Vasarą reikia mėgautis skirtingomis uogomis. Šviežiomis ir įvairiuose patiekaluose esančiuose. Juk jų sezonas toks trumpas! Tie keli mėnesiai praeis ir mes vėl svajosime apie naują uogų derlių. Todėl uogų patiekalais verta mėgautis vasarą per pusryčius, pietus, vakarienę ir ypatingomis progomis.

 

agrastai

5 priežastys, kodėl verta valgyti daugiau uogų:

 
  • Uogos padeda numesti svorio ir išlaikyti esamą. Ypač tokiomis savybėmis pasižymi mėlynės ir šilauogės. Lieknėti padeda uogose esantis antioksidantas antocianas.
  • Tai maistas smegenims. Daugiausiai smegenims naudingų medžiagų, polifenolių turi mėlynės ir braškės.
  • Tikriausiai visiems teko girdėti, kad mėlynės stiprina regėjimą. Tačiau tik nedaugelis žino, kad liuteino turi ir avietės. Liuteinas – tai natūralus karotenoidas, būtinas sveikoms akims regėjimo aštrumui.
  • Visos uogos turi daug antioksidantų, todėl stiprina imuninę sistemą. Naudingos medžiagos gali padėti išvengti lėtinių ligų, tarp jų ir vėžio. Teigiama, kad reguliarus uogų vartojimas mažina širdies ligų, diabeto, artrito ir kitų ligų riziką.
  • Uogos lėtina organizmo senėjimo procesus. Taigi būtų galima teigti, kad tie, kurie dažnai valgo uogas turi galimybę gyventi ilgiau.
 

Žali ledai su agrastais

 
  • 500 g agrastų
  • 150 g plaktos grietinėlės
  • 3 kiaušinių baltymai
  • 90 g cukraus
  • 45 g miltelinio cukraus
  • 30 ml vandens
  • Mėtų lapelių pagal skonį
 

Gaminimas

   

Agrastus su cukrumi sudėti į puodą su vandeniu. Uždengti dangčiu ir virti 10 – 15 minučių. Masę sugrūsti ir pertrinti per sietelį. Mėtas užpilti verdančiu vandeniu ir sutrinti. Sumaišyti su agrastų mase. Kiaušinių baltymus išplakti iki standžių putų ir sumaišyti su milteliniu cukrumi. Tada baltymus atsargiai sumaišyti su agrastų mase. Sudėti grietinėlę. Supilti į stiklainį ir padėti į šaldiklį. Kai ledai sustings, prieš vartojimą šiek tiek atšildyti kambario temperatūroje arba šaldytuve. Papuošti mėtų lapeliais.

 

100 g apie 140 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

5 – 6 porcijos

 

Mėlynių sriuba su leistiniais

 
  • 500 g mėlynių
  • 120 g miltų
  • 120 g cukraus
  • 60 ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai bulvių krakmolo
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Užvirti 1,5 l vandens, sudėti cukrų, mėlynes ir virti, kol uogos suminkštės. Įdėti krakmolo ir dar šiek tiek pavirus, palikti atvėsti. Iš miltų, kiaušinių, pieno ir druskos išminkyti tešlą. Tešlos kukulius leisti į verdantį, pasūdytą vandenį. Virti, kol leistiniai iškils į vandens paviršių. Į šaltą mėlynių sriubą sudėti leistinius.

 

100 g apie 135 kcal

Paruošimo laikas: 30 min

4 porcijos

 

Braškinis varškės desertas

 
  • 300 g braškių
  • 400 g varškės
  • 50 ml grietinėlės
  • 70 g cukraus
 

Gaminimas

 

Braškes sutrinti su cukrumi. Sudėti varškę, grietinėlę ir viską išplakti. Patiekti su šviežiomis braškėmis.

 

100 g apie 110 kcal

2 – 3 Paruošimo laikas: 15 min

porcijos

Spausdinti