Kokia turėtų būti ideali uoga? Tikriausiai tokia, kaip vyšnia – saldi, kvapni, nekaloringa ir labai naudinga sveikatai. Daug vitaminų ir mineralinių medžiagų turinčios uogos – tinkamas užkandis tiems, kas rūpinasi grožiu ir sveikata.

 

Nedaugelio produktų sudėtyje yra melatonino, natūralios medžiagos, kuri paprastai gaminasi smegenyse ir reguliuoja miego ciklą. Nors žmogaus organizmas šį hormoną pasigamina pats, tačiau tik tamsiuoju paros metu. Be to, kai kurių žmonių dėl tam tikrų sveikatos problemų, melatonino gamyba yra sutrikusi, todėl juos kamuoja nemiga. Tuo labiau, kad vos sutemus neinama miegoti, daug laiko praleidžiama dirbtinėje šviesoje, kurioje nėra sąlygų gamintis melatoninui. Prieš miegą suvalgykite saujelę vyšnių, gali būti, kad nereiks nė migdomųjų!

 

100 gramų saldžių, šviežių vyšnių turi tik 72 kalorijas. Be to, jas sudaro daugiau nei 75 procentai vandens. Vyšnios tinka lieknėjantiems, nes nekaloringi ir vandeningi produktai suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą nei kiti maisto produktai ir gėrimai, kurie yra kaloringesni. Pastarosiose uogose gausu vandenyje tirpių skaidulų, todėl jos gali padėti greičiau numesti svorio bei sumažinti cholesterolio lygį.

 

Vyšniose yra natūralių pigmentų antocianinų. Vyšnios yra lyg natūralūs vaistai nuo skausmo, nes jose esantys pigmentai slopina uždegimus sukeliančių fermentų veiklą. Sakoma, kad 20 vyšnių yra 10 kartų veiksmingesnės nei aspirino tabletė. Vyšniose taip pat yra boro, kuris būtinas stipriems kaulams. Organizmas borą lengviau įsisavina su maistu ar papildais, kuriuose yra kalcio ir magnio.

 

Vyšniose gausu antioksidantų, dėl to reguliarus jų valgymas gali padėti išvengti vėžinių susirgimų, širdies ir kraujagyslių ligų. Antioksidantai neutralizuoja kenksmingus laisvuosius radikalus, lėtina organizmo senėjimo procesus, padeda išsaugoti odą skaisčią ir lygią. Visose vyšnių veislėse yra daug antioksidantų, tačiau ypač – rūgščiose.