Pavasarį daugelis skundžiasi nusilpusia imunine sistema. Puola peršalimo ligos, gripas ir kiti sveikatos sutrikimai. Savaitę po sudygimo daiguose yra didžiausia maistinių medžiagų koncentracija ir bioįvairovė. Dažniausiai maistui vartojami daiginti kviečiai ir rugiai, daigintos saulėgrąžos, liucernos, sojų daigai, daigintos moliūgų sėklos, lęšiai, grikiai ir kt. Daigais galima pagardinti salotas, keptą mėsą, sriubą, košes, sumuštinius ir pan.

 

daigai

10 priežasčių pavasarį papildyti mitybą daigais:

 
  • Gerina virškinimą. Vienas geriausių dalykų daiguose yra tai, kad juose yra daug skaidulų, kuris palaiko sklandų virškinimą. Dietinės skaidulos apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir diarėjos, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
 
  • Greitina medžiagų apykaitą. Daigai suaktyvina metabolizmą. Juose yra baltymų, reikalingų beveik visiems organizmo procesams, ypač ląstelių susidarymui ir būklei, organų, odos atsinaujinimui, kaulų augimui ir raumenų vystymuisi. Ypač daigų rekomenduojama valgyti veganams, kurie, priešingai nei visavalgiai, negauna pakankamai baltymų iš mėsos.
 
  • Apsaugo nuo mažakraujystės. Dėl geležies trūkumo gali varginti nuovargis, dėmesio koncentracijos sutrikimai, pykinimas, galvos svaigimas, skrandžio sutrikimai. Daiguose yra geležies ir vario, kurie pagerina kraujotaką ir deguonies koncentraciją kraujyje.
 
  • Gali padėti numesti svorio. Daigai yra labai maistingi, bet kalorijų turi mažai. Jų galima valgyti tiek, kiek norisi. Pietų Korėjoje atlikti tyrimai su žiurkėmis parodė, kad brokolių daigai padėjo sumažinti riebalų kiekį bei svorį. Be to, daigai suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą, stabdo alkio hormono, gherlino, išsiskyrimą.
 
  • Stiprina širdį. Daigai yra puikus omega 3 riebiųjų rūgščių šaltinis, todėl gali sumažinti žalingo cholesterolio kiekį kraujagyslėse ir arterijose. Daiguose yra daug antioksidantų ir omega 3, mažina uždegimą ir gerina širdies ir kraujagyslių būklę. Daiguose yra kalio, kuris plečia kraujagysles ir padeda mažinti kraujo spaudimą. Mažina aterosklerozės, širdies priepuolių ir insulto riziką.
 
  • Apsaugo nuo neuronų vamzdelio defekto. Šis sutrikimas neretai atsiranda dėl B grupės vitamino, folio rūgšties, trūkumo. Daiguose yra didelis folio rūgšties kiekis ir apsaugo kūdikius bei vaikus nuo šios gyvybei pavojingos būklės.
 
  • Stiprina imuninę sistemą. Daiguose yra vitamino C, kuris padeda kovoti su infekcijomis ir ligomis. Taip pat daigai turi daug vitamino A, kuris turi daug antioksidantų ir taip pat padeda sustiprinti imuninę sistemą.
 
  • Gerina regėjimą. Daiguose yra vitamino A, kuris gali pagerinti regėjimą. Jis veikia kaip antioksidantas, apsaugantis akių ląsteles nuo kenksmingų laisvųjų radikalų poveikio. Daigai gali padėti sumažitni glaukomos, kataraktos ir geltonosios dėmės degeneracijos.
 
  • Greitina pūslelinės gijimą. Lūpų pūslelinė atrodo neestetiškai ir yra skausminga. Kartą užsikrėtus pūsleline, virusas išlieka visam gyvenimui. Daiguose yra specifinio fermento, lizino, kuris neleidžia atsirasti pūslelinei.
 
  • Mažina alergines reakcijas. Kai kuriuose daiguose, pavyzdžiui, brokolių, yra medžiagų, kurios gali padėti sumažinti alergines reakcijas, išvengti astmos priepuolių. Kodėl daigai taip veikia nėra iki galo aišku. Reikia dar atlikti papildomų mokslinių tyrimų.
 

Pastaba! Sveikiausia valgyti žalius daigus, bet juos būtina labai kruopščiai nuplauti, nes ant jų gali būti įvairių bakterijų, tarp jų ir E.coli, kurios gali sukelti rimtas infekcijas.