Vasara – gėrybių metas, kurių galima valgyti iki soties ir dar šiek tiek užsikonservuoti žiemai. Nemažai žmonių mano, kad konservuoti vaisius ir daržoves yra kažkas labai sudėtingo. Tiesa yra ta, kad, žinant elementarias taisykles, tai daryti nėra labai sunku ir neužtrunka tiek daug laiko, kaip daugelis galvoja.

 

konservavimas

Trumpi patarimai apie daržovių konservavimą:

 

  • Atkreipti dėmesį į konservuojamų produktų rūgštingumą. Stiklainiai su didelio rūgštingumo produktais (marinuotais agurkėliais ar morkomis) turi būti verdami atviroje vandens vonelėje, kad galėtų būti ilgai laikomi lentynoje. Daugelį nemarinuojamų daržovių reikia virti, naudojant slėgį ir slėginį prietaisą, skirtą įrankiams ir medžiagoms sterilizuoti – autoklavą.

 

  • Iš anksto pasiruošti ingredientus. Konservuoti bus daug paprasčiau, jei visi reikalingi ingredientai bus sudėti ant stalo, kad būtų po ranka.

 

  • Nekrauti konservuojamų gėrybių iki puodo krašto. Verdant uogienę, daugiau nereiškia geriau. Reikia atsižvelgti į tai, kad verdant uogienė putoja ir, jeigu jos bus per daug, pradės bėgti pro kraštus.

 

  • Išimti sėklas ir kauliukus iš vaisių ir uogų. Daugumai žmonių nepatinka uogienė su sėklomis. Todėl avietes, gervuoges ir net braškes siūloma visų pirma nukošti per marlę, kad neliktų sėklyčių.

 

  • Naudoti tik pačias šviežiausias uogas. Nerekomenduojama virti uogienės iš 3 dienas šaldytuve stovinčių uogų. Jeigu neturite laiko uogienių virimui, uogas galite tiesiog užšaldyti ir karto po to, kai parsinešite namo.

 

  • Prieš konservavimą stiklainius pakaitinti, kad jie būtų sterilūs ir juose gėrybės išliktų ilgiau nepakeitusios kvapo, konsistencijos ir skonio savybių.

 

  • Stiklainius su konservuotomis gėrybėmis reikia apversti ir palaikyti 2 – 3 valandas, apdengus rankšluosčiu. Tai padės išvengti „nušokančių“ dangtelių.

 

  • Nekrauti konservuojamų gėrybių iki pat stiklainių viršaus. Palikti bent pusę centimetro iki viršaus. Pripildžius stiklainius iki viršaus, jie gali sandariai neužsidaryti arba gali pradėti leisti vandenį.

 

  • Pašalinti burbuliukus. Konservuojant rekomenduojama patapšnoti stiklainį rankomis arba kokiu nors įrankiu, kad neliktų burbuliukų. Burbuliukai didina slėgį stiklainiuose, todėl jie gali sprogti arba tiesiog bus nesandarūs ir greičiau pages.

 

  • Konservuojant vaisius ir daržoves, vadovautis patikimais receptų šaltiniais. Jeigu šaltinis kelia abejonių, gali būti, kad kas nors nepavyks.

 

  • Ką tik pagamintus konservus rekomenduojama 5 minutes palikti vandenyje. Po to išimti ir padėti sausoje, vėsioje vietoje. Nepalikti ilgiau jų mirkti vandenyje.