Šiandien pasaulyje patiekalai, kuriuose dera saldumas ir sūrumas yra vieni populiariausių. Saldumynai su druska arba nesaldūs, antrieji patiekalai su įvairiais sirupais, cukrumi ir medumi visiškai keičia supratimą apie tai, kas su kuo turėtų būti derinama. Kulinarijoje galima derinti pačius netikėčiausius skonius ir gauti puikius rezultatus! Štai keletas receptų tiems, kurie pasiilgo saldžiai sūraus skonio…

 

Keptos vištienos šlaunelės su medumi ir rozmarinais

 

višta

  • 8 vištienos šlaunelės
  • 240 ml medaus
  • 7 rozmarinų šakelės
  • 2 apelsinai
  • 240 ml apelsinų sulčių su minkštimu
  • 113 g sviesto
  • 2 skiltelės česnako
  • Šaukštas druskos
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 175°. Vištienos šlauneles pabarstyti druska. Medų išsukti su apelsinų sultimis, sviestu, rozmarinais, apelsinų žievelėmis ir česnaku. Šiuo mišiniu aplieti vištieną, uždengti maistine plėvele ir laikyti šaldytuve 1 valandą arba per naktį. Vištienos šlauneles sudėti į kepimo indą; ant jų užpilti apelsinų mišinį. Kepti 30 minučių orkaitėje. Kas 20 minučių vištieną apšlakstyti apelsinų sultimis. Kepti, kol mėsa gražiai apskrus ir bus visiškai iškepusi. Iš viso apie 90 minučių.

 

8 porcijos

100 g apie 250 kcal

Paruošimo laikas: apie 3 val. 20 min

 

Saldžiai sūrios rudeninės salotos

 
  • Obuolys
  • Kvapusis moliūgas
  • 60 g džiovintų spanguolių
  • 65 g karijų riešutų
  • Kininis kopūstas
  • 170 g bri sūrio
  • Šaukštas sviesto
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • 2 šaukštai klevų sirupo
  • 80 ml alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis Dižono garstyčių
  • Šaukštas obuolių sidro acto
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200°. Moliūgo minkštimą supjaustyti, sudėti ant skardos ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Pabarstyti druska ir pipirais. Kepti 50 – 60 minučių, nuolatos pamaišant, kol moliūgas gražiai paruduos ir suminkštės. Į keptuvę įdėti sviesto ir cukraus ir kaitinti, kol užvirs. Sumesti karijų riešutus ir kepinti, kol įgaus tamsaus gintaro spalvą. Kai atvės riešutus susmulkinti. Pagaminti padažą: išplakti klevų sirupą su aliejumi, garstyčiomis, actu ir šiek tiek druskos. Kopūsto lapus suplėšyti, sumaišyti su keptu moliūgu, pjaustytais obuoliais, džiovintomis spanguolėmis ir karijų riešutais. Aplieti padažu ir viską sumaišyti.

 

4 porcijos

100 g apie 79 kcal

Paruošimo laikas: apie 1 val.

 

Šokoladinis keksas su sūrios karamelės padažu

 
  • 85 g nesaldinto šokolado
  • 60 g juodojo šokolado
  • 113 g sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Šokolado gabaliukų pagal skonį
  • Šaukštas tirpios kavos
  • Šaukštas kakavos miltelių
  • 0,25 šaukštelio druskos
  • Aliejaus kepti

Padažui:

  • 100 g cukraus
  • 2 šaukštai riebios grietinėlės
  • 2 šaukštai sviesto
  • Druskos dribsnių puošti
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Kepimo formą ištepti aliejumi. Pabarstyti kakavos milteliais. Sviestą, nesaldintą ir juodąjį šokoladą ištirpinti. Miltus sumaišyti su tirpia kava, druska ir kakavos milteliais. Įmušti kiaušinius ir supilti cukrų, vanilę ir išplakti. Supilti šokolado masę, po to sausąjį mišinį ir šokolado gabaliukus. Tešlą sudėti į kepimo formą. Kepti 20 – 25 minutes. Paruošti padažą: cukrų, sumaišyti su 2 šaukštais vandens ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Padidinti ugnį ir virti nemaišant 5 – 8 minutes arba, kol susikaramelizuos. Nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su grietinėle ar sviestu. Palikti šiek tiek atvėstų. Karameliniu padažu aplieti keksą ir pabarstyti druskos dribsniais.

 

6 – 8 porcijos

100 g apie 345 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

Spausdinti