Kiekvienų metų ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį amerikiečiai jau beveik 400 metų mini Padėkos dieną. 1620 metais dėl tikėjimo persekiojami ir engiami anglų protestantai išsilaipino dabartinėje Masačiusetso valstijos teritorijoje. Nors čia jie galėjo turėti visišką religijos laisvę, jie vos nemirė nuo bado, šalčio ir kitų nelaimių. Jiems padėjo ir išmokė išgyventi vietiniai indėnai. Kitais metais buvo geras kukurūzų, moliūgų derlius, todėl anglai surengė puotą į kurią, norėdami atsidėkoti, pakvietė juos išgelbėjusius indėnus. Nuo tada tapo įprasta kasmet švęsti Padėkos dieną. Prie šventinio stalo susėda visi artimieji ir tradiciškai vaišinasi keptu kalakutu su spanguolių padažu bei moliūgų pyragu. Šiuos patiekalus rekomenduojame išbandyti ir jums!

 

Keptas kalakutas su apelsinais

 

Padėkos diena

  • Kalakutas (apie 5 kg)
  • 2 apelsinai
  • Česnakas
  • 100 g sviesto
  • 2 lauro lapai
  • Cinamono lazdelė
  • 120 g maltų kalendrų sėklų
  • 10 šaukštelių druskos
  • 120 g cukraus
  • 1 – 2 šaukšteliai maltų, juodųjų pipirų
 

Gaminimas

 

Druska ir cukrų ištirpinti litre verdančio vandens, įdėti cinamono lazdelę, kalendrų sėklų, lauro lapus, išmaišyti ir įpilti dar 3 – 3,5 l vandens. Šiame marinate palikti kalakutą vėsioje vietoje per naktį. Po to kalakutą nusausinti su popieriniu rankšluosčiu. Apelsinus perlieti verdančiu vandeniu ir supjaustyti ketvirčiais. Česnaką perpjauti pusiau. Apelsinus ir česnaką įkišti į kalakuto vidų. Suminkštintą sviestą sumaišyti su pipirais. Aptepti kalakutą šiuo sviesto mišiniu ir suvynioti į foliją. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220°, 40 minučių. Po to sumažinti karštį iki 180° ir toliau kepti 3 valandas. Jeigu kalakutas didesnis nei 5 kg, gali tekti kepti net iki 7 valandų! Baigiant kepti, atidaryti foliją ir patikrinti, ar mėsa iškepusi. Nuimti foliją, padidinti karštį iki 230° ir kepti, kol gražiai apskrus.

 

10 – 12 porcijos

100 g apie 169 kcal

Paruošimo laikas: apie 24 val.

 

Spanguolių padažas

 
  • 200 g cukraus
  • 250 ml vandens
  • 480 g šviežių arba šaldytų spanguolių
  • Maltų muskatų, kvapiųjų pipirų, cinamono, apelsinų žievelių pagal skonį
 

Gaminimas

 

Spanguoles nuplauti ir perrinkti. Cukrų supilti į verdantį vandenį ir kaitinti, kol ištirps. Sudėti spanguoles ir virti, kol pradės sproginėti. Tada sumažinti ugnį ir virti dar 10 minučių, kol ištiš dauguma uogų. Sumaišyti su prieskoniais ir kitais ingredientais, kuriuos naudojate. Spanguolių padažą galima pagardinti karijų riešutais, šilauogėmis. Atvėsinti iki kambario temperatūros ir padėti į šaldytuvą. Pastaba! Vėsdamas spanguolių padažas tirštėja!

 

6 – 8 porcijos

100 g apie 151 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Amerikietiškas moliūgų pyragas

 
  • 400 g miltų
  • 250 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 900 g moliūgo
  • 200 g cukraus
  • 200 ml 30 % grietinėlės
  • Malto cinamono pagal skonį
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Miltus išminkyti su sviestu, kad gautųsi tešlos trupiniai. Įdėti šiek tiek paplaktą kiaušinį ir išminkyti tešlą. Suformuoti rutulį, uždengti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą 30 – 50 minučių. Nuvalyti moliūgą, išimti sėklas. Minkštimą supjaustyti kubeliais. Sudėti į keptuvę, įpilti šiek tiek vandens ir kepti, kol išgaruos skystis ir suminkštės moliūgas. Sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Iškočioti tešlą, sudėti į riebalais išteptą kepimo formą, suformuoti tešlos kraštelius ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190°, apie 15 minučių. Moliūgų tyrę išplakti su likusiais kiaušiniais, grietinėle, prieskoniais ir druska. Supilti ant tešlos. Sumažinti ugnį iki 180° ir kepti toliau 50 – 55 minutes. Pyragą pjaustyti, kai atvės.

 

6 – 8 porcijos

100 g apie 167 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

Spausdinti