Daugelis žmonių yra įsitikinę, kad valgyti kiaušinius yra nesveika. Tačiau iš tikrųjų taip nėra, jei jie yra vartojami saikingai. Sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis per savaitę gali suvalgyti ne daugiau nei 2 – 3 trynių.

 

"škotiški kiaušiniai"

10 priežasčių vartoti kiaušinius:

 
  • Gerina smegenų veiklą. Kiaušiniuose yra omega 3 rūgščių, vitaminų B12 ir D, cholino, todėl jie padeda palaikyti normalias smegenų funkcijas. Padeda pagerinti atminį ir pažintinę funkciją.
 
  • Padeda palaikyti normalų svorį. Jie suteikia energijos ir ilgai trunkantį sotumo jausmą, todėl gali padėti išvengti persivalgymo ir padėti kontroliuoti dienos kalorijų suvartojimą.
 
  • Gali pagerinti regėjimą. Kiaušiniuose yra liuteino ir zeaksantino, kurie padeda išsaugoti gerą regėjimą ir saugo nuo geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos.
 
  • Padeda auginti raumenų masę. Kiaušinius vartoti rekomenduojama sportuojantiems, nes juose yra daug baltymų, kurie yra statybinė raumenų medžiaga.
 
  • Pakelia nuotaiką. Kiaušiniuose yra vitamino B12, kuris gerina nuotaiką ir mažina įtampą. Kiti B grupės vitaminai, ypač B6, ir folio rūgštis padeda palaikyti stabilią emocinę pusiausvyrą. Kiaušinių tryniuose yra lecitino, kuris stabilizuoja nuotaiką ir net gali padėti gydyti depresiją.
 
  • Gerina plaukų ir nagų būklę. Plaukai ir nagai sudaryti iš baltymų, o kiaušinis irgi yra baltymas. Kiaušinių kaukės stiprina plaukus ir skatina jų augimą. Galima sumaišyti kiaušinio trynį su šaukštu alyvuogių aliejaus ir šia mase ištepti plaukus nuo šaknų iki galiukų. Po 30 minučių plaukus ištrinkti kaip įprastai.
 
  • Mažina vėžio išsivystymo riziką. Kiaušiniuose yra aminorūgščių (triptofano ir tirozino), kurie veikia kaip antioksidantai, saugantys nuo vėžio. Tačiau kepant ar verdant šių aminorūgščių sumažėja.
 
  • Rekomenduojami nėščioms moterims. Nėštumo metu vartojami kiaušiniai ir juose esantis cholinas gali sumažinti riziką, kad vaikas gims su protinėmis, fizinėmis negaliomis, įvairiais apsigimimais. Nėščios ir krūtimi maitinančios moterys per dieną gali suvalgyti iki dviejų kiaušinių, tačiau jie turėtų būtų gerai  išvirti.
 
  • Stiprina kaulus ir dantis. Taip yra dėlto, kad juose yra fosforo, vitamino D ir kalcio. Kalcis padeda palaikyti sveikus kaulus, o vitaminas D – jį įsisavinti. Fosforas didina kaulų tankį.
 
  • Gydo aknę. Kiaušinių baltymai gali būti naudojami veido kaukių gamybai. Tokios kaukės valo, stangrina ir sutraukia odos poras. Norint pasigaminti tokią kaukę reikės išplakti vieno kiaušinio baltymą ir jį paskirstyti ant švariai nuvalytos veido odos. Po 10 – 20 minučių nuplauti su šiltu vandeniu.
 

Tradiciniai škotiški kiaušiniai

 
  • 5 kiaušiniai
  • 4 riekės duonos
  • 8 dešrelės
  • 30 g miltų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Duoną sudėti į orkaitę, įkaitintą iki 150 laipsnių, ir padžiovinti, kol taps traški ir sausa. Kai atvės, sudėti į plastikinį maišelį ir sutraiškyti iki smulkių trupinių. Minkštai išvirti 4 kiaušinius – kambario temperatūros kiaušinius sudėti į verdantį vandenį ir pavirti dar 4 minutes. Tada porą minučių kiaušinius palaikyti šaltame vandenyje ir nulupti. Nulupti dešreles ir mėsą padalinti į 4 dalis. Tada švelniai spaudžiant aplipinti ja kiaušinius. Likusį kiaušinį išplakti su šakute. Tada kiaušinius su mėsa apvolioti plaktame kiaušinyje. Po to miltuose ir galiausiai džiūvėsėliuose. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 160 laipsnių, 30 minučių.

 

4 žmonėms

100 g apie 184 kcal

Paruošimo laikas: apie 65 min

 

Avinžirniai kepti su špinatais ir kiaušiniais

 
  • 4 kiaušiniai
  • 400 g avinžirnių
  • 400 g vyšninių pomidorų savo sultyse
  • 300 g špinatų
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 g fetos
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis maltų kuminų
  • Šaukštelis maltos rūkytos paprikos
  • Druskos, Kajeno paprikos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, sudėti susmulkintą svogūną ir kepinti, kol suminkštės ir šiek tiek apskrus. Sudėti smulkintus česnakus ir dar pakepinti minutę. Sumaišyti su kuminais, rūkyta ir kajeno paprika ir šiek tiek patroškinti. Tada supilti konservuotus pomidorus su sultimis. paskaninti druska. Troškinti 5 minutes ir su šaukštu lengvai sutrinti pomidorus. Supilti avinžirnius ir patroškinti dar 5 minutes, kol suminkštės. Sumaišyti su špinatais ir mediniu šaukštu padaryti skyles 4 kiaušiniams. Į jas įmušti kiaušinius ir troškinį kišti į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių. Kepti 8 minutes. Kai iškeps, viršų pabarstyti trupinta feta. Patiekti su duonos riekelėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 97 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

 

Sveiki sumuštiniai su kiaušiniais, skumbre ir rozmarinais

 
  • 4 kiaušiniai
  • 4 riekės pilno grūdo duonos
  • 200 g rūkytos skumbrės
  • Šaukštelis maltų rozmarinų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kiaušinius minkštai išvirti. Paskrudinti duonos riekeles. Skumbrę pašildyti mikrobangų krosnelėje 1 minutę. Nulupti kiaušinius ir sutrinti su prieskoniais. Šią kiaušinių masę užtepti ant paskrudintos duonos. Ant viršaus uždėti po gabalėlį rūkytos skumbrės ir vėl pabarstyti rozmarinais.

 

4 žmonėms

100 g apie 192 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

Spausdinti