Kuo skiriasi viso grūdo miltai nuo baltų? Ką skanaus iš jų galima pasigaminti namie? Aukščiausios rūšies miltai nėra naudingi mūsų sveikatai. Iš jų kepami pyragai ir sausainiai nepadeda išsaugoti dailių kūno linijų. Žinoma, skanumynų yra labai sunku atsisakyti, todėl geriau rinktis tokius, kurie gaminami iš viso grūdo miltų.

 

keksiukai

Vis daugiau žmonių rūpi tai, kokį maistą jie valgo. Sveika ir taisyklinga mityba – tai tokia, kurioje netrūksta jokių medžiagų. Ją sudaro mėsa, žuvis, pieno produktai, daržovės, vaisiai ir grūdai (duona ir kiti kepiniai). Tačiau jie gali būti vadinami sveikais produktais tik tada, kai gaminami iš viso grūdo miltų. Tokie miltai yra malami pagal senovės malūninkystės tradicijas, todėl išlaiko daugiau vertingų medžiagų. Malant tokius miltus paliekamos sėlenos ir grūdų gemalai, kuriuose gausu skaidulų, B grupės vitaminų ir mikroelementų. Aukščiausios rūšies miltų gamybos metu pašalinos sėlenos ir paliekama tik centrinė grūdų dalis, kuriose yra nedaug vitaminų ir mineralų.

 

Iš rupių miltų kepami patiekalai būna sunkesni ir tankesni, negu iš baltų miltų, kurių kepiniai kartais atrodo lengvi ir purūs lyg oras. Aukščiausios rūšies miltus galima keisti į viso grūdo miltus beveik visuose receptuose, reikia atsiminti tik keletą dalykų. Pirma, naudoti mažiau sviesto ar kitų riebalų, įpilti 1 – 2 papildomą šaukštą skysčių į tešlą. Antra, rupių miltų reikia naudoti mažiau nei baltų.

 

Keksiukai su šokolado gabalėliais

 
  • 200 g viso grūdo miltų
  • 120 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 50 g juodojo šokolado
  • 2 kiaušinių
  • Pusė šaukštelio kepimo miltelių
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi iki baltos masės. Maišant po vieną įmušti kiaušinius. Po to sumaišyti su miltais, druska ir kepimo milteliais. Sudėti stambiai sukapotą šokoladą ir išmaišyti. Tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotas formeles ir išmaišyti. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 20 – 30 minučių.

 

Idėja: šokolado gabaliukus galima pakeisti riešutais arba džiovintais vaisiais. Keksiukai bus dar sveikesni!

 

100 g apie 361 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

10 – 12 vienetų

 

Biskočiai su džiovintomis vyšniomis

 
  • 200 – 250 g viso grūdo miltų
  • 3 kiaušiniai
  • 120 g cukraus
  • 100 g džiovintų vyšnių
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kiaušinius išplakti su cukrumi. Miltus sumaišyti su druska, kepimo milteliais ir džiovintomis vyšniomis. Maišant supilti miltų mišinį į kiaušinių masę. Išminkyti tešlą ir suvynioti į kamuolį. Iš tešlos suformuoti apvalius kepalėlius ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, kol suminkštės, maždaug 20 minučių. Ištraukti iš orkaitės ir, kai atvės, supjaustyti riekėmis. Paskui sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti dar 5 – 10 minučių, kol gražiai paruduos.

 

100 g apie 302 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

10 – 12 vienetų

 

Varškės sausainiai

 
  • 200 – 250 g viso grūdo miltų
  • 200 g varškės
  • 120 g sviesto arba margarino
  • 100 g cukraus
  • 50 g rudojo cukraus
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Malto cinamono, druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi ir sumaišyti su varške. Miltus sumaišyti su cinamonu, kepimo milteliais ir druska. Maišant supilti miltų mišinį ir išminkyti tešlą. Ant miltuoto paviršiaus iškočioti tešlą ir supjaustyti sausainius norima forma. Sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, pabarstyti ruduoju cukrum. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 20 minučių, kol gražiai paruduos.

 

100 g apie 388 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

10 – 12 vienetų

Spausdinti