Kisielius – tai gaivusis, saldus ir tirštokas gėrimas, dažniausiai gaminamas iš vaisių ir uogų bei krakmolo. Ko gero, be šio desertinio gėrimo sunku įsivaizduoti tradicinį šv. Kalėdų vaišių stalą. Žiemą mėgstamiausias – vitaminais praturtintas spanguolių kisielius, tačiau jų būna kur kas įvairesnių.

 

Pieniškas avižų kisielius

 

  • 100 g avižų dribsnių
  • 500 ml pieno
  • Šaukštas bulvių krakmolo
  • 2 šaukštai cukraus
  • Druskos, malto cinamono pagal skonį

Gaminimas

 

Dribsnius išmirkyti piene. Kai išbrinks, avižų dribsnius nukošti per sietelį, įdėti krakmolo, druskos ir virti kisielių, dažnai pamaišant. Neužvirinti. Baigiant virti įdėti cukraus. Ant viršaus pabarstyti cinamono.

 

100 g apie 127 kcal

 

Džiovintų abrikosų kisielius

 

  • 100 g džiovintų abrikosų
  • 75 g cukraus
  • Šaukštas bulvių krakmolo
  • 1 l vandens
  • Citrinų rūgšties pagal skonį

Gaminimas

 

Džiovintus abrikosus nuplauti ir virti vandenyje (850 ml), kol suminkštės. Nukošti abrikosus per sietelį ir vėl sudėti į nuovirą. Įdėti cukraus, citrinų rūgšties ir gerokai pavirti, tačiau neužvirinti. Nuolat maišant, į kisielių supilti vandenyje tirpintą krakmolą.

 

100 g apie 57 kcal

 

Greipfrutų kisielius su vanile

 

  • 350 g greipfrutų minkštimo
  • Šaukštas kukurūzų krakmolo
  • 60 ml vandens
  • Pusė vanilės ankšties ar pora lašų vanilės ekstrakto
  • 45 ml medaus
  • Maltos kalendros pagal skonį

Gaminimas

 

Greipfrutą nulupti. Nulupti plėvelę, skiriančią vaisiaus skilteles. Užpilti vandeniu ir ištrinti iki vientisos masės. Vanilės ankštį perpjauti išilgai, nugramdyti sėklas ir įmesti į greipfrutų masę. Įdėti kalendros, medaus ir gerokai pavirti, tačiau neužvirinti. Nuolat maišant, į kisielių supilti vandenyje tirpintą krakmolą.

 

100 g apie 79 kcal

Spausdinti