Yra duomenų, kad paprastosios žemuogės (lot. Fragaria vesca) Žemėje auga jau nuo akmens amžiaus. Archeologiniai radiniai liudija, kad žmonės maistui jas vartojo dar priešistoriniais laikais. Rausvas, saldžias, smulkias uogas vedantys žemuogių krūmeliai paplitę šiauriniame pusrutulyje. Žemuogės iki šiandien naudojamos maisto gamyboje, natūraliojoje medicinoje ir naminėms kosmetikos priemonėms gaminti. Žemuogių rekomenduodavo vartoti net senovės romėnai. Teigiama, kad žemuogių lapų arbata valo kraują, padeda nuo kosulio ir dusulio. Uogos taip pat stiprina ir valo kraują, gali būti naudojamos įvairiems negalavimams malšinti.

 

7 priežastys valgyti žemuogių:

 

"žemuogės"

  • Žemuogės gali padėti palengvinti daugelį sveikatos sutrikimų, išsaugoti jaunystę ir grožį, tačiau jas vartoti reikėtų reguliariai: žemuogių galima užsiauginti patiems sode ar darže, nusipirkti prekybos vietose sezono metu, o žiemą galima gerti žemuogių sultis, pagardintas trupučiu medaus ar cukraus. Žemuoges taip pat galima šaldyti šaldiklyje.
 
  • Žemuogės padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie ne tik sukelia priešlaikinį odos senėjimą, bet ir skatina auglių išsivystymą. Antioksidantai žemuogėms suteikia gražią raudoną spalvą.
 
  • Natūraliojoje medicinoje žemuogės naudojami kaip švelni tulžies gamybą skatinanti ir šlapimą varanti priemonė. Jų rekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems diabetu ir astma, taip pat tiems, kurių prastas apetitas ir turi virškinimo sutrikimų.
 
  • Šviežios uogos ir iš jų gaminami užpilai bei nuovirai naudojami gerinti kūno tonusą, kraujodarą, kraujavimą stabdantį, uždegimą mažinantį poveikį. Žemuogės naudojamos ir gydant moterų ligas – gausias menstruacijas, kraujavimą iš gimdos, gimdos fibromas ir mastitą.
 
  • Dideliais kiekiais žemuogės taip pat gali būti naudojamos nuo dizenterijos ir vidurių užkietėjimo.
 
  • Žemuogės taip pat gali padėti nuo peršalimo ir tuberkuliozės, nemigos ir neurastenijos, mažakraujystės ir kraujo ligų, inkstų ir kepenų ligų. Šviežios žemuogių sultys gali pagreitinti žaizdų gijimą, pagerinti egzemos, pūslelinės ir kitų odos ligų būklę ir gali būti naudojamos kosmetiniais tikslais. Kosmetinės kaukės, losjonai ir kremai gali sumažinti aknę, pašviesinti strazdanas arba pigmentines dėmes, išsaugoti odos elastingumą ir padėti išvengti raukšlių.
 
  • Kiek reikėtų suvartoti žemuogių per dieną, kai tai turėtų poveikį sveikatai, ypač jei žmogus serga aukščiau išvardytomis ligomis? Žemuogių, atskirai nuo kitų maisto produktų, rekomenduojama suvalgyti po pusę puodelio (puodelis – 240 ml) uogų du kartus per dieną, 7 – 10 dienų.
 

Krepšeliai su žemuogių kremu

 

"žemuogės"

  • 225 g miltų
  • 145 g sviesto
  • Kiaušinio trynys
  • Šaukštas ledinio vandens
  • Jūros druskos pagal skonį

Kremui:

  • 300 g šviežių arba šaldytų žemuogių
  • 200 g saldinto sutirštinto pieno
  • 70 ml riebios grietinėlės
 

Gaminimas

 

Jeigu naudojamos šaldytos žemuogės, jas reikėtų iš anksto atitirpinti ir nusunkti skystį. Jeigu – šviežios, tai tiesiog perrinkti ir nuplauti. 125 g šalto sviesto supjaustyti mažais kubeliais. Kapotą sviestą, 200 g miltų, kiaušinį sumaišyti su druska ir šaukštą ledinio vandens. Iš tešlos suformuoti rutulį, suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldiklį 15 minučių. Paruošti kremą: grietinėlę sumaišyti su sutirštintu pienu ir išplakti su elektriniu plakikliu. Sudėti žemuoges, viską sumaišyti ir padėti į šaldiklį. Atšaldytą tešlą išimti iš šaldiklio ir iškočioti ant miltuoto paviršiaus. Sviestu patepti kepimo formeles, iškloti tešla, suformuoti krepšelių kraštelius. Tešlą šiek tiek subadyti šakute. Kepti krepšelius orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 20 minučių, kol įgaus gražią, auksinę spalvą. Kai šiek tiek atvės, krepšelius išimti iš formelių ir pripildyti žemuoginio kremo. Puošti šviežiomis žemuogėmis.

 

6 žmonėms

100 g apie 259 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Žemuoginiai ledai

 
  • 200 g žemuogių
  • 200 g riebios grietinės
  • 150 g miltelinio cukraus
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
 

Gaminimas

 

Visas sudedamąsias dalis suplakti elektriniu plakikliu ir padėti į šaldiklį kelioms valandoms. Patiekti su šviežiomis žemuogėmis.

 

2 žmonėms

100 g apie 228 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

 

Rytietiškos salotos

 
  • 200 g žemuogių
  • 2 apelsinai
  • Persimonas
  • 100 g besėklių vynuogių
  • 200 g riebios varškės
  • 150 g grietinėlės
  • 2 šaukštai miltelinio cukraus
  • 4 šaukštai maltų graikinių riešutų
  • 4 šaukštais sauso, baltojo vyno
  • Malto cinamono, vanilės ekstrakto pagal skonį
 

Gaminimas

 

Varškę sumaišyti su grietinėle, milteliniu cukrumi, maltais graikiniais riešutais, persimonų gabalėliais, apelsinų skiltelėmis, vynuogių, braškių puselėmis ir vynu. Paskaninti maltu cinamonu ir vanilės ekstraktu.

 

4 žmonėms

100 g apie 113kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti