Jau rytoj, vasario 13-ąją, minėsime Užgavėnes. Žiemos išvarymo šventę, kuri, ko gero, neįsivaizduojama be blynų iš miltų. Kuo daugiau ir kuo įvairesnių – tuo geriau. Svarbiausia nepamiršti, kad be kvietinių miltų egzistuoja daugybė kitų miltų rūšių (daugiau nei 10!), iš kurių dauguma yra sveikatai naudingesnės negu aukščiau paminėta miltų rūšis.

 

miltai

5 įdomūs faktai apie miltus:

 
  • Grikių, avižų, kukurūzų, žirnių, kedrinių pinijų, sojų pupelių miltai yra gaminami riboto kiekio pakuotėse. Paprastai naudojami kvietiniai miltai, rečiau – kitų rūšių, pavyzdžiui, ryžių miltai. Ryžių miltai yra populiarūs Rytų šalyse gyvenančių žmonių virtuvėse. Vietnamiečiai ir tajai juos naudoja kaip prieskonius. Jiems jie – kaip mums druska ir pipirais. Galima pabandyti pabarstyti šiek tiek ryžių miltų į salotas ir taip sukurti naują patiekalo skonį.
 
  • Grikių miltai gali būti naudojami kepimui. Iš jų išeina nepaprastai skanūs pyragai, blynai, lietiniai ir kiti miltiniai kepiniai. Grikių miltų pagrindu galima gaminti skanius, dietinius virtinukus. Grikių miltų galima pasigaminti patiems namuose: grikių kruopas tereikia sumalti kavos malimo mašinėle.
 
  • Perkant miltus rekomenduojama atkreipti dėmesį į miltų rūšį. Virtuvės šefai tiki, kad kuo aukštesnė miltų rūšis, tuo skanesni kepiniai. Kita vertus, aukščiausios rūšies miltų maistinė vertė – skurdžiausia. Žemesnės rūšies miltuose išsaugoma daugiau B1, B2, E ir PP vitaminų.
 
  • Aukščiausios rūšies miltuose yra nedidelis kiekis riebalų, skaidulų, cukraus ir baltymų. Tačiau taip pat juose yra labai daug krakmolo (apie 80 %). Kepiniai iškyla, tampa purūs, bet nelabai didelės maistinės vertės.
 
  • Prieš naudojant miltus rekomenduojama netingėti juos persijoti. Tada miltai bus puresni ir sausesni, todėl geriau išsimaišys tešla ir iškeps gražesni ir skanesni kepiniai.
 

Pikantiški blynai iš kedrinių pinijų miltų

 
  • 190 ml šalto vandens
  • 190 ml šalto pieno
  • 250 g kedrinių pinijų miltų (galima nusipirkti sveiko maisto parduotuvėse arba patiems susimalti kedrines pinijas)
  • 4 kiaušiniai
  • 3 šaukštai cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 60 g sviesto
  • 50 ml romo
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Sviestą ištirpinti (neturi būti karštas). Kiaušinius paplakti su cukrumi ir druska. Įpilti vandens, pieno, tirpintą sviestą ir romą. Gerai išmaišyti. Supilti sijotus miltus. Išmaišyti tešlą. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir kepti blynus iš abiejų pusių, dedant po šaukštą tešlos į keptuvę. Galima patiekti su saldžia uogiene.

 

4 porcijų

100 g apie 200 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti