Tinkama mityba – ilgo, sveiko ir laimingo gyvenimo pagrindas. Kaip nesuklysti ir valgyti tai, kas labiausiai tinka organizmui? Ženklų, išduodančių, kurie maisto produktai sukurti jums, yra daug. Apie dietos ypatybes sufleruoja lytis, amžius, kūno linijos, netgi Zodiako ženklas.

 

mityba

5 produktai JAM ir JAI

 

JAM

 

  • Austrės. Užtenka kelių austrių per dieną, kad organizmas gautų reikiamą paros cinko normą. Šis mikroelementas būtinas visoms organizmo ląstelėms. Stipriosios lyties atstovai, kurie valgo austres, rečiau serga prostatos vėžiu. Be to, jos gerina spermos kokybę ir seksualinį pajėgumą.

 

  • Vištiena –puikus baltymų šaltinis, kuris būtinas sportuojantiems stipriosios lyties atstovams, trokštantiems turėti stiprius raumenis.

 

  • Pomidorai naudingi dėl juose esančio likopeno. Valgant šias daržoves bent 10 kartų per savaitę rizika susirgti prostatos vėžiu sumažėja 34 %. Taip pat likopenas mažina tikimybę susirgti širdies ligomis.

 

  • Kopūstuose gausu ląstelienos, gerinančios virškinimą. Juose esančios medžiagos padeda skaidyti riebalus, lengviau atsikratyti antsvorio arba nepriaugti nereikalingų kilogramų.

 

  • Bananai –puikus energijos šaltinis, užtikrinantis, kad stipriosios lyties atstovai niekada nepritrūks jėgų. Šiuose vaisiuose esantis kalis naudingas nervų sistemai, širdžiai, be to, gerina protinę veiklą. Įrodyta, kad reguliariai vartojant bananus, sumažėja infarkto rizika.

 

JAI

 

  • Spanguolėse esantys proantocianidai saugo nuo įvairių infekcijų, ypač lytinių takų. Įrodyta, kad spanguolių ekstraktas naudingas kovojant su krūtų vėžiu. Be to, šiose uogose esančios medžiagos stiprina imunitetą ir padeda ilgiau išsaugoti lygią bei skaisčią odą.

 

  • Raudonoje mėsoje gausugeležies, kuri itin svarbi vaisingo amžiaus moterims, nes dėl menstruacijų jos kas mėnesį netenka nemažai šio mikroelemento. Per dieną dailiosios lyties atstovės turėtų suvartoti apie 15 mg geležies. Paauglystėje, nėštumo ir žindymo laikotarpiu šio mikroelemento reikia dar daugiau.

 

  • Riebioje žuvyje apstu omega-3 riebalų rūgščių, fosforo, seleno. Šios medžiagos būtinos norint ilgiau išsaugoti jaunystę. Riebi žuvis teigiamai veikia odą, neleidžia greitai raukšlėms atsirasti, ją drėkina. Taip pat leidžia puikuotis stipriais, žvilgančiais plaukais ir tvirtais nagais. Žuvyje esančios naudingos medžiagos pakelia nuotaiką ir gerina protinę veiklą.

 

  • Avokaduose gausu kalio, vitaminų A, S, D, B grupės vitaminų, kurie stiprina nagus, plaukus, padeda išsaugoti skaisčią odą. Įrodyta, kad avokadai mažina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, degina kalorijas.

 

  • Pupeles į valgiaraštį privalo įtraukti moterys, kurias vargina priešmenstruacinio sindromo simptomai. Jose gausu magnio, kuris mažina skysčių kaupimąsi organizme. Be to, šis mikroelementas teigiamai veikia nervų sistemą, mažina nuotaikų kaitą ir dirglumą.

 

Maitinimasis pagal amžių

 

20–30 m. Pažintys su naujais žmonėmis, studijos, pirmas darbas, partnerio paieškos, šeimos kūrimas… Šiame gyvenimo laikotarpyje gausu įvykių, neretai keliančių stresą ir reikalaujančių daug jėgų. Per šį laikotarpį svarbu atsispirti nesveikiems užkandžiams ir greitajam maistui. Įrodyta, kad jaunimas tokių produktų suvartoja 25 % daugiau nei vyresnio amžiaus žmonės. Tam įtaką daro greitas gyvenimo tempas. Todėl patariama valgyti maistą, kuriame gausu baltymų, pavyzdžiui, paukštieną, žuvį, kiaušinius, pupeles, neriebius pieno produktus ir kt. Baltymai – pagrindinė organizmo statybinė medžiaga, dalyvaujanti daugelyje gyvybinių procesų. Taip pat svarbu gauti kalio, būtino raumenims ir širdžiai. Dauguma jaunų žmonių suvartoja tik apie 50 % reikiamos kalio paros normos. Todėl patariama daugiau valgyti bananų, brokolinių kopūstų, špinatų, pupelių, grybų, džiovintų abrikosų. Galų gale itin svarbu gauti užtektinai omega-3 riebalų rūgščių. Puikus jų šaltinis – riebi žuvis, riešutai, augaliniai aliejai. Ši medžiaga pakelia laimės hormono serotonino lygį organizme, todėl padeda jaustis laimingiems, žvaliems ir veikliems.

 

30–40 m. Laiko sau vis mažiau ir mažiau! Ūgtelėję vaikai, karjeros aukštumų siekimas ir kt. Organizmas vis dar energingas ir kupinas jėgų, tačiau norint jas atgauti reikia daugiau poilsio nei ankstyvoje jaunystėje. Būtina daugiau dėmesio skirti mitybai, nes „nuodėmės“, kurias darėte būdami 20 m., dabar dar labiau kenkia sveikatai. Itin svarbu atsižvelgti į tai, ar neturite antsvorio. Daugumai tokio amžiaus sulaukusių asmenų derėtų atsikartyti bent 10 % savo kūno svorio. Patariama daugiau vartoti produktų, kuriuose gausu folio rūgšties, pavyzdžiui, avinžirnių, smidrų, špinatų, brokolinių kopūstų, avokadų, apelsinų sulčių, grūdinių produktų. Ši medžiaga padeda ląstelėms atsinaujinti, todėl asmenys išlieka ilgiau jauni. Folio rūgštis itin svarbi nėščioms moterims, nes yra būtina vaisiaus augimui ir vystymuisi. Taip pat labai svarbūs fitonutrientai, saugantys organizmą nuo žalingo aplinkos poveikio ir lėtinantys senėjimo procesus. Jie gerina širdies ir kraujotakos sistemos veiklą, užkerta kelią DNR pokyčiams, be to, mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis. Fitonutrientų gausu juodajame šokolade, kavoje, žaliojoje arbatoje, riešutuose. Labai svarbi geležis, ypač dailiosios lyties atstovėms. Esant jos stygiui, žmogui trūksta energijos, sunku susikaupti, kamuoja nervingumas. Todėl būtina valgyti daugiau austrių, neriebios jautienos, paukštienos, sojų produktų, grūdų, moliūgų sėklų.

 

40–50 m. Puikus metas, kai galima rasti daugiau laiko sau. Vaikai užauginti ar bent jau gana savarankiški, namai įrengti, karjera padaryta, todėl lieka tik ją išsaugoti. Sveikata gera, tačiau pats metas pradėti ja tinkamai rūpintis, jeigu to nepadarėte anksčiau. Šiuo gyvenimo laikotarpiu itin svarbu gauti daug kalcio, ypač dailiosios lyties atstovėms, išgyvenančioms menopauzę. Šio mikroelemento reikia ir vyrams. Vyresniame amžiuje organizmas išskiria mažiau skrandžio sulčių, dėl to prasčiau virškinamas maistas, blogiau įsisavinamos jame esančios naudingos medžiagos. Todėl patartina valgyti daugiau natūralių produktų, kuriuose gausu kalcio, pavyzdžiui, migdolų, kopūstų, figų, sojų produktų, morkų, pupelių, avižinių dribsnių, sezamų sėklų. Ne mažiau svarbus vitaminas D, kuris padeda įsisavinti kalcį, stiprina imuninę sistemą, be to, yra būtinas tvirtiems kaulams ir dantims. Šio vitamino gausu pieno produktuose, riebioje žuvyje, kiaušinių tryniuose. Organizmui būtinos ir skaidulos. Juk medžiagų apykaita nėra tokia greita kaip jaunystėje, todėl jai reikia paskatinimo. Jų gausu vaisiuose, daržovėse, grūdiniuose produktuose.

 

Per 50 m. Nors visas laikas priklauso tik jums, pamažu ryškėti pradedančios sveikatos problemos trukdo juo džiaugtis. Šiuo metu itin svarbi sveika mityba. Tik nuo jūsų priklausys, ar būsite sukumpę senukai, ar jaunatviškos, veiklios ir brandžios asmenybės. Šiuo gyvenimo laikotarpiu būtina atsisakyti riebių produktų, ypač tų, kuriuose gausu cholesterolio, pavyzdžiui, riebių kepsnių, kaloringų padažų ir kt. Taip pat derėtų rinktis lengvai virškinamus maisto produktus, valgyti kuo daugiau vaisių ir daržovių. Maistas privalo būti kuo įvairesnis, kad organizmas nepritrūktų maistinių medžiagų, o imunitetas išliktų stiprus. Vienas sveikiausių produktų – pupelės, kuriose esantis kalis palaiko normalų kraujospūdį, gerina širdies ir kraujotakos sistemos veiklą. Tai neįprastai svarbu, nes 60 m. ribą perkopę žmonės apie 55 % dažniau patiria infarktą. Moterims naudinga valgyti sojų produktus, kuriuose gausu fitoestrogenų – medžiagos, veikiančios panašiai kaip moteriški lytiniai hormonai, t. y. lėtina senėjimo procesus bei stiprina organizmą.

 

… pagal figūros tipą

 

Išskiriami trys figūros tipai: aitrioji paprika, kriaušė ir obuolys. Kiekvienos figūros savininkai atrodo skirtingai, todėl jiems rekomenduojama valgyti nevienodus maisto produktus.

 

Aitriosios paprikos figūros savininkų kūnas primena vieną tiesią liniją, todėl riebalai vienodai kaupiasi visose kūno dalyse. Šiems žmonėms patariama valgyti daugiau produktų, kuriuose gausu organizmui naudingų riebalų, pavyzdžiui, riebios žuvies, augalinių aliejų, riešutų, sėklų, įvairių vaisių ir daržovių.

 

Meniu pavyzdys

 

Pusryčiams:

 

 

  • Kiaušinienė, kuriai pagaminti reikia 2 kiaušinių, kelių smulkintų pievagrybių, saldžiosios paprikos ir alyvuogių aliejaus kepti.
  • 2 griežinėliai kalakutienos kumpio
  • Riekelė viso grūdo duonos

 

Priešpiečiams:

 

  • Saujelė riešutų ir razinų mišinio

 

Pietums:

 

  • Pupelių sriuba su daržovėmis
  • Špinatų salotos, kurioms pagaminti reikia 200 g špinatų, 100 g mėgstamų grybų, 30 g kietojo sūrio, šaukštelis alyvuogių aliejaus, žiupsnelis druskos ir maltų juodųjų pipirų.

 

Pavakariams:

 

  • 100 g avižinių dribsnių ir džiovintų vaisių mišinio, užpilto 200 ml pieno.

 

Vakarienei:

 

  • 150 g orkaitėje keptos lašišos, gardintos šaukšteliu medaus, alyvuogių aliejaus ir žiupsneliu mėgstamų natūralių prieskonių.
  • 100 g virtų rudųjų ryžių
  • 6 virti smidrai

 

Kriaušės figūrossavininkųplačiausia kūno vieta – klubai. Riebalai dažniausiai kaupiasi ant sėdmenų ir šlaunų. Norint pagražinti kūno linijas, būtina atsisakyti riebaus maisto. Naudinga valgyti produktus, kuriuose apstu baltymų ir angliavandenių, pavyzdžiui, liesą paukštieną, žuvį, vaisius ir daržoves.

 

Meniu pavyzdys

 

Pusryčiams:

 

 

  • 100 g virtų avižinių dribsnių, pagardintų bananu ir šaukšteliu medaus.
  • 200 ml apelsinų sulčių

 

Priešpiečiams:

 

  • 2 grūdų trapučiai
  • Riekelė mocarelos sūrio

 

Pietums:

 

  • 150 g ant grotelių keptos jautienos
  • Morkų ir obuolių salotos, kurioms pagaminti reikia 2 morkų, 2 obuolių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus ir žiupsnelio druskos.
  • Riekelė viso grūdo duonos

 

 

Pavakariams:

 

  • 150 g natūralaus jogurto
  • Obuolys

Vakarienei:

 

  • 100 g garuose virtos vištos krūtinėlės
  • 100 g virtų ankštinių pupelių
  • Pomidoras arba agurkas

 

Obuolio figūros savininkųplačiausia kūno vieta – liemuo, ant kurio dažniausiai kaupiasi riebalai. Reikėtų mažinti angliavandenių kiekį, saikingai vartoti riebalus ir valgyti daugiau maisto, kuriame gausu baltymų.

 

Meniu pavyzdys

 

Pusryčiams:

 

 

  • Virtas kiaušinis
  • 150 g špinatų, pagardintų 50 g mocarelos sūrio ir šaukšteliu alyvuogių aliejaus.
  • Riekelė viso grūdo duonos

Priešpiečiams:

 

  • Obuolys

Pietums:

 

  • 200 g mėgstamų salotų, sumaišytų su smulkintu pomidoru, raudonuoju svogūnu, saujele alyvuogių ir šaukšteliu alyvuogių aliejaus.
  • 150 g garuose virtos vištienos krūtinėlės
  • 4 grūdų trapučiai

Pavakariams:

 

 

  • Kriaušė
  • 50 g varškės sūrio

Vakarienei:

 

  • 150 g ant grotelių keptos žuvies
  • 2 virtos bulvės
  • 150 g garuose troškintų brokolinių kopūstų

Ką siūlo kraujo grupės?

 

Kraujo grupė Rekomenduojami maisto produktai Nerekomenduojami arba mažais kiekiais rekomenduojami vartoti maisto produktai
I
  • Neriebi raudona mėsa (jautiena, veršiena, ėriena, elniena, kepenys ir širdis), šaltųjų vandenų žuvys (lašišos, upėtakiai, silkės, skumbrės, jūrinės lydekos, menkės ir kt.), lapinės daržovės, krienai, raudonos paprikos, svogūnai, česnakai, porai, vaisiai, uogos, ypač figos ir slyvos.
  • Riebi mėsa (kiauliena, žąsiena), moliuskai, ikrai, aštuonkojai, pienas ir jo produktai, išskyrus varškę, fetą bei sviestą, kiaušiniai,
  • grūdiniai produktai, pavyzdžiui, ryžiai, grikiai, sorų kruopos, miežiai, ankštinės daržovės, bulvės, baklažanai.
 

  • Riebi mėsa (kiauliena, žąsiena), moliuskai, ikrai, aštuonkojai, pienas ir jo produktai, išskyrus varškę, fetą bei sviestą, kiaušiniai,

grūdiniai produktai, pavyzdžiui, ryžiai, grikiai, sorų kruopos, miežiai, ankštinės daržovės, bulvės, baklažanai.

II
  • Grūdiniai produktai, išskyrus manų kruopas, kiaušiniai, įvairios daržovės, ypač ankštinės, moliūgai, morkos, ropės, kopūstai, špinatai, porai, česnakai, įvairūs vaisiai, ypač citrusiniai, abrikosai, kriaušės, vyšnios, vynuogės, gervuogės, ananasai. Mažiau vartoti derėtų bulvių, žalių paprikų, pomidorų ir raudongūžių kopūstų.

 

  • Mėsa (nebent mažais kiekiais vištiena arba kalakutiena), jūrų gėrybės ir žuvis. Visiškai netinka ešeriai, silkės, ikrai, omarai, vėžiai, kalmarai, austrės, krabai, pieno produktai, išskyrus varškę, jogurtą, kefyrą, ožkų pieną ir jo produktus.
 

  • Mėsa (nebent mažais kiekiais vištiena arba kalakutiena), jūrų gėrybės ir žuvis. Visiškai netinka ešeriai, silkės, ikrai, omarai, vėžiai, kalmarai, austrės, krabai, pieno produktai, išskyrus varškę, jogurtą, kefyrą, ožkų pieną ir jo produktus.

 

 

III
  • Jūrų gėrybės, menkės, karšiai, ešeriai, sardinės, plekšnės, lašišos, skumbrės, eršketai, pienas ir jo produktai, išskyrus ledus, kiaušiniai, daržovės, vaisiai, išskyrus avokadus ir granatus. Derėtų vengti tik ankštinių daržovių, o ridikėlius, pomidorus ir moliūgus valgyti saikingai.
  • Mėsa, ypač raudona. Mažais kiekiais vertėtų valgyti triušieną, elnieną ir ėrieną.
  • Tinka grūdiniai produktai, išskyrus ryžius, sorų kruopas ir avižas.
 

  • Mėsa, ypač raudona. Mažais kiekiais vertėtų valgyti triušieną, elnieną ir ėrieną.

Tinka grūdiniai produktai, išskyrus ryžius, sorų kruopas ir avižas.

IV
  • Jūrų gėrybės, žuvis, išskyrus plekšnes, ančiuvius, vėžius, omarus, austres, krabus, pieno produktai, išskyrus ledus, fermentinį sūrį, kiaušiniai, grūdiniai produktai, išskyrus kviečius,
  • daržovės, išskyrus ridikėlius ir žalias paprikas, vaisiai bei uogos, ypač vyšnios, agrastai, ananasai, kiviai ir greipfrutai. Bananus, avokadus ir apelsinus valgyti tik mažais kiekiais.
  • Vištiena, kitą mėsą valgyti tik mažais kiekiais. Labiausiai tinka ėriena, triušiena ir kalakutiena.
 Vištiena, kitą mėsą valgyti tik mažais kiekiais. Labiausiai tinka ėriena, triušiena ir kalakutiena. 

 

Ką pataria žvaigždės

 

Norint atrodyti gražiai ir jaustis gerai, renkantis maisto produktus, patartina atsižvelgti į savo Zodiako ženklą.

 

Avinai nuolatos kur nors skuba, todėl dažnai praleidžia pagrindinius valgymus ir paskubomis užkandžiauja. Dažnai renkasi nesveikus užkandžius, pavyzdžiui, saldumynus, greitąjį maistą, energinius gėrimus. Verčiau juos pakeisti vaisiais ir riešutais. Pastaruosius galite visada nešiotis su savimi, kad galėtumėte numalšinti alkį. Taip pat šio Zodiako ženklo atstovams patariama valgyti daugiau produktų, kuriuose gausu baltymų, pavyzdžiui, vištieną, kalakutieną, žuvį, pieno produktus ir kt., kad nepritrūktų jėgų.

 

Jaučiai – nepataisomi smaližiai, mėgstantys sočiai pavalgyti. Jiems būtina išmokti rasti alternatyvas riebiam ir kaloringam maistui. Pavyzdžiui, užuot valgius riebius grietininius ledus, geriau rinktis vaisių šerbetą, riebaluose išmirkusį kepsnį keisti garuose troškinta kalakutiena, torto gabalėlį – griežinėliu ananaso, majonezo padažą – citrinų sultimis. Naudinga išmokti skaičiuoti kalorijas ir atidžiai sekti, kad neviršytumėte rekomenduojamos paros normos.

 

Dvyniai mažai skiria dėmesio tam, ką deda į burną. Nesveikus užkandžius reikia keisti sveikais, vitaminų kupinais natūraliais produktais. Šio ženklo atstovams itin naudingos spanguolės, morkos, citrusiniai vaisiai. Apskritai jiems labai tinka vegetariška mityba, padedanti jaustis energingiems ir lengviems. Svarbu vengti kofeino.

 

Vėžiai mėgsta naminį maistą, tačiau reikia normuoti porcijas, kurios dažnai būna per didelės. Taip pat būtina vengti pieno produktų, nes jie šio ženklo atstovams kelia virškinimo problemų. Jeigu labai mėgstate pieną, verčiau rinktis ožkų, o dar geriau – sojų. Norint nuraminti sudirgusį virškinimo traktą, naudinga gerti arbatą su imbieru. Be to, labai naudingi brokoliniai ir baltagūžiai kopūstai, kurie saugo nuo storosios žarnos vėžio.

 

Liūtai mėgsta keptą maistą, tačiau jis žalingas širdžiai ir kraujotakos sistemai. Todėl derėtų valgyti daugiau virto ir garuose troškinto maisto. Itin naudingi avokadai ir alyvuogių aliejus, kurie stiprina širdį. Taip pat šio ženklo atstovams patariama valgyti daugiau grybų, morkų ir rudųjų ryžių. Nedideliais kiekiais sveikas ir juodasis šokoladas, malšinantis poreikį smaguriauti.

 

Mergelės rūpinasi sveika gyvensena ir mityba, todėl renkasi tik ekologiškus produktus. Pirmenybę teikia naudai, o ne skoniui. Pedantiškas gyvenimo būdas kainuoja nemažai nervų, todėl šio ženklo atstovams reikėtų valgyti daugiau produktų, stiprinančių nervų sistemą, pavyzdžiui, obuolių, salierų, riešutų, žuvies, juodojo šokolado, sūrio.

 

Svarstyklėms svarbiausia palaikyti reguliarų cukraus kiekį kraujyje, antraip jausis prastai ir nedarbingai. Joms dieną patariama pradėti nuo maisto, kuriame gausu baltymų, pavyzdžiui, virtų kiaušinių. Netinka produktai, kuriuose apstu angliavandenių. Per pietus derėtų valgyti mėgstamas daržovių salotas su lašiša ar tunu. Vakarienei tinka dubenėlis grybų arba daržovių sriubos.

 

Skorpionai lengvai priauga svorio, ypač pilvo srityje. Dėl to jiems patariama valgyti maistą, kuris gerina žarnyno veiklą ir greitina medžiagų apykaitą. Tam naudingos skaidulos, kurių gausu vaisiuose, daržovėse ir grūdiniuose produktuose. Patartina valgyti daugiau kopūstų, saugančių nuo žarnyno vėžio, mėlynųjų vynuogių, valančių kepenis ir inkstus, mėlynių, naudingų kasai.

 

Šauliams būtina išmokti reguliariai maitintis ir rinktis sveikus produktus, o ne greitai energijos suteikiančius užkandžius, pavyzdžiui, saldumynus. Taip pat patartina atsisakyti kavos. Kur kas geriau ryte vietoj jos išgerti stiklinę apelsinų sulčių arba puodelį žaliosios arbatos. Šio ženklo atstovai mėgsta aštrų maistą, tačiau jis nenaudingas sveikatai, todėl jo taip pat derėtų vengti.

 

Ožiaragiai turi silpnus kaulus, todėl labai svarbu valgyti daugiau kalcio turinčių produktų, pavyzdžiui, žalios spalvos daržovių, migdolų, figų, avižinių dribsnių, morkų, kopūstų, pupelių. Taip pat šio ženklo atstovams reikia natūralių omega-3 riebalų rūgščių, kurių gausu riebioje žuvyje, augaliniame aliejuje, sėklose, riešutuose. Šie maisto produktai gali padėti išsaugoti sveiką širdį ir raumenis.

 

Vandeniai –labai emocionalios asmenybės, kurių nervų sistemai tenka atlaikyti nemažą krūvį. Todėl patartina valgyti daugiau produktų, kuriuose apstu baltymų, pavyzdžiui, pieno produktų, kiaušinių, liesos mėsos. Į valgiaraštį svarbu įtraukti avokadų, kurie reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Šio ženklo atstovams labai naudingi ir burokėliai, salierai, kopūstai bei raudonosios vynuogės.

 

Žuvys dažnai serga peršalimo ir kvėpavimo takų ligomis. Norint sustiprinti imunitetą, reikia valgyti kuo įvairesnį maistą, kad organizmui nestigtų vitaminų ir mineralų. Itin patariama valgyti termiškai neapdorotas daržoves ir vaisius, riešutus, riebią žuvį. Taip pat rekomenduojamos spanguolės bei jų sultys. Nuo peršalimo ligų padės apsiginti česnakas.

 

Specialistės komentaras

Dietologė Eglė Vasiliauskaitė

 

Sudarant mitybos planą reikėtų atsižvelgti į amžių, ūgį, svorį, fizinį aktyvumą, kraujo rodiklius, suvartojamas maisto medžiagas per parą, toleruojamus bei vengtinus maisto produktus ir išgeriamų skysčių kiekį. Be duomenų apie žmogaus ūgį ir svorį negalėtume spręsti apie jo kūno masės indeksą. Fizinis aktyvumas leidžia nustatyti, kiek kalorijų žmogus tūrėtų suvartoti per parą. Kraujo rodikliai rodo, kokiomis ligomis gali sirgti ar serga asmuo. Į tai būtina atsižvelgti sudarant mitybos planą. Pagal suvartojamas maisto medžiagas, toleruojamus ir vengtinus maisto produktus, suvartojamus skysčius galima atlikti tyrimą, kuris parodo, kokių maistinių medžiagų trūksta, kokių yra per daug, kokius maisto produktus žmogus mėgsta ir kokių nevartoja. Sudarius individualų maitinimosi planą, jis nekelia diskomforto jo besilaikančiajam ir taip išmokstama tinkamai maitintis. Maisto produktus galima rinktis ir intuityviai. Svarbiausia atsižvelgti į suvartojamą maisto kiekį, nepiktnaudžiauti, derinti maisto produktus. Pavyzdžiui, jeigu suvalgėte kiaulienos kepsnį, kitą dieną reikėtų valgyti daugiau daržovių su nedideliu gabalėliu liesos mėsos, kad organizmas galėtų išsivalyti. Nevalia tam tikrų maisto produktų valgyti itin dideliais kiekiais, be to, būtina atsižvelgti į dienos tempą ir laiką. Negalima praleisti valgymų, nes kiekvienas jų praleidimas skatina persivalgymą. Dažniausios maitinimosi klaidos – per gausus riebalų ir angliavandenių kiekis bei mažas fizinis aktyvumas. Anksčiau mūsų seneliai ir proseneliai maitindavosi gausiai – riebi mėsa būdavo neatsiejama pietų stalo dalis, tačiau ir fizinis aktyvumas būdavo kitoks. Žmonės dirbdavo laukuose, išeikvodavo daug energijos, kurią vėliau kompensuodavo maistu. Dabar dauguma kiekvieną dieną valgo riebią mėsą, keptas bulvytes, saldumynus, baltos tešlos kepinius, tačiau mažai fiziškai juda. Visuomenė dabar naudojasi automobiliais, liftais, visą dieną sėdi darbe, net televizorių perjungia pulteliu. Toks sėslus gyvenimas ir netinkamas maitinimasis skatina riebalų kaupimąsi organizme. Kai organizmas neišeikvoja energijos, negauna mineralų bei vitaminų, asmuo pradeda tukti, didėja cholesterolio kiekis kraujyje, nes riebalai kaupiasi kraujagyslėse, darosi sunkiau judėti, suserga įvairiomis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, sąnarių, širdies, kraujagyslių ligomis ir kt.