Žiediniai kopūstai – labai universali daržovė. Su skirtingais priedais atsiskleidžia naujos savybės. Maistingų medžiagų turtingą daržovę verta įtraukti į valgiaraštį visus metus! Kryžmažiedės daržovės gerina virškinimą, valo organizmą, gerina smegenų funkciją (turi B grupės vitaminų), stiprina imuninę sistemą (turi vitamino C ir antioksidantų), mažina uždegimą, stiprina širdį. Net yra duomenų, kad reguliarus žiedinių kopūstų vartojimas gali apsaugoti nuo vėžio.

 

Kepti žiediniai kopūstai su sūriu

 

"kepti žiediniai kopūstai"

  • 800 g žiedinių kopūstų
  • 100 g tarkuoto sūrio
  • 240 ml pieno
  • 2 šaukštai sviesto
  • 2 šaukštai miltų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, muskato pagal skonį
  • Petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Atskirti kopūstų žiedynus. Didesnius supjaustyti. Sudėti į pasūdytą verdantį vandenį ir virti 5 – 6 minutes, kol suminkštės. Nusausinti ir sudėti į kepimo indą. Ištirpintą sviestą sumaišyti su miltais. Masę pakaitinti minutę ant mažos ugnies. Pamažu maišant supilti pieną. Sumaišyti su tarkuotu sūriu, kol išsilydys. Paskaninti prieskoniais. Tada padažą supilti ant žiedinių kopūstų. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 5 minutes, kol padažas pradės burbuliuoti. Papuošti šviežiais petražolių lapeliais.

 

4 žmonėms

100 g apie 85 kcal

Paruošimo laikas: 35 min

 

Žiedinių kopūstų pica be glitimo

 
  • 900 g žiedinių kopūstų
  • Raudonasis svogūnas
  • Pomidoras
  • 4 kiaušiniai
  • 60 g mocarelos
  • 20 g parmezano
  • 2 šaukštai pomidorų padažo
  • Druskos, maltų čiobrelių, raudonėlių, mairūnų pagal skonį
  • Petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Atskirti kopūstų žiedynus ir sutrinti maisto smulkintuvu. Sudėti į pasūdytą verdantį vandenį ir pavirti 3 minutes, kol suminkštės. Nusunkti vandenį. Žiedinių kopūstų masę sumaišyti su druska, čiobreliais, raudonėliais, mairūnais, 20 g mocarelos ir parmezanu. Įmušti kiaušinį ir išminkyti tešlą. Suformuoti paplotėlius ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 15 minučių. Paplotėlius aptepti pomidorų padažu, pabarstyti likusiu tarkuotu sūriu, uždėti griežinėlį raudonojo svogūno, pomidoro, papuošti smulkintomis petražolėmis. Ant viršaus įmušti po kiaušinį. Kepti orkaitėje apie 15 minučių, kol iškeps kiaušinis.

 

3 žmonėms

100 g apie 56 kcal

Paruošimo laikas: 50 min

Spausdinti