Nėra geresnio laiko salotoms kaip vasara. Šviežios, lengvai pagaminamos, nekaloringos, tinkančios tiek kasdienai, tiek iškyloms ir vakarėliams – salotos tikras vitaminų ir mineralinių medžiagų lobynas. Tobulai suderinti vaisiai, uogos ar daržovės su gardžiais padažais – niekas negalėtų atsispirti tokiai pagundai! Sveikatos specialistai rekomenduoja per dieną nors 5 kartus valgyti vaisių ir daržovių. Salotos – tai lengvas būdas įgyvendinti šią rekomendaciją.

 

Vaisinės bolivinių balandų salotos

 

"vaisinės salotos"

  • 150 g šilauogių
  • 150 g mangų
  • 300 g braškių
  • 170 g bolivinių balandų
  • 0,5 l vandens
  • Druskos pagal skonį
  • Mėtų lapelių puošti

Padažui:

  • Žaliosios citrinos sultys
  • 3 šaukštai medaus
  • Mėtų lapelių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Bolivinių balandų kruopas sudėti į koštuvą ir nuskalauti su šaltu vandeniu. Paskui sudėti į puodą, užpilti vandens, įdėti druskos ir virti ant vidutinės ugnies. Kai užvirs, dar pakaitinti 5 minutes. Tada sumažinti ugnį ir virti dar maždaug 15 minučių arba kol kruopos sugeria visą vandenį. Nukelti nuo ugnies ir pamaišyti. Palikti, kad atvėstų iki kambario temperatūros. Tada sumaišyti su mėlynėmis, pjaustytomis braškėmis bei mangais. Viską užpilti žaliosios citrinos sultimis sumaišytomis su medumi bei smulkintais mėtų lapeliais. Papuošti mėtų lapeliais. Valgyti kambario temperatūros arba atvėsintą.

 

Idėja: į šias salotas galima dėti bet kokių mėgstamų vaisių ir uogų: gervuogių, persikų, kivių, aviečių, ananasų, vynuogių, raudonųjų ar juodųjų serbentų, agrastų ir t. t.

 

100 g apie 79 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

6 žmonėms

 

Šiltos salotos su šparaginėmis pupelėmis ir žiediniais kopūstais

 

  • 200 g šparaginių pupelių
  • 250 g žiedinių kopūstų

Padažui:

  • 50 g graikinių riešutų
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • Garstyčių, druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Išskaidyti žiedinių kopūstų žiedynus, supjaustyti šparagines pupeles, nuplauti po šaltu, tekančiu vandeniu. Paskui virti pasūdytame vandenyje, kol suminkštės, apie 5 – 7 minutes. Nupilti vandenį nuo daržovių. Viską užpilti kapotų riešutų, sumaišytų su aliejumi ir garstyčiomis, padažu.

 

100 g apie 160 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

4 žmonėms

 

Šiltos salotos su krevetėmis

 

  • 500 g krevečių
  • 1 – 2 skiltelės česnako
  • 100 g įvairių salotų lapų
  • 4 – 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 30 g kedrinių pinijų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • Šaukštelis medaus
  • Šaukštelis Vusterio padažo
  • 1 – 2 šaukštelis acto arba citrinų sulčių
  • Tabasko padažo pagal skonį

 

Gaminimas

 

Šaldytas krevetes per naktį atšildyti šaldytuve. Paruošti padažą: sumaišyti medų, Vusterio padažą, actą arba citrinos sultis bei porą lašų Tabasko padažo. Krevetes išlukštenti ir pabarstyti druska. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti su smulkintu česnaku. Ant lėkštės sudėti salotų lapus, apšlakstyti padažu ir viduryje sudėti krevetes. Užberti kedrinių pinijų.

 

100 g apie 166 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

4 žmonėms

Spausdinti