Šiandien daug kalbama apie superproduktus, kokie jie yra sveiki ir kaip kone stebuklingai padeda numesti svorio. Tačiau ne viskas taip gražu, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kad ir kokie produktai būtų geri, kartais net ir jie gali pakenkti. Ne viskas visiems tinka.

 

superproduktai

20 superproduktų, kurie nėra tokie jau ir geri:

 
  • Vyšnios. Žadama nauda sveikatai: padeda nuo nemigos, mažina uždegimą. Valgant saldžias vyšnias lengva prarasti saiką, todėl gali kilti virškinimo problemų. Suvalgius per daug vyšnių gali varginti pilvo skausmas ir spazmai, viduriavimas ir dehidratacija.
 
  • Brokoliniai kopūstai. Žadama nauda sveikatai: mažina uždegimą, cholesterolį, reguliuoja estrogenų kiekį. Vartojant per daug brokolių gali sutrikti natūrali hormonų pusiausvyra, pradėti varginti nestabili nuotaika ir kūno funkcijos. Per savaitę rekomenduojama valgyti ne daugiau nei 2 porcijas brokolių.
 
  • Saldžiosios paprikos. Žadama nauda sveikatai: vitaminas C, mažesnė vėžio rizika. Bulvinių (paprikos, pomidorai, bulvės, baklažanai) šeimai priklausančios daržovės gali sukelti žarnyno uždegimą. Rekomenduojama atsisakyti paprikų, pajutus, kad po valgio pučia pilvą, kaupiasi dujos, atsiranda diskomfortas.
 
  • Aitriosios paprikos. Žadama nauda sveikatai: sveikesnės akys, stipresni plaukai, sveikesnė oda, mažesnis kraujo spaudimas. Prieskoniai paskanina maistą, bet kai kuriems žmonėms gali sukelti skrandžio sutrikimus, diarėją, spazmus.
 
  • Arbūzai. Žadama nauda sveikatai: rekomenduojami laikantis dietos, vitaminas C. Saldūs arbūzai turi aukštą glikemijos indeksą ir per mažai baltymų, kurie atkurtų pusiausvyrą, todėl gali sukelti cukraus šuolius kraujyje. Todėl arbūzus rekomenduojama valgyti kaip užkandį kartu su baltymų ir riebalų turtingais produktais.
 
  • Burokėliai. Žadama nauda sveikatai: stipresnė imuninė sistema, mažesnė vėžio rizika. Turi daug cukraus, todėl gali netikti žmonėms, kurių kraujyje cukraus kiekis nereguliarus. Be to, burokėliai gali sukelti virškinimo sutrikimus, vidurių užkietėjimą arba viduriavimą. Virškinimui naudingesni burokėlių lapai, turintys daug skaidulų, o ne šaknys.
 
  • Kopūstai. Žadama nauda sveikatai: rekomenduojami laikantis dietos, valo žarnyną, mažina vėžio riziką. Vartojant žalius gali sutrikti hormonų pusiausvyra. Kopūstų salotos ir sriuba dažnai rekomenduojami laikantis dietos, tačiau jeigu maitinamasi tik tokiu maistu, gali kilti nuotaikos, virškinimo ir endokrininės sistemos sutrikimų.
 
  • Kiaušiniai. Žadama nauda sveikatai: stabilizuoja energiją, apsaugo nervų ląsteles. Kiaušiniais nereikėtų piktnaudžiauti, nes nors jie turi „gerojo“ cholesterolio, bet turi nemažai ir „blogojo“ cholesterolio.
 
  • Juodosios pupelės. Žadama nauda sveikatai: valo žarnyną. Sunkiai virškinamos, gali skatinti dujų kaupimąsi.
 
  • Avižos. Žadama nauda sveikatai: mažina širdies ligų riziką, rekomenduojami laikantis dietos. Turi daug angliavandenių, dažnai gardinamos saldžiais priedais, o tai dar labiau didina cukraus šuolių kraujyje riziką.
 
  • Briuseliniai kopūstai. Žadama nauda sveikatai: vitaminas C, mažesnė vėžio rizika. Gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą. Jeigu nėra gerai išvirti, gali sukelti dujų kaupimąsi, diskomfortą žarnyne.
 
  • Riešutai. Žadama nauda sveikatai: geresnė smegenų funkcija, sveikesnė oda. Riešutus sveika valgyti tik labai nedideliais kiekiais. Atkreipti dėmesį, kad riešutuose gali būti sveikatai nenaudingos druskos arba kitų priedų.
 
  • Žalioji arbata. Žadama nauda sveikatai: gerina smegenų funkciją, rekomenduojami laikantis dietos, šalina laisvuosius radikalus. Kofeinui jautrūs asmenys po žaliosios arbatos gali skųsti drebuliu, skrandžio sutrikimais, galvos skausmais, ypač jeigu buvo išgertas ne vienas puodelis arbatos.
 
  • Batatai. Žadama nauda sveikatai: turtingi skaidulomis, vitaminais ir mineralais. Nors yra mažo glikemijos indekso daržovės, tačiau vis tiek turi pakankamai daug cukraus, todėl gali kelti cukraus lygį kraujyje. Ypač kenksmingos sveikatai kepti batatai, kai natūralūs cukrūs karamelizuojasi paviršiuje.
 
  • Ciberžolė. Žadama nauda sveikatai: gerina smegenų funkciją, mažina vėžio riziką, turi priešuždegiminių savybių. Nesaikingai vartojant gali kilti virškinimo sutrikimų, diarėja, dehidratacija, organizmas gali nebeįsisavinti maistinių medžiagų. Per dieną rekomenduojama neviršyti pusės šaukštelio maltos ciberžolės normos.
 
  • Česnakai. Žadama nauda sveikatai: mažina kraujo spaudimą, saugo nuo peršalimo ligų ir gripo. Kai kurie žmonės yra jautrūs česnakams ir jų netoleruoja. Valgomi žali jie gali sukelti pilvo pūtimą, žarnyno dirginimą, intensyvų skrandžio skausmą.
 
  • Morkos. Žadama nauda sveikatai: valo kraują, stabilizuoja kraujo spaudimą. Persivalgius morkų oda gali įgauti oranžinį atspalvį. Morkos gali sukelti cukraus šuolį kraujyje. Morkų sultyse nebelieka skaidulų, todėl jos ypač kelia cukraus lygį kraujyje.
 
  • Bananai. Žadama nauda sveikatai: padeda nuo pagirių, daug energijos, rekomenduojami laikantis dietos. Gali sukelti vidurių užkietėjimą, turi aukštą glikemijos indeksą ir daug krakmolo.
 
  • Didžiosios (Fava) pupos. Žadama nauda sveikatai: mažesnė širdies ligų, osteoporozės ir apsigimimų rizika. Ilgai virškinamos, gali skatinti dujų kaupimąsi. Rekomenduojama rinktis kaip nedidelį garnyrą, o ne pagrindinį patiekalą.
 
  • Šokoladas. Žadama nauda sveikatai: geresnė smegenų ir širdies funkcija, švelnesnis PMS. Gali sustiprinti migreną ir vidurių užkietėjimą. Turi daug cukraus ir riebalų, todėl labai svarbu nepiktnaudžiauti šiuo produktu.