Sveikos mitybos pagrindai įskiepijami nuo vaikystės, todėl labai svarbu, kad jau ikimokyklinio amžiaus ugdymo įstaigose vaikai būtų maitinami tinkamai. Vaikų mityba mūsų šalies mokyklose ir darželiuose yra puikiai organizuota ir turi daug privalumų, tačiau vis dar yra trūkumų. Vieni iš jų – valgiaraščiuose dominuoja bulviniai, miltiniai ir riebios mėsos patiekalai, skiriasi tik patiekalų rūšys, o maisto produktų grupė išlieka ta pati. Daržovių, žalumynų, vaisių valgoma vidutiniškai dvigubai mažiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija. Patiekalai nėra šiuolaikiški, įvairūs, retai pilnaverčiai.

 

Danguole gasparaviciene

 

Siekiant pašalinti visus šiuos vaikų mitybos ugdymo įstaigose trūkumus, įgyvendinamas projektas „Sveikatai palankūs patiekalai vaikų valgiaraščiuose“. Vasario 10 d. vykusiame renginyje pristatytas rekomenduojamas valgiaraštis Lietuvos ugdymo įstaigoms bei siūlomi pokyčiai. Renginyje dalyvavo ir susirūpinimą vaikų mityba parodė valstybinių ir mokslo institucijų atstovai, studentai, virtuvių šefai, dietologai, maisto technologai, tėveliai, ugdymo įstaigų direktoriai ir maitinimo organizatoriai.

 

Pirmi žingsniai vaikų sveikatai palankaus maitinimo link

 

DSC_0311

 

Renginio metu Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Ieva Gudanavičienė pasidžiaugė VšĮ „Tikra mityba“ vykdoma iniciatyva „Sveikatai palankūs“ ir inicijuojamais pokyčiais vaikų maitinime. Pranešėja taip pat paminėjo, kad šiais metais planuojami vaikų maitinimo aprašo pokyčiai, rekomenduojamos paros normos bus sumažintos, vidutiniškai apie 200 kcal vienam vaikui per dieną, remiantis pasauline praktika ir nutukimo aktualijomis. Taip pat paminėjo, kad ugdymo įstaigų internetinėse svetainėse, nors vaikų maitinimo aprašo reikalavimas įsigaliojo nuo naujųjų metų, dažnu atveju, nėra skelbiami vaikų valgiaraščiai. Sveikatos apsaugos ministerija ruošia ne tik vegetarinių valgiaraščių sudarymo rekomendacinį aprašą, bet ir pritaikyto maitinimo alergiškiems vaikams rekomendacijas.

 

DSC_0315

 

 

Vaikų mitybos aktualijas pristatė Dr. dietologė R. Petereit, kuri pabrėžė sveikatai palankios mitybos svarbumą ypač mūsų mažiausiems. VšĮ Kauno kolegijos, Viešojo maitinimo katedros vedėja Nijolė Vasiliauskienė supažindino su patiekalų pateikimo idėjomis, kad būtų ne tik skanu, bet ir gražu.

 

DSC_0328

 

„Peržiūrėjome sukurtą valgiaraštį, vertiname – puikiai, turime tik keletą pastabų. Sveikatai palankaus valgiaraščio parengimas – pažangus nevyriausybinės organizacijos žingsnis, įgyvendinant Lietuvos, Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos sąjungos sveikatos politiką, skirtą  gyventojų, ypač vaikų, mitybai gerinti“, – džiaugiasi Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas.

 

DSC_0331

 

Anot VšĮ „Tikra mityba“ direktorės Danguolės Gasparavičienės, renginys pavyko, tai rodė gausus susirinkusių dalyvių skaičius, kurie atsakingi už vaikų maitinimą. Mokymų metu vyko sveikatai palankių patiekalų degustacijos. Pristatyti trys sveikatai palankūs patiekalai: grikių košė su morkomis, svogūnais, morkų tyre ir linų sėmenimis, sorų ir varškės paplotėliai, tausojančiu būdu gaminta vištienos file su riešutais ir žirnelių tyre.

 

Kuo šis valgiaraštis skiriasi?

 

DSC_0333

 

„Pagrindinis sudaryto valgiaraščio skirtumas, kad vaikų mityboje bus daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų, riebalų r., antioksidantų, skaidulinių ir kitų vertingų maistinių medžiagų. Vaikai valgys kiekvieno valgymo metu įvairias daržoves ar vaisius ir dienos racioną sudarys vidutiniškai apie 400 gramų šviežių daržovių ir vaisių ir dar kiekviena diena papildyta tausojančiu gamybos būdu pagamintomis daržovėmis. Patiekalai praturtinami vertingomis maistinėmis medžiagomis: linų sėmenimis, kviečių gemalais, džiovintais vaisiais, riešutais ir pan. Gėrimai – vanduo arba nesaldinta žolelių arbata. Iš penkių valgiaraščio dienų pietūs su tausojančiu mėsos patiekalu – dvi dienos, viena žuvies, likusios daržovių lazanija su varške ir ankštinių kultūrų patiekalas. Kruopos, duona tik viso grūdo, valgiaraštyje nerasite batonų, baltų miltų, riebių padažų. Sriubos daržovių ir grūdinių kultūrų, be mėsos. Tai pirmas žingsnis sveikatai palankesnio vaikų maitinimo link, lyginant su pavyzdiniais valgiaraščiais, kurie taikomi daugelyje Lietuvos ugdymo įstaigų“, sako sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

 

DSC_0344

 

„Džiaugiamės, kad patiekalus ruošė vieni garsiausių Lietuvos virtuvės šefų ir LRVVK asociacijos nariai: Darius Dabrovolskas ir Justinas Kapkovičius. Patiekalai labai skanūs, visi ragavo pasigardžiuodami, o jų pateikimo būdas priminė aukštos klasės restoranus. Ugdymo įstaigų atstovams renginio metu buvo suteikta ne tik žinių apie vaikų mitybos aktualijas ir perspektyvas ateityje, bet perteikta idėjos kaip paruošti ne tik skaniai, sveikatai palankiai, bet pateikti patraukliai, tarsi meno kūrinį“, teigia VšĮ „Tikra mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė.

 

DSC_0346

 

Renginio metu ruošta grikių košė nebuvo įprasta vaikų maitinime, daugelis dvejojo kaip vaikai gali valgyti su svogūnais ir morkomis, tačiau paragavę, teigė: „nesitikėjome, kad supjausčius svogūnus ir morkas smulkiais gabaliukais galima paruošti labai gardžią košę, kuri nebus įprasto darželiuose saldaus skonio”. Mitybos pagrindą turi sudaryti augalinės kilmės maistas, tuo tikslu varškės apkepas ruoštas su sorų kruopomis, kurios ne tik skanios, vertingos maistinėmis medžiagos, bet daugelio pamirštos ne tik mūsų virtuvėse, bet vaikų maitinime sutinkamos labai retai. O juk sveikos mitybos viena iš pagrindinių sąlygų – įvairumas. Renginio metu gaminta tausojančiu gamybos būdu vištienos krūtinėlė su riešutais ir grietinėlės padažu bei žaliųjų žirnelių tyre. Vaikų mityba besirūpinantys specialistai bei virtuvių šefai rekomenduoja riebią mėsą pakeisti liesa mėsa, todėl puikus pasirinkimas paukštiena. Labiausiai prieinama vaikų maitinimui – vištiena, ji ne tik lengvai ir greitai paruošiama, bet ir yra vienas iš geriausių visaverčių baltymų šaltinių.

 

Tolimesni žingsniai

 

DSC_0348

 

„Idėjos ir pasiūlymai sveikintini! Svarbiausias klausimas, kaip keisti nusistovėjusias normas ir šiuos pasiūlymus įgyvendinti praktiškai. Ikimokyklinio ugdymo įstaigose, o ypač valstybiniuose darželiuose turi būti organizuojami gamybos vedėjų, virėjų apmokymai, rengiamos sveikos mitybos pamokėlės vaikams ir jų tėveliams”, – teigia LRVVKA vykdomoji direktorė Jūratė Mikalkėnienė.

 

Raminta.Bogušienė

 

Iniciatyvos Sveikatai palankūs” organizatorės ir įgyvendintojos siekia, kad sveikatai palankūs valgiaraščiai būtų įdiegti vaikų maitinime ugdymo įstaigose. Ne tik vaikams kuriame vieningą sveikatai palankios mitybos ugdymo programą, bet organizuosime virtuvės personalo mokymus, kad patiekalai būtų ne tik pagaminami pagal technologines korteles, bet mokysime išsaugoti jų maistines savybes ir pateikti patiekalus kūrybiškai. Suteiksime žinių sveikatai palankios mitybos klausimais, išmokinsime maisto produktų ženklinimo etikečių skaitymo.

 

sveikos mitybos standarto zenklas

 

VšĮ „Tikra mityba“ tikslas – siekti sveikos mitybos žinių suvienodinimo namuose ir ugdymo įstaigose, partnerystės ir bendradarbiavimo tarp visų suinteresuotų šalių, lemiančių vaikų ir visos šeimos mitybą. Tai užtikrintų teisingą jaunosios kartos sąmoningumo ugdymą ir skatintų maisto pramonės ir viešojo maitinimo sektoriaus pokyčius sudarant valgiaraščius pagal sveikos mitybos principus. Svarbu auginti ne tik maitinimo organizatorių maisto gaminimo sąmoningumą, kad būtų laikomasi privalomųjų maisto saugos ir kokybės reikalavimų, bet ir ruošti sveikatai palankius patiekalus, siūlyti vaikams subalansuotus valgiaraščius. Dėkojame mūsų iniciatyvos partneriams: Sveikatos apsaugos ministerijai, LRVVK – Lietuvos restornų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Kauno kolegijai ir rėmėjams: Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynams, UAB „Rimi Lietuva“ ir UAB „Salpronė“.