Su traškiais agurkais patiekalai būna gaivesni ir sultingesni. Be to, agurkai dažnai yra nepelnytai nuvertinami. Esą juose vien tik vanduo (iš tikrųjų agurkus sudaro apie 95 procentai vandens) ir šiek tiek skaidulų. Teisybė ta, kad agurkai yra turtingi skirtingų vitaminų ir mineralinių medžiagų, todėl jie yra labai naudingi sveikatai.

 

agurkai

Agurkai, ypač jų sultys, yra rekomenduojamos, sergant širdies ir kraujagyslių, kepenų, tulžies pūslės, virškinamojo trakto ligomis. Liaudies medicinoje naudojami ne tik agurkų vaisiai, bet ir lapai.

 

Norintiems numesti keletą kilogramų dažnai rekomenduojama laikyti agurkų dietos. Taip pat daržovė naudojama kaip odos priežiūros priemonė. Kas negirdėjo apie agurko griežinėlius, dedamus ant akių, kad sumažintų patinimą?

 

Agurkas – taip pat puikus skanių ir nesudėtingų patiekalų ingredientas.

 

Svogūnų ir agurkų salotos su lašiša

 
  • 300 g lašišos filė
  • 2 – 3 agurkai
  • Pusė svogūno
  • Šaukštas kaparių
  • Šaukštas medaus
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas baltojo vyno acto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Lašišos filė sudėti į kepimo indą, pabarstyti druska ir pipirais. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, kol žuvis taps gražios spalvos (8 – 10 minučių). Iškepusią lašišą susmulkinti šakute ir palikti atvėsti kambario temperatūroje. Kitame inde sumaišyti medų, aliejų ir actą. Paskaninti druska bei pipirais. Sudėti lašišos gabalėlius, supjaustytą svogūną, agurkus ir kaparius. Salotas sukratyti. Patiekti iškart arba laikyti šaldytuve iki 4 valandų.

 

100 g apie 179 kcal

Paruošimo laikas: 25 min

4 porcijos

 

Agurkų užkandis su avokadu

 
  • 2 agurkai
  • Avokadas
  • Pusė citrinos
  • 2 skiltelės česnako
  • 50 g fetos
  • 2 riekės juodos duonos
  • Šaukštas Vusterio padažo
  • Šaukštas augalinio aliejaus
  • Žalumynų (petražolių, krapų, kalendros) puošti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Duoną supjaustyti kubeliais. Pakepinti aliejuje su smulkintais česnakais. Nusausinti keptą duoną ant popierinio rankšluosčio. Tada duoną sumalti. Agurkus nulupti. Avokadą perpjauti pusiau, išimti kauliuką ir išskobti minkštimą. Sutrinti agurką, avokadą ir fetą. Paskaninti Vusterio padažu, druska ir pipirais. Masę sudėti į gilų serviravimo indą. Ant viršaus pabarstyti keptos duonos trupinių ir papuošti žalumynais.

 

100 g apie 185 kcal

Paruošimo laikas: 30 min

4 porcijos

 

Šviežių agurkų sriuba su skrebučiais

 
  • 3 – 4 agurkai
  • 100 g svogūnų laiškų
  • Krapų, petražolių pagal skonį
  • 30 g sūrio
  • 2 šaukštai lydyto sviesto
  • 3 riekės batono
  • 500 ml vandens arba sultinio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Nulupti agurkus ir smulkiai supjaustyti. Supjaustyti svogūnus, sumaišyti su agurkais ir troškinti svieste 20 – 30 minučių. Batono riekes padalinti į tris dalis ir apkepinti svieste iš abiejų pusių. Pabarstyti tarkuotu sūriu ir kepti orkaitėje, kol sūris išsilydys. Troškintas daržoves užpilti vandeniu ar sultiniu, sudėti šviežius, susmulkintus žalumynus. Paskaninti druska ir pipirais. Sriubą virti apie 10 minučių. Patiekti su skrebučiais ir krapais.

 

100 g apie 63 kcal

Paruošimo laikas: 50 min

4 porcijos

Spausdinti