Druska beveik visada gali „išgelbėti“ prėską maistą. Tačiau, jeigu druskos bus per daug, maistas gali tapti nevalgomu. Taip gali nutikti, kai ne iki galo perskaitomas receptas, kai maistas gaminamas išsiblaškius arba kai nuo barstant druską nukrenta druskinės dangtelis ir visas jos turinys subyra į sriubą ar troškinį. Sūrus skonis išryškėja, kai sumažėja padažo skystis, todėl per greitai įdėjus druskos, taip pat rizikuojama persūdyti. Laimei, nepriklausomai nuo to, kokia yra persūdymo priežastis, būdų, kaip pagerinti maisto skonį yra.

 

druska

Trumpi patarimai, ką daryti persūdžius maistą:

 

  • Pabandyti įpilti daugiau vandens. Pradėti pilti po nedaug, paragauti ir nustoti pilti, kol rezultatas bus patenkinamas.

 

  • Ilgai sūriame sultinyje mirkusią mėsą ar virtas daržoves, gerai nuskalauti po šaltu vandeniu.

 

  • Jeigu į sriubą ar troškinį įkrito druskinės dangtelis ir didžioji dalis joje esančios druskos, nemaišyti, kad druska neišsisklaidytų, ir pasistengti kuo greičiau išgriebti dangtelį ir druskos perteklių iš patiekalo, kol jis dar nespėjo ištirpti.

 

  • Įdėti krakmolo turinčių maisto produktų. Jeigu patiekalas yra per sūrus, jo skonį galima pagerinti įdėjus šiek tiek pjaustytų bulvių, ryžių ar net miltų. Tai padės sugerti sūrumą ir atkurti druskos balansą.

 

  • Įdėti pieno produktų. Jeigu dera prie kitų produktų patiekale, galima įdėti pieno produktų: jogurto, grietinės, grietinėlės ar tiesiog pieno.

 

  • Paskaninti cukrumi. Kartais persūdytas maistas tampa labiau valgomas, pabandžius jį pasaldinti. Sūrų skonį šiek tiek neutralizuoja cukrus, medus ar sirupas. Tačiau saldiklių nereikėtų padauginti!

 

  • Skiesti sultiniu, pomidorų pasta arba sultimis. Padidėjus patiekalo tūriui, sumažės sūrumas, nes druska tolygiau pasiskirstys.

 

  • Įpilti šiek tiek citrinos sulčių. Citrinos sulčių rūgštis gali padėti neutralizuoti patiekalo sūrumą. Gali tikti ir kitų vaisių sultys, kuriuose yra rūgštumo ir saldumo.

 

  • Patiekti su padažu. Persūdyto maisto skonį galima užmaskuoti įvairiais padažais. Pavyzdžiui, persūdyta vištienos krūtinėlė gali būti išgelbėta, patiekus ją su saldžiu arba švelniu padažu. Taip pat galima persūdytą maistą patiekti kartu su plakta grietinėle ar uogų padažu.

 

Trumpi patarimai, kaip niekada nepersūdyti maisto:

 

  • Niekada nematuoti druskos ar kitų prieskonių kiekio tiesiai virš puodo ar keptuvės, kuriame gaminamas maistas.

 

  • Patikrinti, ar gerai užsuktas druskinės dangtelis kiekvieną kartą prieš naudojimą.

 

  • Stebėti, kiek dedama ingredientų, kuriuose gali būti druskos. Pridėtinės druskos yra daugelyje konservuotų ir prekybos centruose parduodamų iš anksto paruoštų produktų, pusfabrikačių. Todėl, net jei recepte teigiama, kad reikia įdėti druskos, iš tikrųjų geriau šį etapą praleisti.

 

  • Druską berti baigiant ruošti maistą. Sūrus skonis sriubose ir kituose patiekaluose išryškėja, kai maistas gerai įkaista, todėl berti druskos nereikėtų skubėti.

 

  • Gaminant maistą – ragauti. Druskos ir prieskonių berti po labai mažai ir kiekvieną kartą paragauti. Tai padės išvengti persūdymo.

 

  • Tiesiog nustoti dėti druską. Gydytojai nuolat mus įspėja apie tai, kokį pavojų kelia druskos perteklius mityboje. Rekomenduojama mažinti druskos naudojimą, nes jos gaunama ir taip iš įvairiausių šaltinių. Pridėtinės druskos yra didžiojoje dalyje prekybos centrų maisto produktų. Ilgainiui skonio receptoriai prisitaiko prie ne tokio sūraus maisto, todėl druskos nebesinori. Mažiau druskos – geresnė sveikata ir mažiau nerimo, ką daryti persūdžius!