Tempura yra japoniškos virtuvės patiekalas iš Agemono arba riebaluose virto maisto kategorijos, gaminamas iš žuvų, jūros gėrybių ir daržovių gabalėlių tešloje su salotomis ir padažais. Įdomu tai, kad tempuros receptą į Japoniją atvežė XVI amžiuje portugalų misionieriai jėzuitai, kurie tuo metu labai aktyviai veikė Nagasakio mieste. Kalbėta, kad Tokugavos dinastijos šiogūnas labai mėgo šį patiekalą. Tempuros pavadinimas kildinamas iš lotynų kalbos žodžio „Tempus“, reiškiančio laiką ir su kuriuo ispanų ir portugalų misionieriai siejo pasninko laikotarpį. Tomis dienomis katalikai raudoną mėsą keisdavo žuvimis ir daržovėmis, neretai apkeptomis tešloje. Japonai šį receptą šiek tiek pakeitė ir jis netrukus paplito visoje Tekančios Saulės šalyje. Norite ir jūs paragauti traškioje tešloje apkeptų gėrybių? Pabandykite patys pasigaminti namuose pagal šiuos receptus!

 

tempura

Traškioje tešloje apkeptos krevetės

 

  • 250 g didelių krevečių
  • 50 g kvietinių miltų
  • 75 g kukurūzų miltų
  • Vidutinio dydžio kiaušinis
  • 200 ml atšaldyto gazuoto vandens
  • Druskos pagal skonį
  • Saulėgrąžų aliejaus kepti
  • Saldaus aitriųjų paprikų padažo pagal skonį
  • Citrina

 

Gaminimas

 

Gerai įkaitinti aliejų keptuvėje. Kvietinius ir kukurūzų miltus sumaišyti su druska. Padaryti miltuose duobutę ir įmušti kiaušinį. Nuolat maišant tešlą pamažu supilti gazuotą vandenį, kol tešla taps skysta, bet šiek tiek su gumulėliais. Nuluptas krevetes su uodegomis apvolioti tešloje ir gruzdinti aliejuje 2 – 3 min., kol gražiai apskrus. Išgriebtas krevetes sudėti ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekti su saldžiu aitriųjų paprikų padažu ir citrinų skiltelėmis.

 

4 porcijos

100 g apie 164 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

 

Traškioje tešloje apkeptos daržovės

  • Didelė morka
  • Nedidelis brokolinis kopūstas
  • Baklažanas
  • Cukinija
  • Kalendrų puošti

Tempurai:

  • 1 l žemės riešutų aliejaus
  • 125 g miltų
  • 250 ml gazuoto vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Padažui:

  • 3 šaukštai sojų padažo
  • 3 šaukštai sauso chereso
  • Šaukštas cukraus
  • Šaukštelis sezamų sėklų
  • Šaukštas vasabių
  • 5 cm tarkuoto imbiero šaknies

 

Gaminimas

 

Aliejų įkaitinti iki 180°. Paruošti tempuros tešlą: 75 g miltų sumaišyti su gazuotu vandeniu. Paskaninti druska ir pipirais. Nuplautas, nusausintas ir supjaustytas daržoves sumaišyti su likusiais miltais. Miltų perteklių nupurtyti ir panardinti daržovių gabalėlius į tempurą. Gruzdinti aliejuje 2 – 3 min., po to nusausinti su popieriniu rankšluosčiu. Paruošti padažą: sumaišyti visus ingredientus, išskyrus vasabius. Patiekti su vasabiais ir papuošti šviežiomis kalendromis.

 

4 porcijos

100 g apie 262 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

 

Traškioje tešloje apkepti vaisių gabalėliai

 

  • 6 obuoliai
  • Ananasas
  • Kiaušinis
  • 200 g miltų
  • 200 ml šalto gazuoto vandens
  • Aliejaus kepti
  • Miltelinio cukraus puošti

 

Gaminimas

 

Nulupti obuolius, išimti sėklas ir supjaustyti. Ananasą nulupti ir taip pat supjaustyti. Paruošti tempuros tešlą: išplakti kiaušinius ir sumaišyti su atšaldytu vandeniu, po to pamažu maišant supilti miltus. Vaisių gabalėlius panardinti į tempurą ir kepti gerai įkaitintame aliejuje apie 20 sekundžių. Riebalų perteklių nusausinti popieriniais rankšluosčiais. Patiekti apibarstytus milteliniu cukrumi.

 

6 porcijos

100 g apie 242 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti