Vasara – tai kur kas daugiau nei sodo ir daržo gėrybių metas. Šiltos dienos neleidžia pamiršti, kad kažkada jos baigsis ir ateis žiema. Vasaros skonį galima išsaugoti konservuotose salotose. Prieskonių ir daržovių aromatas sušildys kiekvieną kartą, atsukus stiklainio dangtelį. Be to, labai malonu namie visada turėti gamtos gėrybių, paruoštų su meile.

 

konservuotos salotos

Pomidorų ir paprikų mišrainė

 

  • 2 kg pomidorų
  • 1 kg paprikų
  • 1 kg svogūnų
  • Morka
  • 110 g acto
  • 200 ml augalinio aliejaus
  • 160 g cukraus
  • 2 šaukštai druskos

 

Gaminimas

 

Paprikas, pomidorus ir svogūną nuvalyti ir supjaustyti. Morkas smulkiai sutarkuoti. Visas daržoves sumaišyti dideliame puode (7 – 8 litrų talpos) ir palikti pastovėti 5 valandas. Tada įdėti druskos, cukraus, acto ir aliejaus. Mišinį pavirti ant vidutinės ugnies maždaug 30 minučių. Išvirusias mišrainę supilti į sterilizuotus stiklainius ir užsukti dangtelius. Patiekti atšaldytą.

 

100 g apie 108 kcal

Paruošimo laikas: 6 val.

4 litrai

 

Konservuoti baklažanai daržovių sultyse

 

  • 3 kg baklažanų
  • 3 kg pomidorų
  • 1 kg saldžiųjų paprikų
  • Aitrioji paprika
  • 2 česnakai
  • 100 g cukraus
  • 2,5 šaukšto druskos
  • 3 šaukštai 9 % procentų acto arba šaukštelis citrinų rūgšties
  • 120 ml augalinio aliejaus

 

Gaminimas

 

Pomidorus, česnaką, saldžiąsias ir aitriąją papriką sumalti, sudėti į keptuvę ir užvirti. Kai užvirs, sudėti žiedais supjaustytus baklažanus, druską, cukrų, actą arba citrinų rūgštį ir aliejų. Virti 20 minučių, retkarčiais pamaišant. Šiltas salotas supilti į sterilizuotus stiklainius, šiltai apvynioti rankšluosčiu ar audeklu ir palikti atvėsti. Patiekti atšaldytą.

 

100 g apie 47 kcal

Paruošimo laikas: 1 val.

4 – 5 litrai

 

Konservuotos grybų ir kopūstų salotos

 

  • 3 kg kelmučių
  • 3 kg kopūstų
  • 1 kg svogūnų
  • 6 morkų
  • 300 ml augalinio aliejaus
  • 200 g acto
  • 140 g cukraus
  • 100 g druskos
  • 3 lauro lapai
  • Maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kelmučius perrinkti, nuplauti ir virti vandenyje dvi valandas. Paskui nupilti vandenį. Kopūstą smulkiai supjaustyti, sumaišyti su 50 g druskos ir palikti 30 minučių pastovėti. Svogūną susmulkinti ir pakepinti aliejuje. Morkas sutarkuoti ir troškinti aliejuje, kol suminkštės. Tada sumaišyti kartu su grybais, kopūstais ir troškintomis morkomis, suberti likusią druską, cukrų, supilti actą. Įdėti prieskonių ir gerai išmaišyti. Troškinti ant vidutinės ugnies maždaug valandą. Karštą masę supilti į sterilizuotus stiklainius ir gerai užsukti.

 

100 g apie 64 kcal

Paruošimo laikas: 3 val.

4 – 5 litrai

 

Konservuotos kopūstų ir burokėlių salotos

 

  • 1 kg kopūstų
  • 1 kg burokėlių
  • 200 g svogūnų
  • 1 l vandens
  • 200 g cukraus
  • 200 ml acto
  • 120 g druskos

 

Gaminimas

 

Vandenyje išvirti nuvalytus burokėlius, kol suminkštės. Tada juos supjaustyti. Svogūnus supjaustyti žiedais ir susmulkinti kopūstą. Užvirti vandenį, įdėti cukraus, druskos, acto, daržoves ir kaitinti ant mažos ugnies 10 minučių. Tada masę supilti į sterilizuotus stiklainius, užsukti ir laikyti šiltoje bei tamsioje vietoje.

 

100 g apie 59 kcal

Paruošimo laikas: 2 val.

4 litrai

Spausdinti