Ar tikrai vestuvinius tortus keičia maži ir elegantiški keksiukai? Po pasirodymo televizijos projekte „Skonis“ „keksiukų karaliene“ tituluojama pyragaičių gamintoja, „Liu patty“ įkūrėja Liucina Rimgailė tikina, kad būtent taip ir yra ir pasidalino naujausiomis saldaus vestuvių stalo tendencijomis.

 

Parodos – šventės „Mūsų vestuvės“ organizatoriams pyragaičių gamintoja Liucina pasakojo, kad dabar labai populiaru vestuvių šventei užsisakyti ne tik tortą, bet ir kitokių saldumynų: keksiukų, plikytų pyragaičių, įvairių skanėstų stiklainiuose – panakotą, tiramisą ar varškės kremo desertų. Taip pat šiuo metu visi eina iš proto dėl įvairiaspalvių migdolinių sausainių „makarūnsų“. Tačiau svarbiausia, kad saldus stalas atitiktų vestuvių temą ir atspindėtų tai, ką mėgsta jaunieji.

 

„Jaunavedžiai vis dažniau vietoj didžiulio vestuvių torto renkasi mažą tortuką. Jis skirtas tam, kad jaunieji turėtų ką vidurnaktį perpjauti ir fotografas padarytų gražių nuotraukų. Tačiau svečius vestuvėse vis dažniau vaišina įvairiausių skonių bei įdarų keksiukais. Juos galima sudėlioti taip, kad primintų tortą, be to, kremas jų viduje gali būti toks, kad skoniu nė kiek nenusileis tortui. Tik su keksiukais viskas daug paprasčiau, elegantiškiau ir mažiau terlionės“, – sakė „Liu patty“ įkūrėja.

 

Pastaruoju metu poros paprastai daro temines šventes. Vestuvių tema būtinai turi atsispindėti ruošiant ir saldų stalą. Nors, pasak Liucinos, keksiukų išvaizdai ir puošybai nėra ribų, ji visas desertų spalvas pirmiausia stengiasi išgauti iš natūralių produktų, įvairių uogų. „Jei klientas nori mėlynų keksiukų, pirmiausia siūlau mėlynos spalvos krepšelį, o kremą – baltą. Efektas tas pats, tačiau nereikia naudoti dažų. Tačiau jei klientas vis tik nori mėlynos spalvos pyragaičių, būtinai juos pagaminsiu. Spalvų ir atspalvių yra visokių, bet man visada norisi, kad produktas būtų kuo natūralesnis ir sveikesnis“, – sakė Liucina.

 

Pasak saldumynų meistrės, originalių ir išskirtinių saldumynų rinka Lietuvoje dar tik formuojasi. Dalį tikrai originalių puošybos elementų vis dar tenka siųstis iš užsienio, tačiau viskas įmanoma ir ji pasirengusi įgyvendinti visas, net ir pačias keisčiausias klientų idėjas. „Mūsų įmonės pavadinimas skelbia, kad mums nėra nieko neįmanomo. Kiekvienas užsakymas – mums naujas iššūkis. Labai įdomu buvo gaminti tortą, kurio akcentas turėjo būti rugiai. Nuotaka norėjo derinti medį, stiklą ir rugius ir kad viskas būtų elegantiška. Kodėl gi ne? Baltą tortą papuošėme tikromis, prinokusiomis rugių varpomis. Sukūrėme atitinkamą stalo apipavidalinimą ir viskas atrodė tikrai įspūdingai ir originaliai“, – pasakojo šventinių saldumynų gamintoja.

 

Liucinai teko susipažinti ir su suvalkietiškomis vestuvių tradicijomis. „Suvalkijoje  vestuvių dieną kiekviena pamergė jaunajai turi padovanoti po saldumyną. Nuotaka tai žinodama paprašė Liucinos, kad ji viską sustyguotų taip, kad per vestuves ant saldaus stalo nebūtų dešimt skirtingų, prekybos centre pirktų ,tortų. Liucinai teko gerai pagalvoti kaip išspręsti šią situaciją nesugriaunant tradicijų. Vietoj tortų pamergės atnešė saldumynų stiklainiuose – uogienių, medaus, riešutų sviesto. Stiklainiukai buvo gražiai dekoruoti ir svečiai galėjo vaišintis skirtingomis ir tikrai originaliomis pamergių vaišėmis. Saldumynų temą bei tradiciją išlaikėme, tačiau išvengėme griozdiškumo“.

 

Liucina džiaugiasi, kad jaunieji labai kūrybiški ir originalūs, kad nebijo improvizuoti. Neseniai jai teko gaminti perpjautą tortą, iš kurio turėjo byrėti įvairių dydžių bei formų mėlyni saldainiai. Pagaminti tokį tortą net ir patyrusiai saldumynų gamintojai buvo tikras iššūkis, tačiau svarbiausia, kad rezultatu visi buvo labai patenkinti.

   

Nuotraukos: „Liu Patty“