Moliūgas – be galo universali daržovė. Jį galima valgyti ne tik per Heloviną, bet ir visą sezoną! Iš jo pagaminti patiekalai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Šį kartą siūlome išmėginti 3 receptus: moliūgų pyragą su datulėmis, vaisinį plovą moliūgų puodeliuose ir sluoksniuotos tešlos pyragą su moliūgų, svogūno ir sūrio įdaru.

 

Šventinis moliūgų pyragas su datulėmis

 

"moliūgų pyragas"

  • 1 kg moliūgų
  • 15 – 20 datulių
  • 60 g grikių miltų
  • 2 šaukštai kokosų drožlių
  • 3 šaukštai kakavos miltelių
  • 1 – 2 šaukštai klevų sirupo arba medaus
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Moliūgo minkštimą supjaustyti kubeliais ir virti vandenyje, kol suminkštės (15 – 20 minučių). Tada virtą moliūgą sutrinti su datulėmis elektriniu trintuvu. Sumaišyti grikių miltus, kakavos miltelius ir truputį druskos. Sudėti moliūgų ir datulių masę, sirupą arba medų, kokosų drožles ir viską gerai išmaišyti. Tešlą supilti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 20 minučių. Išimti iš orkaitės ir, kai šiek tiek atvės, iš formos. Pyragą galima pabarstyti kokosų drožlėmis, kakavos milteliais, maltomis apelsinų žievelėmis arba net aplieti medumi (sirupu).

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 77 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

 

Vaisinis plovas moliūgų puodeliuose

 
  • 400 – 500 g moliūgas
  • 6 šaukštai ryžių
  • Šaukštas medaus
  • 10 – 15 džiovintų abrikosų
  • 2 šaukštai razinų
  • 1,5 šaukšto malto cinamono
  • 100 ml 33 % grietinėlės
 

Gaminimas

 

Nupjauti moliūgo viršūnėlę ir atsargiai išimti sėklas. Šiek tiek išpjauti minkštimo, kad moliūgo puodelio sienelės būtų plonesnės. Ryžius išmirkyti karštame vandenyje 10 minučių. Moliūgo minkštimą supjaustyti ir sumaišyti su razinomis, smulkintais džiovintais abrikosais. Įdėti medaus pagal skonį. Nupilti ryžių vandenį ir supilti ryžius prie vaisių. Viską išmaišyti. Tada šia mase prikimšti moliūgą. Nepripildyti iki pat viršaus, nes verdant įdaro tūris padidės. Ant viršaus užpilti grietinėlės. Uždengti moliūgą viršūnėle, suvynioti į foliją ir kepti, orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 2 valandas. 15 minučių iki kepimo pabaigą, nuimti foliją, kad moliūgas įgautų gražią rusvai auksinę spalvą.

 

4 žmonėms

100 g apie 134 kcal

Paruošimo laikas: 2 val. 45 min

 

Nesaldus sluoksniuotos tešlos moliūgų pyragas su svogūnais ir sūriu

 
  • 2 lakštai sluoksniuotos bemielės tešlos
  • 300 g moliūgo
  • 150 g sūrio
  • Svogūnas
  • Kiaušinio trynys
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

   

Moliūgo minkštimą plonai supjaustyti ir apšlakstyti 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Tada iš abiejų pusių apkepinti orkaitėje skardoje arba ant grotelių, kad būtų beveik iškepę. Svogūną nulupti ir supjaustyti pusžiedžiais. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūnus. Sūrį sutarkuoti. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi. Tešlą iš anksto atitirpinti ir patiesti vieną išvyniotą sluoksnį. Ant jos dėti moliūgų, svogūnų, pabarstyti tarkuotu sūriu. Tada užkloti kitu, šiek tiek didesniu tešlos lakštu ir užspausti kraštus. Kiaušinio trynį paplakti su druska ir aptepti tešlą. Viršų keliose vietoje įpjauti įstrižai. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 30 minučių.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 345 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

Spausdinti