Nektarinai dažnai lieka savo giminaičių persikų šešėlyje, nors nei jų skonis, nei maistinė vertė nėra prastesnė. Prastą reputaciją nektarinai pelnė, kadangi nektarinas yra žmonių sukurtas vaisius, slyvos ir persiko hibridas, todėl, manoma, kad ne toks naudingas…

 

"nektarinai"

Iš tikrųjų yra ne taip. Selekcininkai sukūrė nektarinus XVII amžiuje. Jie išpopuliarėjo XX amžiuje, kai paaiškėjo, kad savo kokybe jie nenusileidžia persikams. Be to, nektarinų auginimas buvo paprastesnis. Taigi, kuo šis vaisius yra naudingas?

 

5 priežastys, kodėl reikia valgyti nektarinus:

 
  • Gali apsaugoti nuo vėžio. Nektarinuose yra mažiau cukraus, bet daugiau kalio, geležies, fosforo ir askorbo rūgšties (vitamino C) negu persikuose. Tai puikus vitaminų ir pektino šaltinis ir net profilaktinė priemonė prieš vėžį.
 
  • Aktyvina medžiagų apykaitą. Maistinės skaidulos nektarinuose stimuliuoja virškinimo liaukas ir padeda suvirškinti prastai virškinamus ir riebius maisto produktus. Tai gali būti kaip sveikas garnyras prie mėsos ir kitų sunkių patiekalų.
 
  • Varo iš organizmo perteklinius skysčius. Nektarinuose yra medžiagų, kurios padeda pašalinti iš organizmo skysčių ir natrio perteklių, kitais žodžiai tariant, „blogąjį“ cholesterolį. Dėl šios priežasties jį rekomenduojama vartoti kaip prevencinė priemonė prieš aterosklerozę, širdies ir kraujagyslių ligas.
 
  • Gali padėti išsaugoti jaunystę. Dėl didelio vitamino C ir antioksidantų kiekio nektarinai daro teigiamą poveikį odai – sulaiko drėgmę ir apsaugo nuo raukšlių atsiradimo.
 
  • Nektarinai rečiau nei persikai sukelia alergiją. Pūkuota persikų žievelė pritraukia žiedadulkes, sukeliančias alergines reakcijas. Tačiau alergiški asmenys tiek persikus, tiek nektarinus vis tiek turėtų vartoti atsargiai: žmogus gali būti alergiškas taninams šiuose vaisiuose.
 

Nektarinų džemas

 
  • 1 kg nektarinų
  • 400 g cukraus
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
 

Gaminimas

 

Nektarinus supjaustyti gana vienodo dydžio gabalėliais. Sudėti į emaliuotą puodą ir užpilti cukrumi. Padėti į šaldytuvą 6 – 8 valandoms, kol išsiskirs sultys. Kai užvirs, virti džemą dar 15 – 20 minučių. Likus 5 minutėms įdėti vanilės. Supilti į steriliai išvalytus stiklainius, gerai užsukti ir laikyti sausoje, tamsioje vietoje.

 

Pastaba! Uogienei geriau naudoti nepernokusius vaisius – tokie per daug neištiš, verdant džemą.

 

100 g apie 69 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min (+ 8 val.)

 

Nektarinų, bazilikų ir mocarelos bokšteliai

 
  • 4 nektarinai
  • 12 bazilikų lapelių
  • 350 g mocarelos
  • 90 g maltų džiūvėsėlių
  • 30 g miltų
  • 35 g parmezano
  • 2 kiaušiniai
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, Kajeno paprikos pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti

Padažui:

  • 120 ml balzaminio acto
  • Šaukštelis rudojo cukraus
 

Gaminimas

 

Balzaminį actą ir rudąjį cukrų sumaišyti ir užvirti. Tada sumažinti ugnį ir toliau virti 10 – 15 minučių arba kol skysčio sumažės per pusę ir taps sirupo konsistencijos. Supilti į stiklinį indą ir palikti, kad atvėstų ir sutirštėtų. Džiūvėsėlius, miltus, tarkuotą parmezaną, prieskonius sumaišyti. Mocarelą supjaustyti riekelėmis ir kiekvieną riekelę pamirkyti plaktuose kiaušiniuose, po to apvolioti džiūvėsėlių mišinyje. Nektarinus supjaustyti riekelėmis. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir iš abiejų apkepti nektarinų riekeles, tačiau stebėti, kad jos išliktų pakankamai tvirtos. Tada apkepinti mocarelą, kol pradės lydytis, bet nepraras formos. Kepintus nektarinus ir mocarelą sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių. Ant riekelės nektarino dėti mocarelos riekelę ir baziliko lapelį, uždengti kita nektarino riekele ir dar kartą produktus sudėlioti tokia pačia tvarka. Viršutinis sluoksnis turi būti nektarinų. Viršų papuošti baziliko lapeliu ir aplieti balzaminio acto padažu.

 

4 žmonėms

100 g apie 167 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Kepti nektarinai su imbieru ir ruduoju cukrumi

 
  • 6 nektarinai
  • 2,5 cm imbiero šaknies
  • 175 g rudojo cukraus
  • Žaliosios citrinos sulčių
  • Sviesto arba aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Nektarinus perpjauti pusiau ir išimti kauliukus. Pabarstyti tarkuotu imbieru, supilti cukrų ir žaliųjų citrinų sultimis. Gerai išmaišyti. Sudėti į šiek tiek riebalais pateptą skardą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, 30 – 40 minučių. Galima patiekti su ledais.

 

6 žmonėms

100 g apie 124 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti