Spalio 1-ąją minima pasaulinė vegetarų diena. Anot statistikos, net penktadalis Vakarų Europos gyventojų yra vegetarai. Lietuvoje tokios statistikos nėra, tačiau vegetarų skaičius ypač pastaraisiais metais labai išaugo. Būti vegetarais žmonės apsisprendžia dėl įvairių priežasčių: etinių (nenori, kad dėl jų būtų žudomi gyvūnai), sveikatos (gydytojai rekomenduoja atsisakyti riebaus maisto) ar kt. Kai kurie vegetarai nevalgo tik mėsos, bet valgo žuvį. Apskritai visiems rekomenduojama bent kartą per savaitę atsisakyti mėsos ir rinktis vegetarišką maistą. Siūlome šį savaitgalį išbandyti 3 vegetariškus receptus.

 

Vegetariškos tortilijos

 

vegetariškos tortilijos

  • 4 šaukštai tepamo tofu sūrelio
  • 4 tortilijos
  • 200 g špinatų
  • 10 g liucernos daigų
  • 50 g raudonojo kopūsto
  • Avokadas
  • 1 – 2 pomidorai
  • 1 – 2 agurkai
  • Pusė raudonojo svogūno
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Pašildyti tortilijas. Vieną tortilijų pusę aptepti tofu sūreliu. Daržoves bei žalumynus supjaustyti ir sudėti ant tortilijų. Suvynioti ir patiekti.

 

4 žmonėms

100 g apie 115 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Keptas žiedinis kopūstas su prieskoniais

 
  • Žiedinis kopūstas
  • Granatas
  • Šaukštas kokosų aliejaus
  • Šaukštelis maltų paprikų
  • Šaukštelis ciberžolės
  • Kedrinių pinijų pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Sezamų pastos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 200°. Į keptuvę įdėti šiek tiek kokosų aliejaus. Kai išsilydys, sumaišyti su paprikomis, ciberžolėmis, druska bei pipirais. Pašalinti lapus nuo žiedinio kopūsto. Padėti ant kepimo popieriaus ir aptepti prieskonių mišiniu su kokosų aliejumi. Kepti orkaitėje 40 – 60 minučių. Po to pabarstyti granatų gabalėliais, skrudintomis kedrinėmis pinijomis ir patiekti su sezamų pasta.

 

4 žmonėms

100 g apie 82 kcal

Paruošimo laikas: apie 75 min

 

Veganiškas biskvitinis pyragas

 

Datulių pastai:

  • 10 datulių
  • 120 ml vandens
  • Šaukštas migdolų aliejaus (nebūtinai)

Tešlai:

  • 25 g avižinių miltų
  • Pusė datulių pastos
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Druskos pagal skonį

Karameliniam padažui:

  • Pusė datulių pastos
  • Šaukštelis klevų sirupo
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
 

Gaminimas

 

Elektriniu trintuvu sutrinti datules su vandeniu ir aliejumi. Paruošti tešlą: sumaišyti miltus, pastą, krakmolą, vanilės ekstraktą ir druską. Masė turi gautis lipni, tačiau pakankamai tvirta, kad būtų galima formuoti. Paruošti karamelinį padažą: sumaišyti pastą, sirupą ir cinamomą. Iš tešlos suformuoti rutuliukus ir pamirkyti padaže. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 170°, 15 – 20 minučių. Prieš patiekimą pabarstyti cinamonu.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 256 kcal

Paruošimo laikas: apie 40 min

Spausdinti