Šį šeštadienį ypatinga kalėdinė „Gardu Gardu“ laidos virtuvė persikels į Gian Lucos Kulinarijos studiją: bus daug šurmulio, daug šventinės nuotaikos ir net netikėtų svečių. Visos laidos metu tvyros pakili šventinė nuotaika, o profesionaliems virtuvės šefams asistuos jų pačių atžalos.

 

20171128_003m (Small)

 

Charizmatiškasis Gian Luca nestokos geros nuotaikos ir jaukiai jausdamasis savoje virtuvėje pademonstruos, kaip iškepti Kalėdinę žąsį: kaip teisingai pašalinti nereikalingas dalis, kaip surišti paukštį, kad kepdamas išlaikytų tobulą formą, kokius prieskonius naudoti ir t.t. O garnyrui pasiūlys netradicines – apelsinų salotas. Tai turėtų paįvairinti įprastus lietuviškus stalus ir tikrai nenuvilti svečių. Tuo metu profesionalus konditerijos šefas Ali iškeps burnoje tirpstančius dviejų rūšių keksiukus ir pasiūlys dvi žavingas dekoravimo idėjas. O visą laidą vainikuos vedėjų šeimų atvykimas: vaikai dekoruos kepinius, na ir, žinoma, visi sės prie šventinio pietų stalo bei sveikins Švenčių proga visus žiūrovus.

 

20171128_021m (Small)

 

Be kokio prieskonio Ali neįsivaizduoja savo pietų stalo, kiek laiko reikia kepti žąsį, kokioje temperatūroje kepti keksiukus, kad jų paviršius būtų traškus ir daug kitų naudingų patarimų šio šeštadienio televizijos laidoje „Gardu Gardu“!

 

20171128_032m (Small)

 

Ką „Gardu Gardu“ studijoje gamins Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas?

 

Kalėdinė žąsis

su apelsinų salotomis

   
  • 1 žąsis
  • 1 didelis svogūnas
  • Šviežio rozmarino šakelės
  • Druska
  • Pipirai
  • 1 stiklinė balto vyno
  • 1 kg mažų bulvių
  • Bulvių prieskoniai
  • 1 česnako skiltelė
  • Rūkytas alyvuogių aliejus
 
  • 2–3 dideli apelsinai
  • Druska
  • Pipirai
  • 1 česnako sklitelė
  • Džiovintas raudonėlis
  • Alyvuogių aliejus
     

 

Išdorotą žąsį nuplauti, nudeginti plunksnų likučius, nupjauti riebalų perteklių ir uodegą. Į vidų įdėti per pusę perpjautą svogūną ir porą rozmarino šakelių. Tada gausiai ištepti ir gerai įtrinti žąsį druskos ir pipirų mišiniu. Paukštį surišti kulinarine virve ir prispausti jo galūnės prie kūno, kad kepdamas išlaikytų gražią formą. Į gilią skardą supilti vyną ir įmesti rozmarino šakelę. Ant skardos uždėti groteles ir ant jų padėti žąsį nugara į viršų. Paukštį uždengti maistine folija. Pašauti į iki 210°C įkaitintą orkaitę, pakepti 10–15 minučių ir sumažinti kaitrą iki 190°C. Kepti apie 2 valandas, priklausomai nuo žąsies dydžio (1 kg kepa 40 minučių). Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos ant grotelių sudėti prieskoniuose su česnaku ir aliejumi įtrintas bei per pusę perpjautas bulves. Patiekiant ant stalo bulves apšlakstyti rūkytu alyvuogių aliejumi.

Apelsinus nulupti peiliu ir nepalikti baltos odelės. Supjaustyti kubeliais. Atskirame indelyje sumaišyti aliejų, pipirus, druską, džiovintą raudonėlį ir išspaustą česnako skiltelę. Užpilti apelsinus ir išmaišyti. Patiekti su žąsimi ir keptomis bulvėmis. Skanaus!

 

Kalėdiniai keksiukai

 
  • 250 g kambario temperatūros sviesto
  • 250 g rudo cukraus
  • 1 g druskos
  • 250 g kambario temperatūros kiaušinių masės (arba 3 kiaušiniai)
  • 250 g miltų
  • 4 g kepimo miltelių
  • 50 g juodo šokolado
  • 1 valg. š. pistacijų pastos
 

Dekoravimui:

 
  • 200 g juodo šokolado
  • 50 g aliejaus
  • Liofilizuotų aviečių
 
  • 200 g balto šokolado
  • 50 g aliejaus
  • Smulkintų pistacijų riešutų

 

Sviestą išsukti su rudu cukrumi iki purios masės. Po truputį į ją pilti ir maišyti kambario temperatūros kiaušinių masę. Viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. Tada suberti miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Vėl viską gerai išmaišyti ir padalinti tešlą į dvi dalis. Į vieną dalį sudėti šokoladą, į kitą – pistacijų pastą. Formeles ištepti lydytu sviestu ir konditeriniu maišeliu paskirstyti į jas tešlą. Pašauti į iki 210°C įkaitintą orkaitę ir iš karto sumažinti kaitrą iki 180°C. Kepti apie 25 minutes.

Atskiruose induose ištirpinti juodą ir baltą šokoladus, sumaišyti su aliejumi. Iškeptus ir atvėsusius keksiukus panardinti iki pusės į glaistą ir apibarstyti liofilizuotų aviečių trupiniais bei smulkintomis pistacijomis. Džiaugsmas akims ir skonio receptoriams!