Ar žinojote, kad gruodžio 15-ąją pasaulis švenčia tarptautinę arbatos dieną? Puiki proga užsiplikyti arbatos puodelį ir pasimėgauti šia akimirka. Skirtingos arbatos rūšys išsiskiria savo savybėmis, skoniu ir aromatu. Tikriausiai niekas nesiginčys, kad gerti arbatą yra labai sveika, nes ji padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažina nervinę įtampą, tonizuoja ir suteikia energijos dieną, padeda geriau išsimiegoti naktį. Ar dar reikia stebėtis, kodėl kinai ir japonai, kurių arbatos gėrimo ceremonijos garsėja visame pasaulyje, gyvena taip ilgai?

 

"arbatos puodelis"

Įdomu

 

  • Arbatos gimtine galima laikyti Tolimuosius Rytus, ypač Kiniją.

 

  • Legenda pasakoja, kad arbatą atrado antrasis Kinijos imperatorius Šenongas 2737 m. pr. Kr., kai į verdantį vandenį vėjas atpūtė ir įmetė porą arbatžolių lapelių. Kas žino, galbūt tai buvo ir tiesa? Jis paragavo gėrimo su arbatžolėmis ir buvo maloniai nustebintas…

 

  • Tikroji arbata skiriasi nuo žolelių arbatų. Arbata ruošiama iš kininio arbatmedžio lapelių, o žolelių arbatos – tai įvairių žolelių nuoviras arba užpilas.

 

  • Apskaičiuota, kad yra maždaug 1500 skirtingų arbatų rūšių ir jų gali būti dar daugiau. Sakyti, kad „einu išgerti arbatos“ yra netikslu, reikėtų nurodyti, kokios konkrečiai… Tačiau visos jos išgaunamos iš 6 pagrindinių rūšių: baltosios, geltonosios, ulongo, žaliosios, juodosios bei pakartotinai fermentuotų arbatžolių lapelių.

 

  • Pati populiariausia arbata yra juodoji. Ji sudaro 75 % visos pasaulyje parduodamos arbatos.

 

  • Arbata yra antras dažniausiai vartojimas gėrimas visame pasaulyje po vandens.

 

  • Arbatos degustavimas nėra paprastas užsiėmimas: reikia viską išmanyti apie skirtingus arbatžolių lapelius, atskirti užplikytų arbatų skonį ir kvapą ir pagal tai nuspręsti, ar arbata yra kokybiška, ar nelabai.

 

  • Iš kininio arbatmedžio (lot. Camelia sinensis) gaminamos visų rūšių arbatos.

 

  • Kasmet pagaminama apie 3 milijonus tonų šviežios arbatos visame pasaulyje.

 

  • Europoje žinoma kaip juodoji arbata, Kinijoje ir kai kuriuose kituose Azijos kraštuose vadinama raudonąja arbata.

 

  • Arbatos nėra vienodo skonio. Jų skonis daugiausiai priklauso nuo vandens temperatūros, skonio bei arbatos plikymo laiko. Remdamiesi tradicijomis kinai rekomenduoja arbatą ruošti iš švaraus upių ir ežerų vandens.

 

  • XVIII amžiaus viduryje arbata tapo vienu iš populiariausių D. Britanijos gėrimu. Iki šiol pasaulyje garsėja penktos valandos arbatėlė. Prie arbatos būdavo įprasta vaišintis mažais sumuštiniais, pyragaičiais, džemu ir ledais. Net šiandien britai per metus išgeria 200 milijonus puodelių arbatos per metus.

 

  • Afganistane ir Irane arbata laikoma nacionaliniu gėrimu.

 

  • Iki XIX amžiaus Sibire kieti arbatos blokai buvo naudojami kaip valiuta, atsiskaityti už darbą ir paslaugas.

 

  • Arbata tinka ne tik gerti. Ji gali padėti apsisaugoti nuo uodų įkandimų. Drėgnomis arbatžolėmis užtenka šiek tiek patrinti atviras kūno vietas, kad uodams žmogaus kvapas taptų nebetoks patrauklus.

 

  • Iš maždaug 500 g laisvų arbatžolių galima paruošti daugiau nei 200 puodelių aromatingo gėrimo.

 

  • Arbata – tai daugiau nei gėrimas. Ji padeda gyti žaizdoms, šalina nemalonius kvapus, valo paviršius, gali būti naudojama kaip trąšos ar mėsos marinatui ruošti.

 

  • Nors Tolimuosiuose Rytuose arbatą žmonės geria jau tūkstančius metų, tačiau Vakarų pasauliui ji pirmą kartą buvo pristatyti tik kiek anksčiau nei prieš 400 metų.

 

Karšta arbata „Londono rūkas“

 

  • 240 ml stiprios juodosios arbatos „Earl Grey“
  • 240 ml vandens
  • 45 g avižinių dribsnių
  • 1 – 2 šaukštai agavų sirupo arba kito saldiklio
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto

 

Gaminimas

 

Avižinius dribsnius užpilti vandeniu ir palikti 10 minučių, kad dribsniai išbrinktų ir suminkštėtų. Dribsnius sumalti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Po to nukošti, kad neliktų gumulėlių. Tada šią masę gerai sumaišyti su agavų sirupu ir vanilės ekstraktu. Jei norisi skystesnės masės, galima įpilti daugiau vandens. Į puodelius įpilti juodosios arbatos ir pagardinti avižų ir agavų sirupo pienu.

 

2 žmonėms

100 ml apie 44 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

 

Prieskoninė juodoji arbata

 

  • 4 pakeliai juodosios arbatos
  • 0,5 l pieno
  • 0,5 l vandens
  • 8 šaukšteliai cukraus
  • 2 cinamono lazdelės
  • Juodųjų pipirų, kardamono, gvazdikėlių, imbiero pagal skonį

 

Gaminimas

 

Pipirus, kardamonų ankštis, gvazdikėlius sudėti į plastikinį maišelį ir sutraiškyti. Tada šiuos prieskonius, cinamono lazdeles, imbiero griežinėlius, pieną ir vandenį užvirti. Nukelti nuo ugnies, sudėti arbatos pakelius, uždengti ir palikti, kad pritrauktų 10 minučių. nukošti ir supilti į puodelius. Į kiekvieną puodelį įdėti po 2 šaukštelius cukraus.

 

 

4 žmonėms

100 ml apie 52 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

Spausdinti