Ne taip seniai tapimas veganu atrodė kaip kažkas labai ekstremalaus ir nepraktiško. Veganas – tai žmogus, kuris nevalgo jokių gyvūninės kilmės produktų – jokios mėsos, žuvies, paukštienos, kiaušinių, pieno produktų ir medaus. Tačiau pastaruoju metu susidomėjimas tokia mityba yra aukštumose. Ko gero, tam didelę įtaką padarė daug naujų maisto produktų veganams atsiradimas prekybos vietose, veganiškų, vegetariškų ir žaliavalgiškų receptų knygų padaugėjimas knygynuose ir bibliotekose. Sektinais pavyzdžiais tampa ir įkvepiančios Lietuvos ir pasaulio įžymybės, viešai prisipažinusios, kad gyvūninius produktus išbraukė visam laikui iš savo dienos valgiaraščio. Be abejo, veganinė mityba turi privalumų sveikatai, bet turi ir trūkumų. Veganizmas yra neatsiejamas ir nuo politinių ar filosofinių pažiūrų, tačiau šį kartą pakalbėkime tik apie tai, kaip tokia mityba atsiliepia sveikatai.

 

veganai

Pliusai:

 

  • Gali padėti sumažinti cholesterolį. 2007 metais moksliniame leidinyje „Diabetes Voice“ publikuotas amerikiečių mitybos specialistės Jackie Keller tyrimas parodė, kad sergančiųjų II tipo diabetu, pradėjusių maitintis veganiškai, kraujyje sumažėjo MTL (mažo tankio lipoproteinų) „blogojo“ cholesterolio 21 %. T. y. daugiau negu 9 %sumažėjęs cholesterolis tiems žmonėms, kurie laikėsi specialios Amerikos diabeto asociacijos dietos.

 

  • Gali padėti sumažinti kraujo spaudimą. Amerikiečių dietologė Paragi Mehta 2009 metais teigė, kad vegetarinė mityba yra susijusi su mažesne mirties nuo išeminės širdies ligos rizika. Ataskaitoje rašoma, kad žmonės, kurie maitinasi vegetariškai turi mažesnį MTL cholesterolio lygį, mažesnę hipertenzijos ir II tipo diabeto riziką negu ne vegetarai.

 

  • Padidina antioksidantų suvartojimą. Veganai paprastai suvartoja daugiau neperdirbtų maisto produktų (daržovių, vaisių, pupų, ankštinių daržovių ir visadalių grūdų), o tai yra puikus būdas gauti daug antioksidantų, dietinių skaidulų, vitaminų ir mineralų.

 

  • Gali padidinti savikontrolę. Noras laikytis veganinės dietos neatsiejamas nuo tam tikros savikontrolės. Įpratus kontroliuoti savo mitybą, savikontrolė persiduoda ir kitoms sritims, keičia žmogaus elgesį, bendravimą su kitais, požiūrį į darbus ir įsipareigojimus. Veganinė mityba gali padėti atsikratyti impulsyvaus valgymo problemos, nes visada pagalvojama prieš dedant maistą į burną.

 

Minusai:

 

  • Tai radikalus pokytis. Tapimas veganu – tai didelis pokytis, kuris gali komplikuoti gyvenimą, jeigu draudžiama sau valgyti tam tikrų, veganiškų maisto produktų, pavyzdžiui, sojų. Pagrindinis augalinių baltymų šaltinis yra soja, bet jei sojos vartojimas ribojamas, reikia papildomai galvoti ir ieškoti būdų, kuo kitu pakeisti vegetariškų baltymų šaltinį.

 

  • Gali pabloginti sveikatos būklę, sergant tam tikromis ligomis. Sergant osteoporoze arba diabetu, prieš pradedant laikytis veganinės dietos rekomenduojama pasitarti su gydytoju ir kvalifikuotu mitybos specialistu, nes veganinė mityba gali pabloginti asmens savijautą ir kliudyti gydymui.

 

  • Gali kilti problemų, ką valgyti, apsilankius viešojo maitinimo įstaigose. Tikrai ne visuose restoranuose ir kavinėse galima rasti tikrai veganiškų patiekalų, todėl valgymas ne namie gali sukelti tam tikrų sunkumų. Veganams patariama visada su savimi turėti veganiško maisto užkandžių, ypač vykstant į ilgesnes keliones, kad netektų badauti.

 

  • Netenkama esminių vitaminų ir mineralų. Yra įrodymų, kad veganinėje mityboje nėra pakankamai labai svarbaus mikroelemento, vitamino B12. Veganai vitamino B12 gali gauti, valgydami vitaminais praturtintus maisto produktus (kai kurių rūšių sojų pieną, netikroje mėsoje, pusryčių dribsniuose ir maistinėse mielėse) bei vartodami maisto papildus. Veganinėje dietoje taip pat gali trūkti vitamino D ir kalcio, nors ir yra veganiškų šių maistinių medžiagų šaltinių.

 

  • Nerealūs lūkesčiai. Žmonės gali pradėti galvoti, kad tapę veganai, bus sveikesni. Tačiau nėra patikimų duomenų, kad tokia mityba iš tikrųjų turėtų pranašumą prieš tradicinę dietą. Norint būti sveikesniems reikia laikytis subalansuotos dietos, sportuoti ir būti fiziškai aktyviems.