Sparčiai populiarėjantis Volumetrikos mitybos planas skirtas žmonėms, kuriems patinka valgyti. Dauguma žmonių turėdami pasirinkimą valgyti daugiau ar mažiau, valgys daugiau. Į tai atsižvelgdama dietologė, mokslų daktarė Barbara Rols sudarė mitybos planą. Ji teigia, kad griežtos dietos per sunku laikytis ilgą laiką.

 

Pagal šią dietą maisto produktai neskirstomi į gerus ir blogus. Tačiau renkantis produktus reikia atsižvelgti į energijos tankį. Energijos tankis – tai kalorijų skaičius tam tikrame maisto kiekyje. Kai kurie maisto produktai (ypač riebūs) turi labai didelį energijos tankį. Jeigu valgote didelio energijos tankio produktus, dienos kalorijų normą išnaudojate labai greitai. Jeigu valgote mažesnio energijos tankio produktus, galite suvalgyti daugiau.

 

Labai mažo energijos tankio produktai: nekrakmolingos daržovės, liesas pienas, sriubos, sultiniai. Labai didelio energijos tankio produktai: krekeriai, traškučiai, sausainiai, šokoladas, saldainiai, riešutai, sviestas, aliejus.

 

Laikantis dietos rekomenduojama valgyti produktus, kurių sudėtyje yra daug vandens. Tai – įvairios daržovės ir vaisiai. Nepakanka gerti vien tik vandenį. Vanduo tik numalšina troškulį, tačiau neslopina alkio.

 

Taip pat rekomenduojama valgyti daug produktų, kuriuose gausu ląstelienos. Galima vartoti šiek tiek liesų baltymų ir sveikų riebalų iš žuvies ar pan. Didelio energijos tankio produktai nedraudžiami, tačiau jų kiekį reikėtų riboti. B. Rols knygoje apie Volumetrikos dietą užrašė daugiau nei 100 dietinių receptų. Tad pasirinkimas, ką valgyti išties nemažas.

 

Volumetrikos dieta – tai ne ta dieta, kurios laikantis per savaitę galima numesti 5 kg. Laikantis dietos galima numesti nuo 10 iki 5 procentų dabartinio svorio. Tai yra nuo 0,5 iki 1 kg per savaitę. Žinoma, svoris kris greičiau, jei ne tik maitinsitės pagal mitybos planą, bet ir reguliariai sportuosite.

 

Lengva daržovių sriuba

 
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 4 skiltelės česnako
  • 2 šakelės čiobrelių
  • 350 g špinatų
  • 1,2 l neriebaus vištienos sultinio
  • 100 g žaliųjų žirnelių
  • Raudona paprika
  • 200 g šparagų
  • 300 g virtų, neskaldytų grūdų „Penne“ makaronų

Gaminimas

 

Puode pakaitinti alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies. Sudėti česnaką ir minutę patroškinti. Supilti sultinį, įmesti čiobrelius. Puodą uždengti ir virti 10 minučių.

 

Sudėti špinatus, papriką ir žirnelius. Puodą vėl uždengti ir virti 5 minutes. Sudėti šparagus ir virti nuo 2 iki 4 minučių, kol suminkštės.

 

Sudėti makaronus ir pavirti dar minutę.

 

Porcija (480 ml) turi 150 kalorijų.

Spausdinti