Šv. Patriko diena kovo 17-ąją švenčiama daugelyje šalių visame pasaulyje. Simbolinė šios šventės spalva – žalia. Tai taip pat nacionalinė Airijos spalva. Šią dieną žmonės tradiciškai rengiasi žalios spalvos drabužiais ir puošia juos keturlapio dobilo simboliu.

 

Žalias keturlapio dobilo pyragas

 

patrikas

  • 2 kiaušiniai
  • 160 g cukraus
  • 80 g sviesto
  • 3 šaukšteliai kakavos mitelių
  • 120 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Druskos pagal skonį
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto

Įdarui:

  • 200 g neriebios varškės
  • 40 g cukraus
  • 6 – 7 šakelių mėtų

Glaistui:

  • 140 g miltelinio cukraus
  • 2 – 3 šaukštai pieno
  • 3 – 4 šakelės metų
  • 2 lašai žalių maisto dažų

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 175°. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki lengvos, purios masės. Sviestą ištirpinti ir sumaišyti su kakavos miteliais. Šokolado masę supilti į kiaušinių mišinį ir viską išplakti. Supilti sijotus miltus su kepimo miteliais ir druska. Tešlą plakti, kol gausis vientisos konsistencijos. Paruošti įdarą: mėtų lapelius labai smulkiai supjaustyti. Varškę sumaišyti su cukrumi, mėtomis ir vanilės ekstraktu. Supilti pusę tešlos į kepimo popieriumi išklotą formą ir palyginti paviršių. Tolygiai paskirstyti varškės ir mėtų įdarą. Tada supilti likusią šokoladinę tešlą. Kepti 35 – 40 minučių. Po to palikti, kad atvėstų. Tuomet išimti iš formos. Paruošti glaistą: mėtų lapelius labai smulkiai supjaustyti, sumaišyti su pienu ir nuolat maišant supilti miltelinį cukrų. Įlašinti žalių maisto dažų ir gerai išmaišyti. Glaistas turi gautis grietinės konsistencijos. Aplieti glaistu biskvito viršutinį sluoksnį ir palaukti, kol sustings. Apipjaustykite kampus, kad pyragas būtų norimos formos.

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 390 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

 

Airiškas troškinys su bulvių koše

 

  • 2 šaukštai miltų
  • 800 g jautienos kaklinės
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 stiebai salierų
  • Svogūnas
  • Morka
  • 200 g rudų pievagrybių
  • 2 šaukštai pomidorų padažo
  • 2 lauro lapai
  • 15 g petražolių
  • 240 ml tamsaus alaus
  • 500 ml jautienos sultinio
  • Bulvių košės

 

Gaminimas

 

Mėsą nuplauti ir supjaustyti 3 cm dydžio gabalėliais. Miltus sumaišyti su druska ir pipirais ir juose pavalioti mėsos gabalėlius. Į keptuvę įpilti du šaukštus alyvuogių aliejaus ir ant vidutinės ugnies pakepinti mėsą iš abiejų pusių, kol įgaus gražų auksinį atspalvį. Likusį aliejų pakaitinti taip pat ant vidutinės ugnies. Sudėti supjaustytus salierus, svogūną, morką ir pievagrybius. Troškinti 5 minutes pamaišant 5 minutes arba kol suminkštės. Įdėti pomidorų pastos. Patroškinti dar 2 minutes. Pamažu supilti alų, sultinį, įmesti lauro lapus. Sumažinti ugnį ir sudėti jautieną. Uždengti ir virti apie 1 valandą. Nukelti dangtį ir virti dar 30 minučių. Išimti lauro lapus ir sudėti smulkintas petražoles. Paskaninti druska ir pipirais. Patiekti su bulvių koše.

 

4 porcijų

100 g apie 85 kcal

Paruošimo laikas: apie 140 min

 

Pačios žaliausios salotos

 

  • 100 g įvairių salotų
  • Žaliasis obuolys
  • Nedidelis agurkas
  • 60 g žalių alyvuogių
  • 4 – 5 laiškiniai svogūnai
  • Avokadas
  • 175 g brokolių
  • 55 g fetos
  • 50 g pistacijų

Padažui:

  • 80 ml alyvuogių aliejaus
  • 1,5 šaukšto citrinų sulčių
  • 0,5 šaukštelio Dižono garstyčių
  • 0,5 šaukštelio klevų sirupo arba medaus
  • 2 šaukštai smulkiai supjaustytų bazilikų
  • Skiltelė smulkiai supjaustyto česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Visus ingredientus padažui sutrinti su elektriniu trintuvu. Salotas, obuolį, agurką, avokadą, svogūnus supjaustyti. Brokolius suskaidyti į žiedynus. Alyvuoges perpjauti pusiau. Fetą sutrupinti ir sumaišyti viską su pistacijomis. Po to aplieti padažu ir dar kartą viską išmaišyti.

 

4 – 6 porcijų

100 g apie 291 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti