Zonos dietą sugalvojo  amerikiečių gydytojas Baris Syrsas. Ši dieta populiari jau porą dešimtmečių. Jos laikėsi tokie populiarūs aktoriai kaip Dženifer Aniston, Demi Mūr ir Bredas Pitas. Teigiama, kad laikantis dietos per savaitę galima numesti iki dviejų kilogramų.

 

Zonos dieta paremta mintimi, kad storėjama ne nuo maisto, o nuo insulino (hormono, kuris padeda kontroliuoti gliukozės arba cukraus kraujyje kiekį organizme). Zonos dieta kontroliuoja insulino lygį ir palaiko kūną tinkamoje zonoje, todėl greičiau dega riebalai.

 

Zonos dietoje turi būti baltymų, angliavandenių ir augalinių riebalų. Kiekvieno valgymo metu reikia suvartoti 40 procentų angliavandenių ir po 30 procentų baltymų ir riebalų (proporcija 40 : 30 : 30). Svoris, laikantis zonos dietos, krenta, nes dieta turi mažai kalorijų ir riebalų.

 

Kaip paskirstyti maistą pagal proporcijas? Siūloma įsivaizduoti, kad lėkštė padalinta į tris lygias dalis. Viena dalis užpildyta nekaloringais baltymais, pavyzdžiui, kalakutienos krūtinėle, o likusios dvi – su vaisiais ir daržovėmis. Alyvuogių aliejus, avokadas ir riešutai mitybą papildo geraisiais (monosočiaisiais) riebalais.

 

Laikantis dietos reikia labai vengti saldumynų, nes jų vartojimas gali pakelti insulino lygį. Leidžiama viena taurė vyno per dieną, tačiau draudžiama vartoti kavą ir kofeiną.

 

Dietos nerekomenduojama laikytis žmonėms, kurie turi sveikatos problemų su kepenimis ir inkstais.

 

Viena diena pagal Zonos dietą:

 
  • Pusryčiai: natūralus jogurtas su vaisių salotomis ir riešutais.
  • Pietūs: tuno salotos.
  • Vakarienė: kepta vištiena su salotomis ir koks nors vaisius.