Šiuo metu grožio industrija sukūrė tiek naujų jaunystę ir grožį tausojančių ir saugančių priemonių, kad žmonės turėtų niekada nesenti. Pasirinkimas tikrai didelis – nuo natūralių vitaminų iki botulino toksino ar hialurono rūgšties injekcijų. Labai svarbu nesuklysti, ypač renkantis intervencines procedūras, kad paskui netektų gailėtis. Medicinos klinikos „Mirameda“ estetinės medicinos specialistė Jolita Lopečiūtė pasakoja, kas yra PRP ir kaip ši procedūra gali sustabdyti veido odos senėjimo procesą, atsako į nepatogius klausimus ir išsamiai aiškina, kodėl visos intervencinės procedūros turi būti atliekamos tik patikimoje įstaigoje ir medicininį išsilavinimą turinčių specialistų.

 

004A2954Kodėl moterys taip žavisi natūralia odos atjauninimo procedūra PRP?

 

Visų pirma reikėtų pradėti nuo to, kas yra PRP terapija ir kaip ji atliekama. PRP – tai mažo kiekio koncentruota autologinė (paties žmogaus) plazma, papildyta trombocitais. Plazma išgaunama iš paciento kraujo. Procedūros metu paimama žmogaus kraujo, iš jo išgaunama plazma ir įšvirkščiama į žmogaus odos problemines vietas priklausomai nuo indikacijų bei pačios odos problemos. Procedūra ypatinga tuo, kad yra natūrali, nebūna organizmo atmetimo ar alerginių reakcijų, nes PRP procedūros metu leidžiami tik paties žmogaus organizmo komponentai.

 

Kam tokią procedūrą dažniausiai rekomenduojate?

 

Šią procedūrą kaip senėjimą stabdančią priemonę rekomenduoju vyresniems nei 30–35 m. žmonėms. Jeigu yra kitų rimtų problemų (randų nuo aknės, nudegimų, pasireiškia fotosenėjimas, plaukų slinkimas), tuomet šią procedūrą galima atlikti ir jaunesnio amžiaus pacientams.

 

Kokioms problemoms spręsti dažniausiai taikoma ir tinka PRP procedūra?

 

Pagrindinė PRP funkcija yra ląstelių bio-stimuliacija. Procedūros metu suaktyvinami natūralūs odos fiziologiniai procesai. Taigi tai yra pagrindinė priemonė odos senėjimui lėtinti bei atjauninti (raukšlėms mažinti, kolageno gamybai gerinti, odos tonusui, elastingumui atkurti). PRP taip pat taikytina, jei norima, kad oda būtų švytinti ir mažiau pigmentuota, suvienodėtų veido atspalvis. Žinoma, procedūrą galima atlikti ne tik veido, bet ir kaklo, krūtinės, plaštakų odai. Kadangi PRP turi stiprų regeneraciją ir uždegimą mažinantį poveikį, ji gali būti atliekama pacientams, turintiems randų po sužeidimų, operacijų, nudegimų ar netgi po aknės. PRP tinka strijoms mažinti, nes, kaip minėjau, suaktyvina odos ląstelių fiziologinius procesus. Dėl to pagerėja pačios odos medžiagų apykaita, skatinama kolageno gamyba, pagerėja odos elastingumas, tonusas, vientisumas. Alopecijai, arba galvos plaukų slinkimui, gydyti PRP yra puiki procedūra. Po jos sumažėja plaukų slinkimas, stiprėja plaukų folikulai, pagreitėja plaukų augimas. PRP gali būti taikoma ir ortopedijoje bei odontologijoje.

 

Kokie medicinos klinikoje „Mirameda“ atliekamos PRP procedūros privalumai?

Dirbame tik su kokybiškomis medžiagomis, kurių pagaminimui reikia daugybės reglamentų ir kurių gaminimo metu laikomasi ES direktyvos medicininiams prietaisams bei gaminiams. Mūsų klinikoje kreipiamas ypatingas dėmesys į žmogaus nusiskundimus ar problemą bei pačios PRP procedūros atlikimą, jo kokybę ir veiksmingumą.

 

Ar prieš PRP procedūrą reikia pasidaryti kraujo tyrimus ir kodėl tai svarbu?

 

Kiekvienos mezoterapinės procedūros atlikimo pagrindinė sąlyga – žmogus turi būti  sveikas, jaustis gerai. Prieš PRP savo klinikoje rekomenduojame atlikti bendrą kraujo tyrimą bei ANA (antibranduolinių antikūnų) tyrimą. Bendras kraujo tyrimas parodo eritrocitų ir trombocitų kiekį kraujyje, taip pat ar nėra uždegiminių procesų. Nuo šių rodiklių priklauso PRP procedūros sėkmė ir veiksmingumas. ANA tyrimas skiriamas autoimuninėms ligoms aptikti, autoimuninės ligos (pvz., raudonoji vilkligė, jungiamųjų audinių ligos) yra kontraidikacija PRP procedūrai. Taigi jeigu žmogus abejoja, ar yra sveikas, ar neserga kokia autoimunine liga, tuomet rekomenduoju prieš PRP procedūrą atlikti ANA kraujo tyrimą.

 

Kaip vyksta PRP procedūra ir kiek ji trunka?

 

PRP procedūros metu paimamas nustatytas kiekis žmogaus veninio kraujo į mėgintuvėlį. Specialiu aparatu mėgintuvėlis su paimtu žmogaus krauju bei jame esančiais kitais komponentais yra centrifuguojamas. Taip išgaunama trombocitais papildyta kraujo plazma. Trombocitų kiekis būna iki 9 kartų didesnis nei įprastai žmogaus kraujyje. Plazma yra surenkama ir sušvirkščiama į žmogaus problemines vietas. Sušvirkšti komponentai skatina regeneraciją, naujų kapiliarų susidarymą, kolageno gamybą. Procedūros trukmė priklauso nuo veikiamo odos ploto, gali trukti iki 60 min. ar ilgiau.  004A2961

 

Kiek procedūrų reikia atlikti, kad tikrai būtų efektas?

 

PRP procedūrų kiekis priklauso nuo odos problemos. Paprastai po procedūros rekomenduojama pakartotinė konsultacija po maždaug 2–3 mėn., kad matytume, kaip ir koks vyksta pokytis. Pagal tai nusprendžiame, po kiek laiko reikia kartoti. Pagal indikacijas gali būti atliekamos 3 PRP procedūros per metus. Beje, kuo daugiau PRP procedūrų atliekama, tuo būna stipresnis naujų PRP procedūrų poveikis.

 

Ar PRP terapiją galima derinti su kitomis procedūromis? Ir ar reikia?

 

Kadangi visi žmonės skirtingi, oda taip pat skiriasi daugybe aspektų. Paprastai PRP galima derinti su kitomis procedūromis, tik viskas priklauso nuo indikacijų. Specialistas konsultacijos metu įvertina odos problemą ir pagal tai rekomenduoja, kas tinkamiausia kiekvienu atveju.

 

Ar procedūra skausminga?

 

Paprastai prieš procedūrą atliekama vietinė nejautra, taigi PRP procedūra didelio diskomforto kelti neturėtų. Tiesa, pasitaiko skausmui itin jautrių pacientų, tuomet pojūčiai gali būti šiek tiek stipresni. Tačiau tai yra momentinis dalykas, jis akimirksniu praeina.

 

Ko galima tikėtis iškart po procedūros ir kaip atrodys oda gražinimosi dieną?

 

Iš karto po PRP procedūros žmogus gali jausti odos tempimą, veržimą. Oda gali parausti. Jei yra didelis kraujagyslių pralaidumas, retas kolageno skaidulų išsidėstymas, gali matytis mažyčių mėlynių (nedidelių melsvų taškelių dūrių vietose), kurios, vykdant specialisto nurodymus, per kelias dienas išnyksta. PRP procedūros rezultatai matomi po 4–8 sav. Pagerėja odos tonusas, elastingumas, sumažėja raukšlės. Oda tampa skaistesnė, švytinti, paryškėja spalva. Sumažėja randai, greičiau gyja sužeidimai. Oda tampa atsparesnė, pagerėja odos imunitetas, mažėja reakcija į uždegiminius procesus ar išorinius aplinkos veiksnius.

 

004A2982

Nepatogūs klausimai

Patvirtinkite arba paneikite gandus.

Sklando gandas, kad kai kurios kosmetologės, ypač dirbančios privačiai, pacientėms

leidžia paprastą plazmą. Ar taip gali būti?

 

Į šį klausimą sunku atsakyti, nes tikrai nežinau, kaip dirbama kitose įstaigose arba kaip dirba kitos kosmetologės. Aš galiu tik užtikrinti, kad mūsų klinikoje dirba kvalifikuoti specialistai ir naudoja medžiagas, kurios atitinka ES direktyvas bei yra sertifikuotos.

 

Kalbama, kad net poliklinikų slaugytojos pradėjo viena kitai leisti plazmą ir tą daro kas savaitę. Kodėl taip daroma?

 

Manau, PRP procedūra turi būti atliekama pagal tikslią metodiką. Galų gale yra indikacijų, kai PRP procedūrą galima atlikti, ir kontraindikacijų, kai negalima. Šių procedūrų užtenka trijų per metus. Kartą per savaitę tikrai nereikia to daryti.

 

Kokia nauda klientui, jei jam suleidžiama paprastos plazmos, nepapildytos trombocitais?

 

Naudos jokios, tokiu atveju net galima šiek tiek pakenkti žmogui.

 

Kaip pacientui apsisaugoti, ką jis turi žinoti ir matyti?

 

Visų pirma PRP procedūra turėtų būti atliekama tik medicinos įstaigoje, o ne kokiame nors „pogrindyje“ ir būtinai kvalifikuoto specialisto. Specialistas visų pirma turi surinkti visą būtiną anamnezę, kad nustatytų, ar nėra kokių galimų kontraindikacijų, jei reikia, turi paskirti kraujo tyrimus. PRP pocedūros metu klientui turėtų būti aiškinama visa procedūros eiga ir PRP veikimo principai bei nauda.

 

Ar klientas gali paprašyti parodyti priemones?

 

Mano nuomone, žmogus privalo domėtis, kas daroma su jo veidu ar kūnu . Ir drąsiai gali prašyti specialistų parodyti, kokias priemones jie naudos.

 

Kokios šiuo metu geriausios PRP priemonės?

 

Medicinos klinikoje „Mirameda“ šiuo metu dirbama su šveicarų firmos „Regenlab“ mėgintuvėliais. Jiems pagaminti reikia laikytis daugiau nei 13 150 reglamentų bei laikomasi ES direktyvos medicininiams gaminiams. Šie mėgintuvėliai yra mažo slėgio, taigi nesusidaro hemolizė. Naudojant „Regenlab“ mėgintuvėlius, galima išgauti 80–90 % aktyvių trombocitų, naudojant kitų gamintojų mėgintuvėlius, galimybė išgauti tik apie 50 %. Taigi „Regenlab“ mėgintuvėliuose išgauti trombocitai yra artimi mūsų fiziologijai, o tai lemia procedūros veiksmingumą ir kokybę.