Sveiko maisto šventė tai daugiau nei 25-erius metus trunkanti Lietuvos sveikuolių sąjungos tradicija, skatinanti žmones domėtis valgymo kultūra, sveiku maistu ir jo įtaka sveikatai. Šiais metais renginio pagrindinis tikslas parodyti, kad sveiki valgiai, o ypač desertai, gali būti ne tik namuose, bet ir restorane.

 

3 rabarbaras

   

„Matydamas kaip sparčiai kyla sveikos gyvensenos sąjūdis Lietuvoje, jaučiu, kad ir Lietuvos sveikuolių sąjunga prie to prisideda organizuodama sveiką gyvenseną skatinančius renginius, vienas iš jų – sveiko maisto šventė. Ji suburia bendraminčius, praktikus, sveikos mitybos puoselėtojus, besidalinančius savo žiniomis vardan sveikesnės visuomenės. Receptūrų unikalumas ir paprastumas, patiekalų spalvingumas, skonis ir įvairovė – užburia, suteikiaentuziazmo tobulinti mitybos kultūrą, rūpintis tuo, ką valgome. Mes juk esame tai, ką valgome”, – teigia Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Dainius Kepenis.

 

Tradiciniame sveikų valgių konkurse – desertų mūšis

 

6 rabarbaru serbetas

 

Šiais metais matome didžiulį visuomenės, sveikatos specialistų susirūpinimą – pridėtinio cukraus ir rafinuotų miltų, rafinuotų ir hidrintų riebalų – vartojimu. Ne paslaptis, kad šie produktai dažniausiai sutinkami desertuose. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad pridėtinio cukraus pagamintuose maisto produktuose būtų ne daugiau kaip 5 g/100 gramų, nors “sveikuoliškame” jogurte dažnai rasime ne mažiau kaip 10 g/100 g, o kur dar saldainiai, sausainiai. Pridėtinio cukraus gauname ne tik su saldumynais. Atkreipus dėmesį į maisto produktų etiketes ar pasidairius internetinėje erdvėje į receptų sąrašus pamatysime, kad sūraus skonio patiekalai, dažnai taip pat su cukrumi, tad viršyti rekomenduojamą PSO cukraus kiekį (suaugusiam 25 g/per parą) labai paprasta. O kur kepyklėlės, kurios siūlo faktiškai tik rafinuotų kvietinių miltų bandeles ir sausainius. Atrodo, kad egzistuoja tik viena grūdų rūšis ir ta tik rafinuota. Jau nekalbama apie prekybos centrų lentynose nugulusius hidrintų riebalų desertus, kurių ne tik, kad suaugusiems nerekomenduojama vartoti, bet vaikams siūloma apskritai vengti. Tai kokiu tikslu prekybos centruose 90 proc. saldumynų su šiais riebalais? Todėl sveiko maisto šventės metu vyksiantis konkursas “Desertų mūšis” bus puiki proga sužinoti naujų ir sveikatai palankių desertų receptus.

 

10 panakota

 

„Desertai svarbi mūsų valgymo dalis, tai ne tik energijos užtaisas, bet gali būti sveikatos šaltinis. Artimuosius, o ypač vaikus reikia džiuginti kokybiškais ir dažniau savo gamintais saldumynais, kurie perduos ne tik maistines medžiagas, bet irmeilės jausmą. O kokį jausmą perduodame, kai vaikus maitiname saldumynais su rafinuoto cukraus, maisto priedų ir hidrintų riebalų sudėtimi? Tokie saldumynai vaiko skonio receptorių nelavina, o tik pratina prie prasto maisto ir formuojama vartotojišką valgymo kultūra. Todėl nesistebėkime, kai jie atsisako paragauti naujų daržovių ar neįprastai atrodančio valgio? Todėl šiais metais siūlome šeimoms ir jaunimui pasisemti sveikuoliškų desertų idėjų”, – sako sveikatos specialistė ir “Sveiko maisto šventės” koordinatorė Raminta Bogušienė.

 

Konkurse kviečiamos dalyvauti sveiką gyvenseną puoselėjančios organzacijos, šeimos, ugdymo įstaigos, žymūs Lietuvos žmonės, pavieniai sveikos mitybos puoselėtojai.

 

Konferencija – Šeimos sveikatai palanki mityba, misija įmanoma?

 

dainius-kepenis

 

Viešojoje erdvėje turbūt plačiausiai eskaluojama tema – sveika mityba, bet kaip ją pritaikyti šiuolaikinėje šeimoje, kurios nariai nuolat skuba ir stokoja laiko, net pavalgyti, jau nekalbama apie lėtą valgymo kultūrą. Sveiko maisto šventės metu vyks konferencija, kurioje pranešėjai praplės požiūrį ir dalinsis praktiniais patarimais kaip XXI a. šeimose įvesti sveikatai palankios mitybos įpročius ir formuoti naujosios kartos valgymo kultūrą.

 

Nuolat augantis vaistų suvartojimas, o ligų skaičiaus ne mažėjimas, o nuolatinis augimas, rodo, kad mes perleidžiama atsakomybę už mūsų sveikatą kitiems, bet patys ja rūpinamės mažai. Konferencijos tikslas –  inicijuoti šiuolaikinėje visuomenėje suvokimą, kad tik patys atsakome už savo sveikatą, o vienas iš sveikatos išsaugojimo būdų – sveikatai palanki mityba. Tai ne tik kokybiškų maisto produktų pasirinkimas, sveikatai palankių valgių gaminimas, bet valgymo kultūros puoselėjimas. Tik lėtai, su pasimėgaujimu suvalgytas valgis kartu su artimaisiais prie vieno stalo atneša ne tik naudą sveikatai per gautas vertingas maistines medžiagas, bet teigiamai veikia emocinę būseną.

 

Profesionalūs Lietuvos restoranų šefai kviečia prie sveiko maisto stalo

 

I.Ramanauskiene

 

Šventės metu sužinosime ne tik sveikuoliškų desertų receptus ir gaminimo principus, įgysime praktinių žinių kaip suformuoti sveikatai palankią mitybą šeimose, bet valgysime sveikatai palankius ir kokybiškus valgius visi kartu prie bendro stalo. Taip priminsime šventės dalyviams, pamirštas stalo tradicijas, bendravimo ir valgymo kultūros puoselėjimą ir jo svarbą.

 

liepu aleja

sventes stalas

 

„Tęsdami partnerystę su Lietuvos sveikuolių sąjunga šiais metais nusprendemė patys aktyviai dalyvauti šventėje. Norime paneigti, deja, bet dar dažną stereotipą apie nesveiką restoranų maistą. Svečius gerbiantis šiuolaikinis restoranas atitinka ne tik higieninius reikalavimus, bet stengiasi neatsilikti nuo pasaulinių maisto mados tendencijų. Gal ir drąsu pareikšti, bet geras restoranas savotiškai edukuoja valgytoją, praplečia jo skonių, aromatų paletę, informuoja apie neįprastus produktus, netikėtus jų derinius ir pan.

 

sventes akimirkos

   

Svetingumo komplekso “Monte Pacis” restoranas ne tik perka produkciją iš vietinių ūkininkų, bet ir turi savo daržą, kuriame auginamos daržovės, uogos. Restoranui vadovaujantis šefas Ernestas Viršilas, žinoma, neišvengia atvežtinių produktų (tai praktiškai neįmanoma), tačiau nenaudoja šaldytų, apdorotų, modifikuotų ir kitokių nekokybiškų produktų. Restorano meniu sudaromas atsižvelgiant į sezoną.  Todėl  šventės metu beveik šimto metrų ilgio autentiškoje XVII a. Pažaislio vienuolyno Liepų alėjoje vieni garsiausių Lietuvoje virtuvės šefų padengs ypatingą – sveiko maisto stalą ir džiugins naujais skoniais šventės dalyvius patvirtindami, kad restoranuose gaminamas skanus, kokybiškas ir sveikatai palankus maistas”, – informuoja svetingumo komplekso “Monte pacis” direktorė Indra Ramanauskienė.

 

RamintaBogusiene

 

Ne pelno siekianti ir paramos gavėjo statusą turinti visuomeninė organizacija Lietuvos sveikuolių sąjunga kartu su VšĮ „Sveikatai palankus“ ir Pažaislio vienuolyne įsikūrusiu svetingumo kompleksu Monte Pacis š.m. rugsėjo 25 d. Kaune organizuoja socialinės atsakomybės renginį „Sveiko maisto šventė-2016“. Daugiau informacijos FB puslapyje „Lietuvos sveikuolių sąjunga“ ir www.sveikuoliai.lt

 

sveikataipalankus

 

Parengė: VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatos specialistė, maisto technologė Raminta Bogušienė, 864517472, raminta.bogusiene@sveikataipalankus.lt