Spanguolės – žiemos uogos. Jos renkamos bene vėliausiai iš visų Lietuvos uogų iki vėlyvo rudens ar net žiemos. Iš jų gaminami kisieliai, padažai, dedama į raugintus kopūstus, kepami saldūs pyragai su spanguolių uogienės įdaru.

  •  Rūgštokos uogos dažnai naudojamos įvariuose Kalėdiniuose kepiniuose ir gėrimuose.
  • Dešimtajame dešimtmetyje serialo „Seksas ir miestas“ herojės visame pasaulyje išpopuliarino alkoholinį kokteilį su spanguolių sultimis „Cosmopolitan“.
  • Spanguolėse yra daug vitamino C, uogos yra puikus antioksidantas, turi antibakterinių savybių. Spanguolės naudojamos, gydant akių, šlapimo pūslės ligas.
  • Spanguolėse yra flavonoido kvertecino, kuris užkerta kelią krūties ir gaubtinės žarnos vėžio ligų išsivystimui.
  • Preliminarūs tyrimai parodė: jei kasdien išgersite stiklinę spanguolių sulčių, išvengsite širdies ligų.
  • Spanguolių nauda šiek tiek sumažėja, jei į patiekalus su šiomis uogomis dedama daug cukraus. Palyginimui: viename puodelyje šviežių spanguolių yra 50 kalorijų. 1 puodelyje spanguolių padažo su cukrumi yra 400 kalorijų.

Amerikietiškas spanguolių pyragas

2 puodeliai susmulkintų šviežių (arba atšildytų šaldytų) spanguolių;

 

½ puodelio kapotų graikinių riešutų;

 

1 ½ puodelio cukraus;

 

2 dideli kiaušiniai;

 

¾ puodelio tirpinto ir atvėsinto iki kambario temperatūros sviesto;

 

1 puodelis miltų;

 

¼ arbatinio šaukštelio druskos;

 

½ arbatinio šaukštelio migdolų ekstrakto.

 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

 

Sumaišykite spanguoles, riešutus ir pusę puodelio cukraus. Mišinį supilkite į prieš tai storu sluoksniu sviesto išteptą pyragų kepimo formą. Masę šiek tiek suspauskite.

 

Dideliame dubenyje su mediniu šaukštu sumaišykite kiaušinius, sviestą, likusį puodelį cukraus, miltus, druską ir migdolų ekstraktą. Maišykite tol, kol tešla taps vienalytė. Tešlą užpilkite ant spanguolių masės. Kepkite orkaitėje 35 minutes. Ar tešla iškepusi, patikrinkite, įsmeigę dantų krapštuką. Leiskite pyragui atvėsti kepimo formoje. Atvėsusį pyragą apverskite ant lėkštės.

 

Rekomenduojama patiekti su vaniliniais ledais arba saldžia grietinėle.

 

Spanguolių padažas

350 gramų spanguolių;

 

1 puodelis baltojo cukraus;

 

1 puodelis apelsinų sulčių.

   

Ant vidutinės ugnies puode ištirpinkite cukrų su apelsinų sultimis. Sudėkite spanguoles. Maišydami virkite, kol spanguolės pradės trūkinėti (apie 10 minučių). Tada nuimkite puodą nuo viryklės ir padažą supilkite į serviravimo indą. Vėsdamas spanguolių padažas sutirštės.

 

Saldus spanguolių padažas tinka prie mėsos, ypač paukštienos patiekalų, pyragų ar ledų.

Spausdinti