Lapkritį minima pasaulinė diabeto diena skatina susimąstyti apie didėjančią tendenciją sirgti šia endokrininės sistemos liga. Vienas svarbiausių dalykų, sergant diabetu – tinkama ir sveika mityba. Galbūt ji ir nepakeis kasdien reikalingų vaistų, bet padės geriau jaustis ir labiau džiaugtis gyvenimu. Beje, tokie patiekalai tinkami visiems, kurie nori sumažinti riziką susirgti šia liga, arba tiesiog nori sveikiau gyventi. Geriausia, kad jie dar ir yra labai skanūs!

 

"citrininis pudingas"

10 patarimų apie sveiką mitybą žmonėms, sergantiems diabetu:

 
  • Atidžiai rinktis maisto produktus. Geriausias patarimas sergantiesiems diabetu – rinktis kuo sveikesnį maistą ir žiūrėti, ar jame nėra per daug riebalų, angliavandenių, krakmolo, cukraus ir kitų žalingų priedų. Pavyzdžiui, rafinuotų, aukščiausios rūšies miltų pusryčių dribsnius rekomenduojama keisti pilno grūdų dribsniais.
 
  • Riboti saldumynų vartojimą. Saldžius konditerijos gaminius galima keisti sveikesnėmis alternatyvomis, pavyzdžiui, ledus ar pyragaičius keisti vaisiais.
 
  • Riboti alkoholio vartojimą. Alkoholiniai gėrimai neturi jokios maistinės, bet labai daug tuščių kalorijų.
 
  • Valgyti mažiau riebalų. Sviestą ir augalinius aliejus rekomenduojama keisti alyvuogių aliejumi maistui gaminti. Vengti riebaluose skrudintų patiekalų, sveikiau valgyti orkaitėje arba ant grotelių keptą maistą, taip pat virtą vandenyje arba garuose.
 
  • Valgyti daug pilno grūdo produktų, daržovių, vaisių. Į dienos valgiaraštį reikėtų įtraukti daugiau šviežių vaisių ir daržovių, kurie aprūpina organizmą vitaminais, mineralinėmis medžiagomis bei dietinėmis skaidulomis.
 
  • Valgyti dažnai. Nebadauti, stengtis neperalkti. Alkio jausmas skatina persivalgymą, pradėjus valgyti. Sergantiesiems diabetu šis patarimas gali padėti išvengti hipoglikemijos – pavojingos organizmo būklės, kai cukraus lygis kraujyje nukrenta žemiau normalaus lygio.
 
  • Atidžiai kontroliuoti angliavandenių suvartojimą. Krakmolingi maisto produktai, vaisiai, pieno produktai turi daugiausiai angliavandenių. Daržovėse angliavandenių labai mažai.
 
  • Valgyti tinkamo dydžio maisto porcijas. Viena svarbiausių taisyklių – nepersivalgyti, bet ir nebadauti. Sergantiesiems diabetu gali būti naudinga naudoti matavimo indus ir šaukštus, kad galėtų būti tikri, kad jų maisto porcijos nėra nei per didelės, nei per mažos.
 
  • Reguliariai valgyti. Dar vienas geras patarimas sergantiesiems diabetu – valgyti reguliariais intervalais. Įprotis valgyti reguliariai padės organizmui reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
 
  • Vengti pagundų. Virtuvės spintelėse, šaldytuve, ant stalo ar kitur vengti laikyti viliojančių produktų. Kuo mažiau pagundų, tuo didesnė tikimybė, kad pavyks sėkmingai laikytis sveikos mitybos rekomendacijų.
 

Kalakutienos ir daržovių troškinys

   
  • 500 g kalakutienos krūtinėlės
  • 4 morkos
  • 3 salierų stiebai
  • 2 – 3 pomidorai
  • Svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 1,5 l sultinio arba vandens
  • 30 g parmezano
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, itališkų prieskonių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir iš abiejų pusių apkepinti kalakutieną, supjaustytą kubeliais. Smulkintus pomidorus užpilti sultiniu arba vandeniu, sudėti apkeptą kalakutieną, supjaustytas morkas, salierus, svogūną, česnakus, prieskonius. Virti kol daržovės ir mėsa suminkštės, apie 30 – 40 min. Galima patiekti su pilno grūdo makaronais arba rudaisiais ryžiais. Pabarstyti tarkuotu parmezanu.

 

4 – 5 žmonėms

100 g apie 47 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Azijietiškos kopūstų salotos su sezamų sėklomis

 
  • Pusė kopūsto
  • Pusė raudono kopūsto
  • 6 laiškiniai svogūnai
  • Morka
  • Šaukštas sezamų sėklų

Padažui:

  • 75 ml ryžių acto
  • 60 ml rapsų aliejaus
  • Skiltelė česnako
  • Šaukštelis tarkuoto imbiero
  • Šaukštelis sezamų sėklų aliejaus
  • Šaukštelis sojų padažo su sumažintu druskos kiekiu
 

Gaminimas

 

Abiejų rūšių kopūstus smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti. Sutarkuoti morkas, supjaustyti svogūnus, sausoje keptuvėje paskrudinti sezamų sėklas. Viską sumaišyti ir užpilti padažu, kuriam taip pat reikia sumaišyti visus ingredientus. Salotas palaikyti šaldytuve apie valandą. Prieš valgymą dar kartą sumaišyti.

 

8 žmonėms

100 g apie 80 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Citrininis pudingas, kurį gali valgyti net sergantieji diabetu

 
  • 60 ml citrinų sulčių
  • Šaukštelis tarkuotų citrinų žievelių
  • 3 kiaušiniai
  • 120 ml pieno
  • 40 g miltų
  • 2 šaukštai cukraus pakaitalo
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kiaušinių trynius išplakti iki kreminės konsistencijos. Supilti citrinų sultis, pieną, citrinų žieveles, cukraus pakaitalą, druską ir miltus. Viską išplakti elektriniu plakikliu. Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų. Kiaušinių baltymus atsargiai sumaišyti su tešla. Tešlą supilti į riebalais išteptą kepimo formą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 30 minučių.

   

6 žmonėms

100 g apie 143 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti