Ši maža žuvelė pirmą kartą buvo pastebėta Viduržemio jūroje netoli Sardinijos salos, todėl gavo tokį pavadinimą. Prancūzijoje, siekiant išsaugoti gerą šių delikatesinių jūros gėrybių, sardinės būdavo konservuojamos moliniuose ąsočiuose su aliejumi arba actu ir po to išvežiojamos į prekybos vietas.

 

sardines

5 įdomūs faktai apie sardines:

 
  • Net ir konservuotos sardinės gali būti laikomos sveiku maistu. Sardinėse yra širdžiai naudingų omega 3 riebiųjų rūgščių, kurios apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Žuvyse taip pat yra vitaminų A, D, B6 ir B12, kurie stiprina imuninę sistemą. 100 g sardinių yra rekomenduojama dienos cinko ir fosforo norma.
 
  • Vidutinis kalorijų kiekis 100 g sardinių yra 170 kalorijų. Konservuotose žuvyse (ypač aliejuje), be abejo, kalorijų yra daugiau – 100 g žuvų turi 210 – 280 kalorijų.
 
  • Priešingai nei kitų smulkių rūšių žuvys, sardinės nekaupia gyvsidabrio tokiais kiekiais, kad jis pradėtų kelti pavojų žmogaus sveikatai. Dėl šios priežasties gydytojai rekomenduoja sardines į vaikų ir nėščių moterų mitybą.
 
  • Sardinės yra puikus maisto produktas žmonėms, sergantiems diabetu. Šiose žuvelėse yra baltymų, kurie sumažina kūno ląstelių atsparumą insulinui ir tai padeda pašalinti vieną pagrindinių veiksnių, kodėl apskritai išsivysto ši liga.
 
  • Nerekomenduojama piktnaudžiauti šia žuvimi žmonėms, kurie turi polinkį į druskos kaupimąsi kauluose, kenčia nuo hipertenzijos, skrandžio ir virškinamojo trakto ligų.
 

Skrebutis su sardinėmis

 
  • 230 g konservuotų sardinių
  • 1 kepta paprika aliejuje
  • 30 ml citrinų sulčių
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Skiltelė česnako
  • 10 g petražolių
  • 3 g maltų paprikų
  • 2 riekės juodos duonos
 

Gaminimas

 

Dubenyje sumaišyti maltas paprikas, smulkiai supjaustytą česnaką, petražoles, citrinų sultis, alyvuogių aliejų, keptą papriką aliejuje ir druską. Duoną paskrudinti. Sardines sudėti ant skrudintos duonos. Ant viršaus uždėti marinuotų daržovių.

 

2 porcijų

100 g apie 220 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

Spausdinti