimus kavos gamintojų ženklus.
 
  • Į kavą įberti šiek tiek cinamono. Cinamonas yra labai skanus prieskonis, paskaninantis kavą ir suteikiantis jai įdomų skonį. Tyrimai rodo, kad cinamonas gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir cholesterolio lygį. Šis prieskonis turtingas antioksidantų, kurie apsaugo organizmą nuo oksidacinės pažaidos, kurią sukelia laisvieji radikalai. Be to, cinamonas mažina širdies ligų riziką, nes mažina cholesterolį, trigliceridų kiekį ir kraujo spaudimą. Tad į puodelį kavos verta įverti žiupsnelį cinamono.
 
  • Į kavą įberti šiek tiek kakavos miltelių. Kakava, kaip ir cinamonas yra turtinga antioksidantų ir teigiamai veikia sveikatą (mažina širdies ligų riziką). Be to, gali net padėti numesti svorio, nes veikliosios medžiagos kakavoje padeda pagerinti mitochondrijų biogenezę ir apsaugo neuronus. Amerikiečių nacionalinis sveikatos institutas teigia, kad kakava gerina kognityvinę funkciją ir kelia nuotaiką. Tad į puodelį kavos verta įverti žiupsnelį kakavos.
 
  • Vengti gerti per daug kavos. Nors kavą gerti sveika, bet ja nereikėtų piktnaudžiauti, nes kavos perteklius gali sukelti įvairių sveikatos problemų. Dėl kofeino pertekliaus gali kamuoti nerimas ir nervingumas. Gali pablogėti miego kokybė arba atsirasti priklausomybė nuo kavos (jei anksčiau užtekdavo vieno kavos puodelio, kad pabustume, vėliau gali prireikti net trijų). Per dieną užtektų išgerti tik vieną ar du kavos puodelius.
 
  • Nevartoti kofeino po 14 val. Kava yra toks populiarus gėrimas dėl joje esančio kofeino. Tai stimuliantas, suteikiantis energijos ir žvalumo, ir padedantis išlikti visą dieną produktyviems. Tačiau geriant kavą dieną gali naktį sutrikti miego kokybė, gali būti sunku užmigti ir išmiegoti visą naktį neprabudus. Todėl geriau dieną kavos atsisakyti ir vietoj jos rinktis juodąją arbatą, kurioje kofeino daug mažiau arba kavą be kofeino.
 
  • Vengti sintetinių medžiagų kavai balinti. Grietinėlė kavai balinti yra vienas mėgstamiausių kavos priedų visame pasaulyje. Tačiau iš miltelių pagamintoje grietinėlėje yra daug abejotinos vertės ingredientų. Rekomenduojama kavą balinti natūralia grietinėle, kuri gali padėti išvengti pilvo pūtimo, kuris dažnai vargina, vartojant sintetinius pieno produktus. Sveikiausia naudoti riebaus pieno produktus, gaunamus iš žole mintančių karvių.
 
  • Plikant kavą naudoti popierinius kavos filtrus. Užplikytoje kavoje yra kafestolio (diterpenoidinė molekulė), kuri žmonėms kelia kraujo spaudimą. Popieriniai kavos filtrai padeda sumažinti kafestolio kiekį kavoje, nors tokioje kavoje lieka tiek pat kofeino ir antioksidantų.