Kai atšyla orai, mažiausiai, ko norisi, tai ilgai stovėti prie viryklės. Karšti patiekalai labiausiai tinka rudenį ar žiemą, o pavasarį ir vasarą norisi kažko gaivesnio. Dauguma žmonių mano, kad pietums ir vakarienei reikia valgyti šiltą maistą, bet maistas nebūtina turi būti karštas, kad pasotintų. Taip pat patiekalai nebūtinai turi būti mėsiški. Norint pagaminti salotas, šaltas sriubas, sumuštinius nereikia ilgai užsibūti virtuvėje, todėl tai puikus pasirinkimas, kai norisi pasigaminti kažką skanaus, sotaus ir sveiko!

 

vakariene

Avinžirnių salotos su kariu

 
  • 800 g konservuotų avinžirnių
  • Raudona paprika
  • 0,5 raudonojo svogūno
  • 2 stiebai salierų
  • 4 datulės
  • 15 g šviežių kalendrų
  • Špinatų arba įvairių salotų pagal skonį
  • Anakardžių pagal skonį (nebūtinai)

Užpilui:

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 0,5 žaliosios citrinos sulčių
  • 2 šaukštai obuolių sidro acto
  • 2 šaukšteliai kario prieskonių
  • 2 šaukšteliai klevų sirupo
  • 0,5 šaukštelio jūros druskos
  • 0,5 šaukštelio ciberžolės
  • 0,25 šaukštelio indiško prieskonių mišinio „Garam masala“
 

Gaminimas

 

Sumaišyti visas užpilo sudedamąsias dalis (aliejų, žaliosios citrinos sultis, obuolių sidro actą, kario prieskonius, klevų sirupą, druską, ciberžolę ir „Garam masala“ prieskonius). Sudėti nusausintus avinžirnius, supjaustytus salierų stiebus, papriką, raudonąjį svogūną, kalendras ir viską sumaišyti. Avinžirnius suberti ant špinatų ar kitų salotų lapų ir pabarstyti kapotais anakardžių riešutais, jei turite.

 

4 porcijos

100 g apie 176 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

 

Sumuštiniai su tempė, agurkais ir avokadu

 
  • 85 g tempė (fermentuotos sojų masės)
  • 0,5 agurko
  • Ketvirtis avokado
  • 2 riekės visadalių grūdų duonos
  • Šaukštas maistinių mielių dribsnių

Marinatui:

  • Šaukštas balzaminio acto
  • Šaukštelis alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis klevų sirupo
  • 0,25 šaukštelio maltų paprikų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Balzaminį actą sumaišyti su aliejumi, sirupu, paprikų milteliais, druska ir pipirais. Sudėti supjaustytą fermentuotą sojų masę ir viską sumaišyti. Atšaldyti šaldytuve 30 min. arba per naktį. Tada tempė išgriebti iš marinato ir nusausinti. Skrudintos duonos riekeles aptepti trintu avokado minkštimu, uždėti marinuotos tempė, agurkų griežinėlių ir pabarstyti mielių dribsnius.

 

2 porcijos

100 g apie 272 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

 

Vasarinis gaspačas

 
  • 0,5 ilgavaisio agurko
  • 0,5 raudonos paprikos
  • 0,9 kg pomidorų
  • 0,5 askaloninio česnako
  • Skiltelė česnako
  • 2 šaukštai chereso arba raudonojo vyno acto
  • Jūros druskos dribsnių
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Vyšninių pomidorų, laiškinių česnakų puošti
  • 4 duonos riekės
 

Gaminimas

 

Supjaustyti agurką, papriką (dalį atidėti į šalį, dalį sumaišyti). Pomidorus supjaustyti ir sumaišyti su smulkintu askaloniniu česnaku, skiltele česnako, actu ir druska. Palikti pastovėti 30 min. kambario temperatūroje, kad geriau atsiskleistų visi skoniai. Pomidorus, agurką, papriką su jų sultimis ir 3 šaukštais alyvuogių aliejaus sutrinti elektriniu trintuvu, paskaninti druska ir actu. Tada nukošti per sietelį ir atvėsinti šaldytuve 1 val. Supilti gaspačą į sriubos dubenėlius ir ant viršaus užbarstyti smulkiai supjaustytų laiškinių česnakų, sudėti per pusę perpjautus vyšninius pomidoriukus, likusius paprikų ir agurkų gabalėlius. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska. Patiekti su skrudinta duona.

 

4 porcijos

100 g apie 46 kcal

Paruošimo laikas: apie 120 min

Spausdinti