Maisto gaminimas yra kažkas ypatinga. Saldi vien mintis, kad netrukus galėsite paragauti savo rankomis gaminto skanėsto. Net psichologai teigia, kad maisto gaminimas ne tik maloniai nuteikia gomurį, bet ir turi kitų privalumų. O ypatingi savaitgalio pusryčiai gali būti ta proga parodyti savo jausmus brangiausiems žmonėms.

 

pusryciai

Maisto gaminimas – taip pat kaip tapymas ar grojimas muzikos instrumentu yra kūrybinė veikla, galinti padėti suvaldyti stresą. Panašiai kaip mezgimas valgio gaminimas nuo neatmenamų laikų yra būdas praktikuoti sąmoningumą, sumažinti nerimą ir padidinti laimės jausmą. Valgio gaminimas reikalauja visiško žmogaus dėmesio. Reikia atidžiai matuoti naudojamų ingredientų kiekius, fiziškai minkyti tešlą ir pan. Maisto gaminimas leidžia susikoncentruoti ties dviem pojūčiais (kvapai ir skoniai) bei būti čia ir dabar, visa savo esybe patirti šią akimirką.

 

Eksperimentuoti virtuvėje rekomenduojama tiems, kuriuos kankina depresija, nes ši veikla padeda atitraukti mintis nuo liūdnų dalykų ir sutelkti visą dėmesį į maisto gaminimą.

 

Maisto gaminimas gali padėti sustiprinti tarpusavio ryšį su antrąja puse ir vaikais. Kulinarija – tai irgi tam tikra komunikacijos forma, kuri gali būti suprantamesnė negu žodžiai. Maisto gaminimas gali padėti žmonėms, kuriems sunku žodžiais išreikšti savo jausmus, padėkoti ar užjausti. Tuomet lengviau tai padaryti, tiesiog atnešus savo kepinių.

 

Duonos skrebutis su avokado užtepėle ir kiaušiniu

 
  • 4 riekės duonos skrudinimui
  • 4 putpelių kiaušiniai
  • 2 avokadai
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Mėtų lapelių puošti
  • Sviesto kepti
 

Gaminimas

 

Avokadų minkštimą sutrinti elektriniu trintuvu su česnakų skiltelėmis, alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, druska bei pipirais, kol masė taps vientisa. Tepti ant paskrudintų duonos riekelių. Ant viršaus uždėti po vieną svieste keptą putpelės kiaušinį ir papuošti mėtų lapeliais.

 

2 porcijų

100 g apie 160 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

 

Avižiniai blynai

 
  • 240 g avižinių dribsnių
  • 750 ml verdančio vandens
  • 3 kiaušiniai
  • 50 g sviesto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Avižinius dribsnius užpilti verdančiu vandeniu, uždengti ir palikti, kad išbrinktų. Kiaušinius išplakti ir supilti į avižinių dribsnių košę, pagardintą suminkštintu sviestu. Viską gerai išmaišyti ir kepti blynus.

   

4 porcijų

100 g apie 386 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Saldus omletas su obuoliais

 
  • 2 kiaušiniai
  • Obuolys
  • 120 ml pieno
  • 10 g sviesto
  • 2 šaukštai miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • 10 g miltelinio cukraus
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Kiaušinius išplakti su pienu ir cukrumi. Kai cukrus bus visiškai ištirpęs, sumaišyti su miltais, kol neliks gumulėlių. Kepimo indą ištepti sviestu ir supilti kiaušinių masę. Obuolį supjaustyti griežinėliais ir sudėti ant kiaušinių. Pabarstyti milteliniu cukrumi ir kepti orkaitėje 10 – 15 minučių arba, kol įgaus gražų rusvą atspalvį ir šiek tiek apskrus kraštai.

 

2 porcijų

100 g apie 200 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti