Ką žinote apie jogurtą? Tik tai, kad jis yra skanus ir jį valgyti sveika? Šio produkto kelias ant mūsų stalo – ilgas ir labai įdomus. Greičiausiai šių faktų apie šį produktų, kurį dažnai rekomenduoja net mitybos specialistai, nežinojote!

 

jogurtas

11 įdomių faktų apie jogurtą:

 
  • Jogurtas yra gyvas (arba bent jau būtų geriau, kad toks būtų)! Jogurtas nuo kitų pieno produktų skiriasi tuo, kad jame yra gerųjų Lactobacillus bulgaricus ir termofilinio streptokoko bakterijų. Šios gerosios bakterijos padaro jogurtą tokį sveiką ir naudingą virškinimo veiklai. Jeigu jogurtas nėra gyvas ir aktyvus, tada jis nebus ir toks veiksmingas.
 
  • Šaldytas jogurtas nesiskaito. Valstybinės maisto kontrolės tarnybos laikosi griežtų nuostatų, apibūdindamos tai, kas yra jogurtas ir tai, kas nėra. Šaldymas iš tikrųjų gerosioms bakterijoms labai nekenkia, tačiau kai kurie šaldytų jogurtų gamintojai savo produktus apdoroja dideliu karščiu, kuriame žūsta visos bakterijos (tiek gerosios, tiek blogosios). Po to jogurtas lieka tik saldus ir skanus desertas, bet sveikatai nė kiek ne labiau naudingas nei įprasti ledai.
 
  • Graikiškas jogurtas šiek tiek skiriasi nuo įprasto. Visų rūšių jogurtai pradedami gaminti panašiai: pienas pakaitinamas, po to atvėsinamas ir paliekamas fermentuotis. Procesas, pagal kurį įprastas jogurtas paverčiamas į tirštesnį, labiau kremo konsistenciją primenantį graikišką jogurtą, yra labai paprastas. Tai, kas lieka, nukošus skystį jogurto, ir yra graikiškas jogurtas. Šie jogurto likučiai yra tirštesnės konsistencijos, o jų maistinė vertė yra didesnė negu įprasto jogurto, baltymų beveik dvigubai, o sočiųjų riebalų – beveik trigubai daugiau. Taip pat jame yra maždaug per pusę daugiau natrio ir angliavandenių negu įprastame jogurte. Tačiau graikiškas jogurtas nebūtinai yra sveikesni negu įprastas. Kartais graikiškas jogurtas gali būti dirbtinai sutirštinamas, pridedant želatinos.
 
  • Jogurtas gali padėti sumažinti mėsos suvartojimą. Vienoje jogurto porcijoje (230 g) yra apie 10 g baltymų. Tai yra 20 % rekomenduojamos suaugusiam žmogui baltymų normos per dieną. Ypač sojų jogurtas gali kartais pakeisti mėsą.
 
  • Jogurtas – dievų vertas maistas! Hinduizmo religijoje terminu „panchamrita“, kuris sudarytas iš Sanskrito kalbos žodžių, reiškiančių „penki“ ir „nemirtingumo nektaras“ vadinamas saldus gėrimas, gaminamas iš penkių ingredientų: medaus, cukraus, pieno, jogurto ir lydyto sviesto. Manoma, kad tai legendinės ambrozijos receptas, o pats jogurtas simbolizuoja stiprybę ir klestėjimą.
 
  • Kartą jogurtas išgelbėjo karalių. Nors turkų piemenys mokėjo pieną paversti į rūgštų jogurtą jau 3000 m. pr. Kr., tačiau Europoje jis išpopuliarėjo kur kas vėliau. 1542 metais Prancūzijos karalius Pranciškus I-asis kentėjo nuo virškinimo sutrikimų ir net geriausi to meto gydytojai nebegalėjo jam padėti. Tada Suleimanas Didysis, Osmanų imperijos sultonas ir Prancūzijos sąjungininkas, atsiuntė pas jį vieną iš savo gydytojų, kuris paskyrė stebuklingą vaistą – jogurtą.
 
  • Vyrai jogurtų nevalgo. 68 % moterų valgo jogurtą, o vyrų – tik 43 %. Todėl gamintojai atkakliai stengiasi prisivilioti naujų pirkėjų vyrų, reklamuodami jogurtus kaip baltymų turtingus maisto produktus, puikų užkandį tiems, kurie gyvena aktyviai.
 
  • Prancūzai kasdien valgo jogurtą. Nors tradicinėje prancūzų virtuvėje jogurtas neįtraukiamas, tačiau ant kasdieninio prancūzų stalo jo visada yra. Statistika skelbia, kad daugiau nei pusė prancūzų kasdien valgo jogurtą!
 
  • Jogurtas gali būti naudojamas odos priežiūroje. Ne prastesnė nei grožio salonuose, tik daug pigesnė grožio procedūra – naminė jogurto kaukė veidui. Pieno rūgštis jogurtuose veikia kaip natūralus odos šveitiklis ir šalina negyvas odos ląsteles, o cinkas mažina aknę ir odos uždegimus, kalcis pagreitina odos atsinaujinimą.
 
  • Jogurto skonis priklauso ne tik nuo to, kokie vaisiai ar uogos naudojami. Net ir natūralaus jogurto be priedų skonis gali skirtis, priklausomai nuo to, iš kokių galvijų pieno produktų jis gaminamas. Jogurtą galima gaminti iš rauginto karvių, ožkų, kupranugarių, jakų, avių, buivolių pieno.
 
  • Jogurto negalima pasiimti į rankinį bagažą. Į lagaminą tikriausiai irgi nesidėsite, nes tai gana trumpo galiojimo produktas, kurį reikia laikyti specialiomis sąlygomis. Jogurtas laikomas skysčiu, todėl į lėktuvą indelio įsinešti nepavyks, nors tai ir būtų puikus, gaivinantis gėrimas ir užkandis skrydžio metu.
 

Salotos su daržovėmis, putpelių kiaušiniais ir jogurto padažu

 
  • 400 g šviežių bulvių
  • 200 g ridikėlių
  • 2 paprikos
  • 2 agurkai
  • 1 – 2 morkos
  • 200 g špinatų
  • 50 g petražolių
  • 2 skiltelės česnako
  • 150 g natūralaus jogurto
  • 10 putpelių kiaušinių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Balzaminio acto pagal skonį
 

Gaminimas

 

Bulves nuplauti, nuskusti, išvirti ir palikti atvėsti. Putpelių kiaušinius pavirti 5 minutes, po to atvėsinti ir nulupti. Jogurtą sumaišyti su smulkiai supjaustytomis petražolėmis, česnakais, druska ir pipirais. Špinatų lapus sudėti į lėkštes, supjaustytas bulves sumaišyti su supjaustytomis paprikomis, agurkais, morkomis ir ridikėliais. Sudėti salotas ant špinatų lapų, ant jų – per pusę perpjautus putpelių kiaušinius ir aplieti jogurto padažu bei apšlakstyti balzaminiu actu.

 

4 porcijos

100 g apie 147 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

Spausdinti