Putino uogas sveika naudoti bet kokia forma: jas galima virti ir šaldyti. Nuo to beveik niekada nenukenčia šių ypatingų gamtos gėrybių sveikatą stiprinančios savybės.

 

"putino uogos"

10 patarimų, kada vartoti ir kada nevartoti putino uogų:

 
  • Putino uogos padeda nuo kosulio. Uogas perrinkti, nuplauti ir sutrinti. Po to sumaišyti su skystu medumi santykiu 1 : 1. Gautą mišinį vartoti po šaukštą 4 kartus per dieną po valgio, kai vargina kosulys, užkimimas, astma, bronchitas. Ši saldžiai karti priemonė gali grąžinti balsą. Ypač naudinga sergantiesiems bronchine astma. Pastaba! Nenuryti mišinio iš karto, palaikyti burnoje ir čiulpti kaip saldainį.
 
  • Putino uogos padeda nuo aukštos temperatūros. Putino uogose yra medžiagų, kurios naikina ligas sukeliančias bakterijas, mažina uždegimą ir skatina prakaitavimą. Dėl šios priežasties, sergant peršalimo ligomis, gripu, angina ir plaučių uždegimu rekomenduojama vartoti putino uogų nuovirą. 2 šaukštus džiovintų uogų užpilti 200 ml verdančio vandens, uždengti dangčiu ir palikti šildomoje vandens vonelėje 15 minučių. Kai atvės, nukošti ir įpilti papildomai vandens, kad būtų 200 ml skysčio. Gerti po 50 ml 3 – 4 kartus per dieną. Putino uogų nuoviras arba arbata (šaukštas uogų ir 200 ml verdančio vandens) padeda sumažinti temperatūrą. Norint sustiprinti poveikį, papildomai įdėti šiek tiek medaus. Be to, arbata galima skalauti gerklę. Prieš naudojimą nukošti.
 
  • Putino uogos stiprina imuninę sistemą. Uogos turtingos vitaminų ir mineralų, todėl jos tinka imuniteto stiprinimui. Putino uogų arbata skatina gijimą ir padeda atsigauti po ligų. Sergant širdies hipertenzija galima suvalgyti šaukštą šių uogų ant tuščio skrandžio. Putino uogos, sumaišytos su cukrumi arba dar geriau medumi, turi dar stipresnį poveikį. Panašų poveikį turi putino uogų arbata, pagardinta medumi. Putino uogų arbata mažina nuovargį, ramina nervus, padeda greičiau užmigti, jei kankina nemiga. Uogos turi kraujagysles plečiantį poveikį, slopina širdies ir kraujagyslių spazmus, todėl mažina galvos ir širdies skausmą. Arbatą rekomenduojama gerti, kai kamuoja stresas, depresinė būsena, kai reikia atsigauti po traumų, taip pat kaip papildoma priemonė, skirta gydyti nervų sutrikimus, isteriją, neurozes.
 
  • Putino uogos kelia nuotaiką. Putino uogose yra kofeino rūgšties, kuri suteikia energijos ir aktyvumo. Rekomenduojama kiekvieną rytą suvalgyti šaukštą putino uogų su medumi arba cukrumi. Teigiama, kad toks saldus užkandis suteikia tiek pat energijos kaip ir rytinis puodelis kavos.
 
  • Putino uogos mažina galvos skausmą, vidinį susijaudinimą ir nerimą, gerina miego kokybę.
 
  • Putino uogos gydo ir padeda išvengti burnos gleivinės, dantenų ligų, stomatito. Nuovirams ruošti gali būti naudojama ir putinų medžių žievė, tačiau ją rinkti reikėtų gegužės mėnesį. Žievę džiovinti vėsioje, tamsioje vietoje.
 
  • Putino uogos gali sumažinti mažakraujystės riziką ir padeda palaikyti normalų bilirubino (kepenų fermentų) lygį. Bilirubino padidėjimas rodo kepenų ir tulžies sistemų ligas.
 
  • Putino uogų sultys gali sumažinti vėžio ligų išsivystymo riziką. Jos mažina laisvųjų radikalų žalą, valo kraują, šalina nuodingas, pūvančias medžiagas iš organizmo. Tai tikra ilgaamžiškumo paslaptis.
 
  • Putino uogos gali būti naudojamos natūralioje odos priežiūroje. Jose yra sutraukiančių medžiagų, kurios džiovina paprastuosius spuogus, balina odą, naikina strazdanas ir ramina odą.
 
  • Putino uogų nepageidaujamas šalutinis poveikis. Putino uogų nerekomenduojama vartoti, sergant gastritu, opa ir padidėjusiu rūgštingumu, podagra, artritu, inkstų akmenlige ir kitomis inkstų ligomis, turint polinkį į trombozę, taip pat nėščioms moterims (skatina kraujo krešulių susidarymą). Rekomenduojama vengti turintiems žemą kraujo spaudimą, nes putino uogose esančiose medžiagos jį mažina.
 

Putino uogų padažas gurmanams

 
  • 750 g putino uogų
  • 200 g cukraus arba medaus
  • 1 l vandens
  • Šaukštas citrinų sulčių (nebūtinai)
  • Šaukštas druskos
 

Gaminimas

 

Putino uogas nuplauti, nusausinti, nuimti nuo šakelių. Uogas 1 – 2 min užpilti litru verdančio, pasūdyto vandens, paskui nupilti vandenį ir uogas sumalti arba sutrinti per sietelį. Susidarys sultys, kurias užpilti cukrumi ir virti 5 – 10 min, kol sutirštės. Galima įpilti šaukštą citrinų sulčių. Padažą supilti į steriliai išvalytus stiklainius, sandariai uždaryti ir laikyti šaltoje vietoje (šaldytuve arba rūsyje).

 

12 žmonių

100 g apie 121 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

Spausdinti