Ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje švenčiama padėkos diena (šįmet tai lapkričio 23-oji). Anksčiau padėkos dieną žmonės dėkodavo Dievui už derlių ir gėrybes. Pirmą kartą JAV, dabartinėje Masačiusetso valstijoje, surengė piligrimai ir pakvietė vietinius indėnus, kurie padėjo kovoti su maisto stygiumi, išmokė kovoti su gamtos stichijomis, auginti kukurūzus ir pan. Šiandien amerikiečiai per Padėkos dieną tradiciškai vaišinasi moliūgų pyragu, žaliomis šparaginėmis pupelėmis, bulvių koše ir įdarytu kalakutu. Kalakutiena naudinga tuo, kad yra liesesnė nei dauguma kitų mėsų, turi mažiau cholesterolio ir sočiųjų riebalų. Paukštienoje gausu aminorūgščių, vitaminų, mineralinių medžiagų, cinko, magnio, geležies, fosforo ir B grupės vitaminų.

 

kalakutas

Tikras amerikietiškas kalakutas

 
  • 5 kg kalakutas
  • 120 g cukraus
  • 10 g druskos
  • 4 – 4,5 l vandens
  • 100 g morkų
  • 200 g svogūnų
  • Cinamono lazdelė
  • Lauro lapas
  • 30 kalendrų sėklų
  • Šaukštelis maltų juodųjų pipirų
  • Apelsinas
  • 10 gvazdikėlių
  • Česnakas
  • 200 g pekaninių karijų
  • Malto cinamono pagal skonį
  • 100 g sviesto
  • 8 šaukštai klevų sirupo
 

Gaminimas

 

Cukrų ir druską suberti į 1 l verdančio vandens ir išmaišyti, kol ištirps. Įdėti kalendrų, cinamono, lauro lapą. Užpilti likusius 3 – 3,5 l šalto vandens ir sudėti smulkiai supjaustytus svogūnus ir morkas. Kalakutas turi būti visiškai panardintas į šį marinatą. Paukštiena bus sultinga, jeigu marinuosis 1 – 3 dienas 0 – +5° temperatūroje. Po to išimti kalakutą iš nusausinti su popieriniais rankšluosčiais. Gerai nuplautą apelsiną įmesti į verdantį vandenį 2 – 3 minutėms. Po to į apelsino žievelę susmaigstyti gvazdikėlius. Perpjaukite česnako skilteles ir sudėti kartu su apelsinu į kalakuto vidų. Užsiūti skylę arba užtvirtinti mediniais dantų krapštukais. Suminkštinti sviestą ir sumaišyti druska ir pipirais. Kepimo formą iškloti folija. Paukštį paguldyti ant nugaros ir ištepti krūtinėlę sviestu, šiek tiek patepti sviestu ir po oda. Suvynioti kalakutą į foliją ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 220°, 40 minučių. Tada sumažinti ugnį iki 180° ir palikti trims valandoms (6 – 7 kg sveriantis paukštis kepa 4 – 4,5 valandas, dar didesnis – iki 6 valandų). Kepimo viduryje dar kartą sudrėkinti kalakuto krūtinėlę sviestu. Sumaišyti kapotus pekaninių karijų riešutus su 4 šaukštais klevų sirupo, šiek tiek malto cinamono, druskos ir šaukštu vandens. Gautą mišinį sudėti ant kepimo popieriaus ir kepti kartu su kalakutu orkaitėje, įkaitintoje iki 220° 10 – 15 minučių. Įpilti dar 4 šaukštus klevų sirupo. Baigiant kepti, šiek tiek pradaryti foliją, padengti paukštieną riešutine mase, padidinti temperatūrą iki 230° ir kepti dar 30 minučių, kol susidarys plutelė. Aštriu, smailiu peiliu šiek tiek pabadyti odelę storiausioje vietoje – turi išsiskirti skaidrios sultys. Jeigu išsiskiria rausvo atspalvio sultys, kalakutieną kepti toliau folijoje, kol bus gerai iškepusi. Prieš patiekiant ant stalo kepta kalakutas turi dar pastovėti karštoje orkaitėje 20 minučių. Tik tada galima pjaustyti.

 

12 porcijų

100 g apie 118 kcal

Paruošimo laikas: apie dvi dienos

Spausdinti