Šiandien vis daugiau žmonių dėl sveikatos, etinių ar kitų priežasčių nusprendžia atsisakyti mėsos. Moksliniai tyrimai rodo, kad vegetarai turi mažesnę riziką susirgti širdies ligomis, aukštu kraujo spaudimu, diabetu ir kai kurių tipų vėžiu. Tačiau asmenys, atsisakę gyvulinių produktų, neretai nemaloniai nustemba, kad, pakeitę mitybą, staiga priauga svorio. Iš pirmo žvilgsnio atrodo nelogiška, kad kilogramai pradeda augti, atsisakius riebaluose keptų vištienos sparnelių, maltinukų, sumuštinių su rūkyta dešra ir bulvių košės su spirgučiais. Vieno atsakymo, kodėl taip nutinka, nėra. Tačiau labai realu, kad vegetariškai besimaitantis asmuo nežino ir nepaiso keleto mitybos taisyklių.

 

dietos

6 priežastys, kodėl vegetarai priauga svorio:

 
  • Pamirštama kiekvieną kartą valgant vartoti baltymus. Tai reiškia, kad po valgio vėl greitai pajuntamas alkio jausmas, o tai gali turėti neigiamą poveikį juosmens apimčiai. Baltymai užtikrina ilgiau trunkantį sotumo jausmą ir pailgina angliavandenių įsavinimo procesą (nuo 4 iki 6 valandų (vartojant kartu su baltymais) ir nuo 1 iki 4 (vartojant be baltymų)). Vegetarai kiekvieną kartą valgydami turėtų suvartoti ir šiek tiek baltymų. Vegetarai, kurie gali vartoti pieno produktus ir kiaušinius, gali suvalgyti šiek neriebaus graikiško jogurto arba kitų liesų pieno produktų ir kiaušinių, turinčių daug baltymų. Vegetarai, kurie gali vartoti žuvį, baltymų gali gauti iš įvairių žuvų. Vegetarai, nevartojantys jokių gyvūninėmis kilmės maisto produktų, baltymų gali gauti iš ankštinių daržovių: pupų, žirnių, lęšių, sojų varškės, riešutų sviesto ir avinžirnių užtepo.
 
  • Valgoma per daug perdirbto ir (arba) krakmolingo maisto. Kai nebėra mėsos, lėkštėje atsiranda daugiau vietos kitiems produktams, dažniausiai angliavandeniams. Didelės makaronų, bulvių, grūdų porcijos, lemia daug didesnį kalorijų suvartojimą. Be to, tokie maisto produktai yra lengviau įsisavinami negu baltymai, todėl greičiau išalkstama ir valgoma dar daugiau. Išeitis: tuščią vietą lėkštėje užpildyti nekrakmolingomis daržovėmis, vaisiais, visadaliais grūdais ir augalinių baltymų šaltiniais. Pavyzdžiui, cukinijomis ir juodosiomis pupelėmis arba agurkais su krapais ir graikišku jogurtu.
 
  • Įsitikinimas, kad viskas, kas be mėsos – tai sveika. Taip galima pasiteisinti, kodėl valgote bulvių traškučius, sausainius, saldainius, geriate saldžius gaiviuosius gėrimus. Nemažai vegetarų nėra tikri, ką gali valgyti, atsisakę mėsos. Jie daug užkandžiauja nelabai vertingo, bet kaloringo maisto, todėl galiausiai priauga svorio. Ironiška, bet tokie vegetarai mažai valgo daug maistinių medžiagų turinčių produktų: vaisių, daržovių, visadalių grūdų ir augalinės kilmės baltymų. Rinktis kuo mažiau perdirbtą, didelės maistinės vertės maistą, nepriklausomai nuo to, ar vartojate mėsą, ar ne.
 
  • Vartojama labai daug riešutų, sėklų, avokadų ir augalinių aliejų. Nėra jokios abejonės: šie produktai turi daug naudingų maistinių medžiagų, gali apsaugoti nuo vėžio ir širdies ligų. Tačiau jie taip pat yra ir labai kaloringi. 125 g įvairių riešutų gali turėti iki 1000 kalorijų, todėl suvalgius pora saujų riešutų, būnate beveik suvartoję visą rekomenduojamą dienos kalorijos normą. Norint nepriaugti svorio, labai svarbu kontroliuoti porcijas. Reikėtų išsiaiškinti, kokie yra porcijų dydžiai ir jų neviršyti. Štai penktadalis avokado turi 50 kcal, šaukštas aliejaus – 120 kcal, o 28 g riešutų yra 14 graikinių riešutų puselių, 16 anakardžių arba 24 migdolai.
 
  • Įsitikinimas, kad greitam vartojimui paruoštas ir supakuotas maistas, kurio etiketėje skelbiama, kad tinkamas vegetarams, yra nekaloringas. Norisi paklausti, jei taip galvojate, ar kada nors žiūrėjote į tokių produktų kaloringumą, nurodyta tose pačiose etiketėse. Šaldytuose patiekaluose (makaronuose, picose) gali būti nuo 800 iki 1000 kalorijų. O nedidelio ūgio moteris, norėdama numesti svorio turėtų suvartoti nuo 1200 iki 1500 kalorijų per dieną. Užkandžių taip pat labai lengva suvalgyti daugiau negu rekomenduojama. Veganiškame keksiuke nėra gyvulinės kilmės produktų, tačiau jame labai daug cukraus ir riebalų, todėl jis gali turėti 400 – 450 kcal. Daržovių traškučių – sveikesnė alternatyva tradiciniams bulvių traškučiams, bet ir juose yra daug kalorijų, todėl geriau vartoti daržoves šviežias.
 
  • Restoranuose užsisakoma vegetariškų užkandžių. Atrodo, akivaizdu, kad vegetarai, apsilankę viešojo maitinimo įstaigose, užkandžiams užsisakys daržovių. Tačiau reikėtų prisiminti, kad vegetariškuose valgiuose neretai būna labai daug kalorijų, nes juose gausu sūrio, aliejaus ir riešutinių padažų (pavyzdžiui, pesto padažas). Tokiuose užkandžiuose gali būti net daugiau kalorijų negu vištienos ar kitos mėsos užkandžiuose. Todėl reikėtų stebėti porcijas, paprašyti, kad dėtų mažiau sūrio, padažų, o daržovės būtų virtos garuose.