Sveikos mitybos specialistai dažnai pataria valgyti vaivorykštės spalvų maistą. Ką jie tuo nori pasakyti? Paprasčiausiai jie nori priminti valgyti daugiau įvairių vaisių ir daržovių, kad organizmas gautų visų reikalingų vitaminų ir mineralų. Tačiau spalvotas maistas naudingas ne tik dėl vertingų mikroelementų, bet ir dėlto, kad pakelia nuotaiką ir skatina nusišypsoti!

 

vaivorykste

Vaivorykštę sudaro septynios spalvos: raudona, oranžinė, geltona, žalia, žydra, mėlyna ir violetinė. Juos atitinka štai tokie vaisiai ir daržovės:

 

  • Raudonos spalva – tai raudonieji obuoliai, raudonieji greipfrutai, vyšnios, spanguolės, raudonosios vynuogės, raudonieji apelsinai, raudonosios kriaušės, granatai, avietės, braškės, arbūzai, burokėliai, raudonos paprikos, raudonieji kopūstai, ridikėliai, raudonos salotinės trūkažolės, raudonieji svogūnai, raudonosios bulvės, rabarbarai, pomidorai.

 

  • Oranžinė spalva – tai abrikosai, raukšlėtasis melionas, mangai, nektarinai, apelsinai, papajos, persikai, persimonai, mandarinai, kvapusis moliūgas, morkos, moliūgai, batatai, oranžinės paprikos, oranžiniai pomidorai.

 

  • Geltona spalva – tai geltonieji obuoliai, geltonosios figos, citrinos, geltonosios kriaušės, ananasai, geltonieji melionai, geltonos paprikos, geltonosios bulvės, ropės, vasarinis moliūgas, geltoni kukurūzai, geltoni pomidorai, bananai, geltonos slyvos.

 

  • Žalia spalva – tai avokadai, žalieji obuoliai, žaliosios vynuogės, vėlyvasis melionas, kiviai, žaliosios citrinos, žaliosios kriaušės, artišokai, gražgarstės, smidrai, brokoliniai kopūstai, gausiažiedžiai bastučiai, pekininis kopūstas, šparaginės pupelės, kopūstai, salierai, agurkai, žalios salotinės trūkažolės, lapiniai kopūstai.

 

  • Žydra, mėlyna ir violetinė spalva – tai gervuogės, šilauogės, mėlynės, juodieji serbentai, šeivamedžio uogos, figos, mėlynosios vynuogės, slyvos, džiovintos slyvos, razinos, baklažanai.

 

Spalvingos vaisių salotos su graikišku jogurtu

 

  • Kivis
  • Apelsinas
  • 300 g braškių
  • 150 g vynuogės
  • 225 g mangų
  • 3 šaukštai graikiško jogurto
  • Mėtų puošti

 

Gaminimas

 

Dėti sluoksniais kruopas, graikišką jogurtą, supjaustytas vaisius ir uogas. Papuošti braške ir mėtų lapeliais.

 

2 porcijų

100 g apie 80 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Spalvingos daržovių ir bolivinių balandų salotos

 

 

  • 200 g raudonų salotinių trūkažolių
  • 200 g špinatų
  • 300 g saldžiųjų kukurūzų
  • Morka
  • Raudona paprika
  • 1 – 2 pomidorai
  • 170 g bolivinių balandų (kynvos)
  • 0,5 l vandens
  • Druskos pagal skonį
  • Bazilikų lapelių puošti

 

Gaminimas

 

Bolivinių balandų kruopas nuplauti su šaltu vandeniu. Užpilti vandeniu, įdėti druskos virti ant vidutinės ugnies. Po 5 minučių, kai užvirs, nekelti nuo ugnies ir palaukti, kol išbrinks. Tada šiek tiek pamaišyti su šakute. Dėti sluoksniais kruopas, graikišką jogurtą, supjaustytas daržoves. Papuošti šviežiais bazilikų lapeliais.

 

2 porcijų

100 g apie 205 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti